Μητσοτάκης: Διευρύνουμε τη σχέση μας με την Κίνα, τώρα που η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο ξανά

Μητσοτάκης: Διευρύνουμε τη σχέση μας με την Κίνα, τώρα που η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο ξανά

Πεπεισμένος ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Κίνας θα αποφέρουν ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα στο μέλλον δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Στην Αθήνα, όπως και τη Σανγκάη, διαπιστώνεται ότι οι σχέσεις μας είναι πιο θερμές από ποτέ. Η εμπιστοσύνη είναι δεδομένη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της ΛΔ της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Αυτήν την ιδιαίτερη σχέση μνημόνευσε και ο Κινέζος Πρόεδρος, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη, σε άρθρο του, όπως τόνισε κ. Μητσοτάκης. Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συζήτησή τους παραγωγική και ευχαρίστησε την Κίνα για τη στήριξη στην κρίση.

Αναφορικά με την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο στόχος μας είναι κοινός: Ο Πειραιάς να μη γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, να γίνει η βασική πύλη του σινοευρωπαϊκού διαδρόμου».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη στο χρηματοπιστωτικό τομέα, «η ίδρυση γραφείου της China Development Bank και της Bank of China» στην Ελλάδα.

Σχετικά με την ελληνοκινεζική πολιτική συνεργασία, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Διευρύνουμε τη σχέση μας με την Κίνα, τώρα που η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο ξανά. Αυτές οι σχέσεις καθίστανται σε ιμάντα επικοινωνίας. Αυτός ο ιμάντας μετατρέπεται σε γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας».

«Η πρόσφατη επίσκεψή μου στη Σαγκάη και η δική σας σήμερα εγκαινιάζει μια νέα εποχή στις σχέσεις μας. Η Ελλάδα αναγνωρίζει την Κίνα ως μεγάλη χώρα και θα πρέπει να είστε υπερήφανοι για όσα έχετε πετύχει», είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Κίνας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία των 16 συμφωνιών και στο λιμάνι του Πειραιά, που γίνεται σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος. Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλο το πλαίσιο και όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων που θα αποτυπωθούν με την υπογραφή 16 διμερών συμφωνία σε πολλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος», είπε χαρακτηριστικά.

«Σας καλωσορίσω στην ηλιόλουστη Αθήνα και πιστεύω ότι η επίσκεψη θα είναι ένας σημαντικός σταθμός στην περαιτέρω εμβάθυνση των  διμερών μας σχέσεων», επανέλαβε.

Σι Τζινπίνγκ: Οι συμφωνίες δίνουν περαιτέρω ώθηση στις οικονομικές μας σχέσεις

«Θέλω να μεταφέρω τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές του κινεζικού λαού προς τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα είναι χώρα ενός πανάρχαιου πολιτισμού, το λίκνο του κλασσικού δυτικού πολιτισμού. Η χώρα σας παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία», ανέφερε από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΛΔ της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι μία όμορφη και σύγχρονη χώρα. Γενεές έξυπνων πρωτοπόρων Ελλήνων έχουν βρει δρόμους προς την ανάπτυξη, που είναι μοναδικοί. Η χώρα σας έγινε κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη σε όλον τον κόσμο και έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες έδειξαν μεγάλη αντοχή, δούλεψαν σκληρά απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες για να αποκαταστήσουν την αυτοπεποίθησή τους και την ανάπτυξη», πρόσθεσε.

«Ως φίλος της χώρας σας, είμαι πραγματικά ευτυχής που τα διαπιστώνω όλα αυτά. Είμαι πεπεισμένος ότι τα έθνη που έφτιαξαν θαυμάσιους πολιτισμούς, που άντεξαν χιλιετίες, οπωσδήποτε μπορούν να οικοδομήσουν μία ευημερούσα χώρα. Και η Ελλάδα και η Κίνα βρίσκονται σε σημαντική φάση μεταρρύθμισης και ανάπτυξης», τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος.

«Κίνα και Ελλάδα είναι εταίροι εκ φύσεως για τη δημιουργία μίας ζώνης, ενός δρόμου. Πρέπει αυτή η πρωτοβουλία να ενισχυθεί με την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας σας. Προσβλέπουμε στην υλοποίηση των συνεργασιών σε πολλούς τομείς και θέλουμε να ενισχύσουμε τον διαμετακομιστικό ρόλο του Πειραιά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την μεταφορική ικανότητα της γραμμής ταχείας επικοινωνίας ξηράς-θάλασσας, Κίνας-Ευρώπης», συνέχισε ο Σι Τζινπίνγκ.

«Θέλουμε να συνεχιστεί το εμπόριο, να διευρυνθούν το διμερές εμπόριο και οι αμοιβαίες επενδύσεις, όπως επίσης να υπάρξουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και τον τραπεζικό τομέα», πρόσθεσε.

Ο Σι Τζινπινγκ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την θερμή υποδοχή που του επιφύλασσαν.

«Υπό την ηγεσία σας, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δώσει θέσεις εργασίας, να δυναμώσει την οικονομία», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, συμπληρώνοντας πως «η συνεργασία μας μπορεί να οδηγήσει σε συνδυασμό των πλεονεκτημάτων μας και να επωφεληθούν όλοι».

«Διαπιστώνουμε ότι το λιμάνι του Πειραιά έγινε το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μας».

Αναφορικά με τις 16 συμφωνίες που υπογράφηκαν ανάμεσα στην ελληνική και την κινεζική αντιπροσωπεία, ο Κινέζος Πρόεδρος σημείωσε πως «θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στις οικονομικές μας σχέσεις».

«Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι το μεγαλύτερο έργο της πρωτοβουλίας Μια Ζώνη Ένας Δρόμος», επισήμανε ο Πρόεδρος της Κίνας απαντώντας στον πρωθυπουργό κατά την έναρξη των συνομιλιών.

Ο Σι Τζινπίνγκ σχολίασε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών έχει αυξηθεί κατά 2,5 φορές σε σχέση με πέρυσι, κάτι που, όπως είπε, είναι πολύ θετικό.

«Η Κίνα είναι αφοσιωμένη στο οικονομικό της άνοιγμα που προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες και ενισχύει τη διεθνή οικονομία» υπογράμμισε.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Νέα επίσκεψη στην Κίνα για τον Κυρ. Μητσοτάκη

Νέα επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει τον Απρίλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, θα ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα