Μητσοτάκης: “Δεν ήταν μόνο αριστεροί στο Πολυτεχνείο- Απαγορεύεται η πορεία για όλους”

Μητσοτάκης: “Δεν ήταν μόνο αριστεροί στο Πολυτεχνείο- Απαγορεύεται η πορεία για όλους”
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

"Αντε να τελειώνουμε με τα ιδεολογικά άβατα" είπε ο πρωθυπουργός επικαλούμενος ότι στο Πολυτεχνείο δεν ήταν μόνο αριστεροί. Τόνισε ότι η απαγόρευση πορείας ισχύει και προσωπικά για Κουτσούμπα- Βαρουφάκη. Απάντηση από Τσίπρα

Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου εν μέσω lockdown αποτέλεσε ένα δεύτερο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης στη συζήτηση στη Βουλή για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίγει το ζήτημα στην πρωτολογία του και να επανέρχεται στη δευτερολογία, βάζοντας στο στόχαστρο προσωπικά τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη.

Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε σαχλαμάρες όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης πως τάχα το Πολυτεχνείο είναι ταυτισμένο με το ακροδεξιό DNA της ΝΔ και πρόσθεσε: “Και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν πολίτες όλων των πολιτικών παρατάξεων. Απλά κάποιοι έχτισαν καριέρα πάνω στο Πολυτεχνείο, ενώ κάποιοι κράτησαν την αντίσταση που έκαναν”.

Στο σημείο αυτό τον διέκοψαν οι έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ο πρωθυπουργός συνέχισε: “Πάλι θα μας πείτε ότι μόνο αριστερά ήταν στο Πολυτεχνείο. Απλά κάποιοι δεν έφτιαξαν καριέρα πάνω στο Πολυτεχνείο, Άντε να τελειώνουμε πια με αυτά τα ιδεολογικά άβατα σε αυτή την αίθουσα. Σας τα είπα για την αντίσταση θα τα ακούσετε για το Πολυτεχνείο”.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι: “Επειδή εδώ υπάρχει κοινοβουλευτική Δημοκρατία και επειδή οι νόμοι ισχύουν για όλους θέλω να ενημερώσω και τον κ. Κουτσούμπα και τον κ. Βαρουφάκη ότι δεν εξαιρούνται από τη συνολική εφαρμογή των νόμων. Ό,τι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη, ισχύει και για το ΚΚΕ και για σας και για τον κ. Βαρουφάκη”.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός είχε ανοίξει το θέμα, δηλώνοντας ότι: “Όπως η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να μην εορταστεί η 28η Οκτωβρίου, έτσι παίρνει και την απόφαση να μη γίνει σε αυτές τις συνθήκες η πορεία του Πολυτεχνείου” και προσθέτοντας”Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ήθελαν και αυτοί οι οποίοι πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εμβληματική εξέγερση”. Φράση η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ.Κουτσούμπα, ο οποιος διέκοψε τον πρωθυπουργό. “Δεν ντρέπεστε” φώναξε ο γγ του ΚΚΕ στον κ. Μητσοτάκη, ο οποιος απάντησε: “Καθόλου δεν ντρέπομαι, εσείς να ντρέπεστε”.

Κουτσούμπας: Βάλατε τα παπαγαλάκια σας στα ΜΜΕ να στοχοποιήσουν το Πολυτεχνείο

Ο κ. Κουτσούμπας στη δική του πρωτολογία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι: “Εχετε στοχοποιήσει όλους όσους λένε τα αυτονόητα. Το ίδιο κάνετε όλες αυτές τις μέρες και με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και είχατε βάλει υπουργούς, τα στελέχη σας και ορισμένα παπαγαλάκια σας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να επιδίδονται σε ένα παραλήρημα ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου. Και σήμερα το απόγευμα το κάνατε και εσείς ο ίδιος και αυτό δείχνει από που κατευθύνεται αυτή η εσκεμμένη αυταρχικότητα, η προπαγάνδα, όλη αυτή η λάσπη”.

Ο γγ του ΚΚΕ δήλωσε ότι: “Δεν είναι το Πολυτεχνείο που απειλεί τη δημόσια Υγεία. Δεν είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται με μέτρα προστασίας”, ενώ εκτίμησε ότι ο κ.Μητσοτάκης άνοιξε μόνος του το θέμα στην πρωτολογία του, γιατί θέλει να ξεμπερδέψει με την ουσία του Πολυτεχνείου, των μηνυμάτων και του περιεχομένου του.

“Δεν μπορείτε λοιπόν να κοροϊδέψετε κανέναν, ύτε εδώ μέσα ούτε έξω από την αίθουσα. Η απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο δεν έχει ως αφετηρία την προστασία της Δημόσιας Υγείας, Αλλά αυτό που χρόνια τώρα ενοχλεί την κυβέρνησή σας, αλλά και το DNA σας, το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο της πορείας”.

Κλείνοντας ο κ. Κουτσούμπας είπε στον κ. Μητσοτάκη: “Όσο για τις απαγορεύσεις, αυτές να τις απευθύνετε στα κόμματα που πειθαρχούν στις αδικαιολόγητες, αντιδημοκρατικές και αυταρχικές απαγορεύσεις χωρίς λόγο, προσβάλλοντας και τον ηρωικό αγώνα των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, μάτωσαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν ή έζησαν εκείνες τις ημέρες του Πολυτεχνείου εκεί αυτόν τον αγώνα. Το ΚΚΕ και το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα έχουν αποδείξει ότι και φωνή έχουν και να αγωνίζονται μπορούν και να τηρούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα”.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος πάντως προσέφερε στήριξη στο θέμα αυτό στον κ.Μητσοτάκη, θέτοντας το ερώτημα “εάν γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου πως θα πουμε στον κόσμο να μην πάει στην Εκκλησία”.

Τσίπρας: Τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας

Στον πρωθυπουργό απάντησε στη δευτερολογία του και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι κάθε πολιτική παράταξη και κάθε κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη πόσο τιμά το Πολυτεχνείο. Κατήγγειλε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η πρώτη από τη Μεταπολίτευση και μετά που έφερε ένα νόμο απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και πρόσθεσε: “Εδώ τίθεται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας. Η καραντίνα είναι κατανόητη. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ που φτάσαμε. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στο όνομα των μέτρων προστασίας πρέπει να πάψουν να λειτουργούν οι θεσμοί και να υπάρχει ένα καθεστώς επιτήρησης της καθημερινότητας των ανθρώπων”.

Γεννηματά: Επιλέγετε ένα καυγά για αντιπερισπασμό

Από την πλευρα της στη δευτερολογία της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, είπε αφενός ότι είναι ξεκαθαρο πως ο εορτασμός του Πολυτεχνείου εφέτος πρέπει να γίνει “σεμνά και μετρημένα”, με τη λογική ότι η χώρα είναι σε καραντίνα με περιορισμούς και προέχει η ζωή των ανθρώπων και δημόσια υγεία.

“Είναι δυνατόν να λέει κανείς ότι εμείς θα στείλουμε τους ανθρώπους σε μία πορεία, να είναι ο ένας δίπλα στον άλλον; Προφανώς όχι. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί για πράγματα απλά και αυτονόητα επιλέγετε να στήσετε έναν καυγά απίστευτο. Ή μάλλον καταλαβαίνω, ψάχνετε κάθε φορά να κάνετε έναν αντιπερισπασμό, έναν αποπροσανατολισμό από τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα και ψάχνετε ένα πεδίο να χτίσετε μία νέα μονομαχία κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι απαράδεκτο και αποκρουστικό” πρόσθεσε όμως.

Βαρουφάκης: Θα κάνουμε πορεία εννέα στελέχη με αποστάσεις, χτυπήστε μας

Στη δική του δευτερολογία, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι τα στελέχη του ΜεΡΑ25 δεν θα πάνε στην κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο, αλλά “απ έξω, εννέα άνθρωποι συμβολικά θα κάνουμε πορεία, με αποστάσεις” και πρόσθεσε: “Ζητάμε από τα μέλη μας να μην έρθουν, για να μη γίνει συνωστισμός”.

Κατηγόρησε δε το Μητσοτάκη ότι: “Εσείς λέτε ‘το κράτος είμαι εγώ’ και ότι θα δώσετε εντολή στα ΜΑΤ να μας χτυπήσουν. Ε, χτυπήστε μας”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα