Μητσοτάκης: "Αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές - Άδικες οι χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές"

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 23ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης  με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist.
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 23ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist. EUROKINISSI

Στην εκδήλωση του Economist μίλησε ο πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε αναστολή του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006. Εξέφρασε επίσης την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που υπέγραψε ο κ.Τσίπρας, από το 2021.

Την αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006 ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στον Economist.

Η κίνηση αυτή, όπως είπε, θα οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της παγωμένης (στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας) αγοράς ακινήτων, που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή.

ADVERTISING

Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή βελτιώνει θεαματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με όσα επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο κ.Μητσοτακης εξέφρασε την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, από το 2021.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην αυριανή του συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, προαναγγέλοντας ότι θα θέσει και το ζήτημα των υπερβολικών χρεώσεων στις συναλλαγές.

“Υγιές τραπεζικό σύστημα σημαίνει και υγιής συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους πελάτες τους” σημειώσε με νόημα ο πρωθυπουργός. Προανήγγειλε ότι αύριο θα συγχαρεί τις τράπεζες γιατί οι ίδιες έσπευσαν πρώτες να ανταμείψουν τους συνεπεις δανειολήπτες. Και πρόσθεσε: “Θα συζητήσουμε όμως και το πως θα αντιμετωπιστούν και κάποιες άδικες χρέωσεις που ανακοινώθηκαν για παράδειγμα να πληρώνει κάποιος επιπλέον κόστος για να μάθει την κίνηση του λογαριασμού του ή να επιβαρύνεται ο νησιώτης που αναγκαστικά εξυπηρετείται από το ΑΤΜ μίας τράπεζας γιατί δεν υπάρχει άλλη. Θα τα συζητήσουμε αυτά καλή τη πίστη και θα βρουμε πιστεύω λύσεις”.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός παρουσίασε σχηματικά το σχέδιό του ως ένα τρίγωνο το οποίο στη μια πλευρά έχει τις μεταρρυθμίσεις, στην άλλη την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση φόρων και δαπανών και στην τρίτη ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από κόκκινα δάνεια.

Ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι προσελκύουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές και αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ξεμπλοκάρισμα μεγάλων projects που απελευθερώθηκαν από τα δεσμά της γραφειοκρατίας μέσα στις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συνάντηση Μητσοτάκη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών θα συναντηθεί ειδικοτερα αύριο στη μία και μισή το μεσημέρι ο πρωθυπουργός. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.

Aπό την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση θα μετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης, ΦΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση για την αναβάθμιση υποδομών στο λόφο της Ακρόπολης

SHARE:

24Media Network