Μηνύματα Καραμανλή για Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, προσφυγικό και δημογραφικό

Μηνύματα Καραμανλή για Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, προσφυγικό και δημογραφικό
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής Eurokinissi

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλά απόψε στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Τι θα πει για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για τη διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στα εθνικά θέματα θα εστιάσει σχεδόν αποκλειστικά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του απόψε στη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, της οποίας είναι μέλος και η οποία συμπληρώνει τα 80 έτη λειτουργίας.

Ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, θα αναφερθεί στο Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και το προσφυγικό- μεταναστευτικό και το δημογραφικό, τα οποία επίσης θεωρεί εθνικά ζητήματα.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών θα επαναλάβει αυτό που είχε πει στις 26 Ιουνίου σε προεκλογική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ότι δηλαδή δεν αξιοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το κεκτημένο του Βουκουρεστίου όπως έπρεπε και ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να απαιτήσει και να επιτύχει περισσότερα στη διαπραγμάτευση.

Και θα αναφερθεί στις πρόσφατες εξελίξεις μετά το βέτο της Γαλλίας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την Αλβανία, μεταθέτοντας την ευθύνη και το βάρος της από εδώ και στο εξής πορείας στα Σκόπια.

Ειδικότερα ο κ. Καραμανλής θα πει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι άλλοι επείγονταν τότε για την ένταξη τους και αυτοί είχαν και έχουν να αποδείξουν πολλά σε σχέση με τη συμπεριφορά τους. Θα διαμηνύσει έτσι προς Σκόπια και Τίρανα ότι έχουν πέρα από τα διμερή ζητήματα με την Ελλάδα και θέματα δικά τους ως προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με τη Βόρεια Μακεδονία να έχει πολύ δρόμο ακόμη για την εφαρμογή της συμφωνίας και την Αλβανία να πρέπει να αποδείξει το σεβασμό της στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

Όσον αφορά στην Τουρκία, ο πρώην πρωθυπουργός θα εκτιμήσει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας. Θα σημειώσει ότι η εμπειρία έχει δείξει πως η Ελλάδα δε μπορεί να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας, ότι η χώρα μας δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων, καθώς και ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, ετοιμότητα και ενότητα.

Ως εθνικά ζητήματα θα αναφερθεί στην ομιλία του και στο προσφυγικό- μεταναστευτικό και το δημογραφικό.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, ο κ. Καραμανλής θα αναφερθεί στο προσφυγικό ως ένα ζήτημα που οφείλεται στη δεδομένη γεωγραφική θέση της χώρας, αλλά και την αβελτηρία των εταίρων. Θα το συνδυάσει με τις δημογραφικές προοπτικές δηλαδή με τη γήρανση του πληθυσμού και τη φυγή νέων προς το εξωτερικό η οποία πρέπει να αντιστραφεί. Και θα προειδοποιήσει ότι μπορεί να βρεθούμε στο μέλλον ενώπιον εθνικής κρίσης.

Στο σημείο αυτό όμως θα κάνει και μία έμμεση πολιτική παρέμβαση, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η νέα κυβέρνηση της ΝΔ έχουν πλήρη επίγνωση και των διαστάσεων του προβλήματος και έχουν τη βούληση να κινηθούν αποτελεσματικά και γρήγορα προς την επίλυση του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα