Μητσοτάκης: “Αδικη κριτική σε βάρος της ΕΛΑΣ”- Τι είπε για τον βιασμό στο ΑΤ Ομόνοιας

Μητσοτάκης: “Αδικη κριτική σε βάρος της ΕΛΑΣ”- Τι είπε για τον βιασμό στο ΑΤ Ομόνοιας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του υπ. Προστασίας του Πολίτη eurokinissi

"Αρκεί ένα λάθος για να τροφοδοτεί άδικη κριτική σε βάρος της Αστυνομίας", σχολίασε ο πρωθυπουργός, με αφορμή το βιασμό της 19χρονης στο ΑΤ Ομόνοιας 

Την Ελληνική Αστυνομία υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για άδικη κριτική που τροφοδοτείται από λάθη και “μετρημένους στα δάχτυλα αστυνομικούς”, αναφερόμενος στο βιασμό της 19χρονης στο ΑΤ Ομόνοιας, σε εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας.

Ο πρωθυπουργός καταρχήν υποστήριξε ότι “παρά τα όσα λένε τα ΜΜΕ”, η μικρή και μεσαία εγκληματικότητα έχει μειωθεί. Δήλωσε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας “κατάργησε τα άβατα” στα Εξάρχεια και στα Πανεπιστήμια. Επικαλέστηκε ότι πλέον δεν κλείνει κάθε τόσο το κέντρο από μικρές διαδηλώσεις. Εξήρε τη συμβολή της ΕΛΑΣ στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Δήλωσε ότι η τρομοκρατική βία έχει ξεριζωθεί. Αναφέρθηκε στην αύξηση των περιπολιών στις γειτονιές ιδίως βραδυνές ώρες, αλλά και στις υποθέσεις κακοποίησης γυναικών και παιδιών, εκτιμώντας ότι δεν αυξήθηκαν τα περιστατικά αλλά πλέον τα θύματα μιλούν και υποστηρίζοντας ότι τα θέματα αυτά αντιμετωπίζονται πλέον με ευαισθησία.

Καθώς όμως ο βιασμός της 19χρονης από αστυνομικούς μέσα στο ΑΤ Ομόνοιας έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: “Δε θα γίνει ανεκτή καμία κατάχρηση οργάνου της τάξης σε βάρος πολίτη. Θα τιμωρείται με κάθε εξάντληση αυστηρότητας και στην καθημερινή αστυνόμευση και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αναφέρομαι στο περιστατικό στην Ομόνοια, του οποίου η δικαστική διερεύνηση προχωρά με ταχύτητα”.

Σημειωτέον ότι δε χρησιμοποίησε τη λέξη βιασμός, ούτε σχολίασε το γεγονός ότι οι αστυνομικοί που κατηγορούνται έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

“Αγαπητά στελέχη της ΕΛΑΣ, να είστε σε εγρήγορση. Μην αφήνετε μετρημένους στα δάχτυλα συναδέλφους σας να κηλιδώνουν το καλό όνομα και τον επαγγελματισμό χιλιάδων αστυνομικών”, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Αρκεί ένα μόνο λάθος για να επισκιάσει δεκάδες επιτυχίες αλλά και να τροφοδοτεί μία άδικη κριτική σε βάρος της Αστυνομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε άλλωστε ότι “η Αστυνομία είναι θεσμός που υπηρετεί τη δημοκρατία. Η δράση της δεν προσφέρεται για μικρόψυχη μικροκομματική εργαλειοποίηση”, απορρίπτοντας κάθε κριτική απο την αντιπολίτευση.

“Οι ελληνικές πόλεις δε βρίσκονται στο έλεος σκληρών εγκληματιών, ούτε αποτελούν νησίδες ανομίας. Αυτά τα ισχυρίζονται μόνο τα άκρα του πολιτικού συστήματος”, δήλωσε μάλιστα, ταυτίζοντας την κριτική της αριστεράς με τα λεγόμενα της άκρας δεξιάς.

Όσον αφορά ειδικότερα στην αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχουν “πολλά βήματα προόδου, που πρέπει να κάνει η ΕΛΑΣ”. Εκτίμησε όμως ότι το πιο σημαντικό είναι ότι πλέον τα θύματα μιλούν, προσθέτοντας:

“Και πρέπει να έχουν το θάρρος να το κάνουν, πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα ότι η οργανωμένη πολιτεία θα τους αφουγκραστεί και οι μηχανισμοί θα είναι στο πλευρό των πολιτών που έπεσαν θύματα”.

Ο κ. Μητσοτάκης ωστοσο υποστήριξε γενικότερα όσον αφορά στα θέματα δημόσιας τάξης: “Ας είμαστε όλοι φειδωλοί στην κριτική. Η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα ασφαλής. Μας το θυμίζουν τα εκατομμύρια των επισκεπτών της, οι ξένοι επενδυτές που την προτιμούν για να επενδύσουν τα κεφάλαια τους”.

Δήλωσε επίσης ότι με την προμήθεια σχεδόν 2.500 μικρών καμερών, που θα φέρουν οι αστυνομικοί στις στολές τους, θα εμπεδωθεί η λογοδοσία, ώστε να υπάρχουν ακλόνητα πειστήρια για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όμως επίσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντας υπονοούμενα για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις.

Έκανε ειδικότερα λόγο για “κυβερνοεπιθέσεις από ξένα κέντρα, ένας κίνδυνος που δε στοχεύει μονο το μεμονωμένο χρήστη του διαδικτύου” και υποστήριξε ότι η ασφάλεια μπορεί να δεχθεί ύπουλα πλήγματα, με επίθεση στο μηχανισμό υπηρεσιών του κράτους, μεχρι την αποσταθεροποίηση μέσω διάδοσης ψευδών ειδήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε συνεπώς ότι η ασφάλεια και στον κυβερνοχώρο θα απαιτήσει την ανάπτυξη από την ΕΛΑΣ και άλλες δομές του κράτους νέων εργαλείων.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η ΕΛΑΣ τα τρία τελευταία χρόνια επωμίστηκε την τήρηση υγειονομικών μέτρων, συνέβαλε στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών για την απομάκρυνση κατοίκων σε δασικές πυρκαγιές πχ, αλλά και στην υπεράσπιση της εθνικής επικράτειας το Μάρτιο του 2020 όταν συνεργάστηκε με της Ένοπλες Δυνάμεις για να αποτρέψει σχέδιο εργαλειοποίησης απελπισμένων ανθρώπων από την Τουρκία.

“Είναι μία αποστολή την οποία υπηρετεί η ΕΛΑΣ άγρυπνα, φυλάσσοντας αποτελεσματικά τα σύνορα μας”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Θεοδωρικάκος: Μειώθηκε η εγκληματικότητα στις γειτονιές κατά 25% σε σχέση με το 2015- 2019

“Υπηρετούμε κάθε μέρα το όραμα μίας Αστυνομίας σύγχρονης, αποτελεσματικής, φιλικής στον πολίτη και με ισχυρή παρουσία στις γειτονιές”, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Επισήμανε ότι οι αστυνομικοί έχουν απαλλαγει από γραφειοκρατικά πάρεργα, όπως πχ η βεβαίωση γνησίου υπογραφής και σημείωσε ότι:

Καθημερινά στο λεκανοπέδιο περιπολούν 3280 αστυνομικοί. Γιατί εκεί είναι η ύψιστη αποστολή τους, δίπλα στον πολίτη και όχι ανάμεσα σε σφραγίδες και έγγραφα”.

Ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε επίσης ότι η χαμηλή και μεσαία εγκληματικότητα στις γειτονιές έχει μειωθεί σε ποσοστό άνω του 25% σε σχέση με το 2015- 2019.

Διαμορφώνουμε μία αστυνομία ανθρώπινη”, υποστήριξε επίσης, αναφερόμενος στη δημιουργία 18 γραφείων ενδοοικογενειακής βίας, με προϊστάμενες κυρίως γυναίκες αστυνομικούς, στον τηλεφωνικό αριθμό 15900 του υπουργείου Εργασίας.

“Ο νόμος είναι νόμος, για όλους και εφαρμόζεται σε όλους”, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Επικαλέστηκε την εξιχνίαση της δολοφονίας φιλάθλου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ότι η Αστυνομία όπως είπε έβαλε τέλος στο άβατο ανομίας στη φοιτητική εστία στου Ζωγράφου, υπερασπιζόμενος παράλληλα την πανεπιστημιακή αστυνομία.

“Σε όσους έσπευσαν να μιλήσουν για εικόνες αυταρχισμου απαντάμε. Αυταρχισμός και εγκλημα είναι η διακίνηση ναρκωτικών μέσα στις εστίες”, πρόσθεσε.

“Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να προσβάλλει το όνομα της ΕΛΑΣ και να κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτό ιδίως αφορά όσους είναι μέσα στις τάξεις της ΕΛΑΣ. Συμπεριφορές, που προσβάλλουν την προσφορά της ΕΛΑΣ στην κοινωνία, δεν έχουν θέση ανάμεσα μας. Το χρωστάμε στις θυσίες των αξιωματικών μας, στην αυταπάρνηση των πολλών αστυηνομικών που κάνουν σωστά τη δουλειά τους”, τόνισε επίσης ο κ.Θεοδωρικάκος. Επικαλέστηκε μάλιστα ότι τα τελευταία τρία χρόνια 35 αστυηνομικοί έχουν αποταχθεί για σοβαρά ποινικά αδικήματα και σημείωσε ότι η αυτοκάθαρση αποτελεί προϋπόθεση κύρους και αξιοπιστίας της Αστυνομίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα