Μητσοτάκης: Αμοιβαίο συμφέρον μας οι ειρηνικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας

Συνάντηση του Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τoν Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Συνάντηση του Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τoν Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ) EUROKINISSI

Προϋπόθεση ο έμπρακτος σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η αποφυγή προκλήσεων τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό

Ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό και μεταναστευτικό βρέθηκαν στην ατζέντα των συνομιλιών που είχαν κατά την περίπου μισής ώρας συνάντησή τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπεναλί Γκιλντιρίμ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι είναι αμοιβαίο συμφέρον για τις δύο χώρες οι σχέσεις καλής γειτονίας σημειώνοντας ωστόσο ότι προϋπόθεση είναι η αποφυγή προκλήσεων και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ενώ σε ότι αφορά το Κυπριακό επανέλαβε ότι η επανένωση του νησιού πρέπει να γίνει χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Συναντήθηκα σήμερα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Μπεναλί Γκιλντιρίμ.

Είχαμε μια ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό.

Η Ελλάδα και η Τουρκία, οι δύο λαοί μας, είμαστε υποχρεωμένοι και από τη γεωγραφική μας θέση να ζούμε μαζί.

Είναι καλύτερα για το αμοιβαίο συμφέρον μας οι σχέσεις μας να είναι ειρηνικές, εποικοδομητικές, σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας.

Αλλά, προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ο έμπρακτος σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνών κανόνων, η ειλικρίνεια και βέβαια η αποφυγή κάθε είδους περιττής πρόκλησης.

Υποστηρίζουμε την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, επιδιώκουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στηριγμένη στις αποφάσεις του Ο.Η.Ε., αλλά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Είμαστε υπέρ της επανένωσης του νησιού, αλλά χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης, Τουρκία, Κυπριακό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο 'σκληρός' Γιλντιρίμ ήρθε για να προκαλέσει

Δεκτό από τον ΠτΔ το αίτημα επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα εντός του 2017

Τσίπρας σε Γιλντιρίμ: Αυξάνονται οι κίνδυνοι 'ατυχήματος' στο Αιγαίο

SHARE:

24Media Network