Μητσοτάκης: Δεν δέχομαι ξένες πιέσεις για να στηρίξω τα μέτρα

Μητσοτάκης: Δεν δέχομαι ξένες πιέσεις για να στηρίξω τα μέτρα
« : » , , , , , , 30 2017. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το πολιτικό κόστος θα το επωμιστεί ο Αλέξης Τσίπρας και θα δοκιμαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ εμμένοντας στο αίτημά του για εκλογές λίγο πριν το συνέδριο του ΕΛΚ στη Μάλτα. Τετ α τετ με Τουσκ και Ραχόι

Το χαρτί της πολιτικής αξιοπιστίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό προτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας εμμένοντας στο αίτημά του για εκλογές και δηλώνοντας ευθέως ότι το πολιτικό κόστος μιας ετεροβαρούς συμφωνίας για τη χώρα στο πλαίσιο του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης θα το επωμιστεί αποκλειστικά η κυβέρνηση τονίζοντας σε συνέντευξή του στο «Κρήτη TV» ότι «ο κ. Τσίπρας θα ψηφίσει μόνος τα μέτρα αυτά και θα δοκιμαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία πάνω στα μέτρα αυτά».

Σε ότι αφορά την απαίτηση του ΔΝΤ για δέσμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τήρηση των όποιων συμφωνιών της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει δημοσίως ότι «δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση ξένου παράγοντα» χαρακτηρίζοντας «τουλάχιστον παράδοξο» να δέχεται τέτοιες πιέσεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που προέχει για τη ΝΔ είναι η άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και η χτεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα είχε και αυτό το χαρακτήρα καθώς και οι δύο πλευρές επεσήμαναν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τετ α τετ που είχαν ότι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης είναι προϋπόθεση για να τερματιστεί η αβεβαιότητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Κατά τ’ άλλα ο κ. Μητσοτάκης επιμένει πως οι «υπερβολικές απαιτήσεις» των εταίρων όπως για παράδειγμα τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%  οφείλονται πρωτίστως στην έλλειψη αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης και της ανυπαρξίας εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. «Δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει κατεύθυνση για το που πρέπει να πάει η χώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο της παραμονής της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ και το ευρώ ο πρόεδρος της ΝΔ στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μάλτα σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονίσει την ανάγκη «περισσότερης Ευρώπης» ικανής να φέρει ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως το προσφυγικό – μεταναστευτικό, αλλά και ικανής να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες της τόσο από τους εξωτερικούς όσο και από τους εσωτερικούς κινδύνους.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού της Κύπρου Αβέρωφ Νεοφύτου, τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Sebastian Kurz, τον πρόεδρο του Ε.Λ.Κ. Joseph Daul, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, καθώς και τον Ισπανό πρωθυπουργό Mariano Rajoy.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα