Μία κορυφαία Σύνοδος στην Αθήνα – Συμμετέχουν 14 μη Εκτελεστικοί Πρόεδροι Δημοκρατίας

Μία κορυφαία Σύνοδος στην Αθήνα – Συμμετέχουν 14 μη Εκτελεστικοί Πρόεδροι Δημοκρατίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος Eurokinissi

Με πρωτοβουλία του Προκόπη Παυλόπουλου συνέρχεται στην χώρα μας στις 10 και 11 Οκτωβρίου η ετήσια Σύνοδος των μη Εκτελεστικών Προέδρων της Δημοκρατίας των κρατών-μελών της Ε.Ε. Θα υπογραφεί η «Διακήρυξη των Αθηνών» για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία πολύ σημαντική Σύνοδος, των μη Εκτελεστικών Προέδρων της Δημοκρατίας των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Προκόπη Παυλόπουλου στις 10 και 11 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Στη Σύνοδο (Arraiolos Meeting) θα συμμετέχουν δεκατέσσερις μη Εκτελεστικοί Πρόεδροι Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων οι Πρόεδροι της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, οι οποίοι θα υπογράψουν την «Διακήρυξη των Αθηνών» για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη «Διακήρυξη των Αθηνών», σύμφωνα με τις πληροφορίες του Νews 24/7, θα τονιστεί η ανάγκη για αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και, άρα, της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, με απώτερο στόχο την δημιουργία μας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό όρους Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Με δεδομένη την ανησυχία των μη Εκτελεστικών Προέδρων για το μέλλον της Ευρώπης αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές, θα τονιστεί επίσης η ανάγκη να πραγματοποιηθούν αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και, άρα, της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, με απώτερο στόχο την δημιουργία μας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό όρους Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Είναι η πρώτη φορά που στη χώρα μας θα συγκεντρωθούν τόσοι επικεφαλής κρατών-μελών και η πρώτη φορά που θα υπάρξει η «Διακήρυξη των Αθηνών».

Συγκεκριμένα:

– Η ιστορία του Arraiolos Meeting πάει 15 χρόνια πίσω. Πριν 15 χρόνια, το 2003, με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας Jorge Sampaio, συνήλθε, για πρώτη φορά, στην πόλη της Πορτογαλίας Arraiolos μια ετήσια Σύνοδος των μη Εκτελεστικών Προέδρων της Δημοκρατίας των Κρατών-Μελών της Ένωσης. Η συμμετοχή στις πρώτες Συνόδους ήταν περιορισμένη.

– Ως το 2016, η Σύνοδος αυτή είχε έναν άτυπο χαρακτήρα. Ύστερα, με πρωτοβουλία 4 Προέδρων, ήτοι των Προκόπη Παυλόπουλου (Ελλάς), Frank Steinmeier (Γερμανία),Marcelo Rebelo de Sousa (Πορτογαλία) και Sergio Matarella (Ιταλία), απέκτησε πιο συνεκτικό και ουσιαστικό χαρακτήρα, με επιμέρους εισηγήσεις, γενικά συμπεράσματα και μια τελική συνέντευξη τύπου, όπου ο Προεδρεύων Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοινώνει τις γενικές γραμμές των συζητήσεων.

– Κατά την 14 η Σύνοδο, που έλαβε χώρα στη Λετονία, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2018, μετά από πρόταση του Προκόπη Παυλόπουλου έγινε ομόφωνα δεκτό από τους συμμετέχοντες Προέδρους της Δημοκρατίας η επόμενη, 15 η Σύνοδος, να γίνει στην Αθήνα, στις 10 και 11 Οκτωβρίου. Δόθηκε μεγάλη έμφαση σ’ αυτή τη Σύνοδο, επειδή συγκαλείται μετά τις κρίσιμες, για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωεκλογές.

– Στην Σύνοδο θα μετάσχουν οι 14 μη Εκτελεστικοί Πρόεδροι Δημοκρατίας Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός είναι η Σύνοδος να καταλήξει σε μια μορφή «Διακήρυξης των Αθηνών», ως προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έμφαση θα δοθεί στην ανάγκη να γίνουν, το ταχύτερο δυνατό, αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και, άρα, της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, με απώτερο στόχο την δημιουργία μας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό όρους Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Ιδιαίτερη επίσης έμφαση θα δοθεί στην ανάγκη ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε καθένας από τους θεσμούς αυτούς να συμβάλλει, κατά την αρμοδιότητά του, στην αντίστοιχη ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και, ειδικότερα, της Ευρωζώνης.

– Υπενθυμίζεται ότι το έδαφος προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας τέτοιας Διακήρυξης έχει ήδη καλλιεργηθεί, και πάλι με πρωτοβουλία των Προέδρων της Δημοκρατίας Ελλάδας, Γερμανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας, προ των Ευρωεκλογών. Και τούτο διότι στις 9 Μαΐου 2019, επέτειο της Ημέρας της Ευρώπης, όλοι οι Πρόεδροι Δημοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εκτελεστικοί και μη Εκτελεστικοί, απηύθυναν έκκληση προς τους Λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τα κρίσιμα διακυβεύματα των Ευρωεκλογών, κυρίως ως προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και την καταπολέμηση των μορφωμάτων λαϊκισμού, τα οποία αναφύονται στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβουλεύονται ευθέως το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινή αυτή πρωτοβουλία αναλήφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουδέποτε στο παρελθόν είχε υπάρξει κάτι ανάλογο.

– Είναι η πρώτη φορά, από τότε που η Ελλάδα προσχώρησε στην τότε ΕΟΚ, νυν Ευρωπαϊκή Ένωση, που συνέρχονται στην Αθήνα τόσοι επικεφαλής των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός το οποίο δείχνει και την σημασία που δίνουν οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας στην Ελλάδα καθώς και στους συμβολισμούς, τους οποίους μπορεί να εκπέμψει η Αθήνα για το μέλλον της Ευρώπης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα