Μητσοτάκης: Είναι η ώρα να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας με την Τουρκία

Μητσοτάκης: Είναι η ώρα να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας με την Τουρκία
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στο CNN CNN

"Δεν υπάρχει πιο δυνατή εικόνα από αυτή ενός Τούρκου και ενός Έλληνα διασώστη να σώζουν μαζί ένα 6χρονο κορίτσι" τόνισε ο πρωθυπουργός. Πρότεινε διεθνή αποστολή βοήθειας στη Συρία.

Στη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας ένα μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης στον τουρκικό λαό, σε συνέντευξη του στο CNN και την εκπομπή “Connect the World”.

“Αυτή την ώρα της κρίσης είμαστε γείτονες και πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο σε δύσκολους καιρούς” τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα στέλνει βοήθεια μετά από σεισμό στην Τουρκία, αλλά και ότι η Τουρκία στο παρελθόν έχει στείλει βοήθεια σε σεισμό στην Ελλάδα, αναφερόμενος ειδικότερα στους σεισμούς του 1999.

“Είναι η ώρα να βάλουμε προσωρινά στην άκρη τις διαφορές μας με την Τουρκία και να αντιμετωπίσουμε μία επείγουσα κατάσταση” δήλωσε, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται σε μία γεωλογικά δραστήρια περιοχή.

“Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός είναι φίλοι. Έχουμε τις διαφορές μας οι δύο χώρες, αλλά οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Είναι ένα μήνυμα συμπαράστασης” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Δεν μπορώ να φανταστώ πιο δυνατή εικόνα από ένα Τούρκο και έναν Έλληνα διασώστη να σώζουν ένα 6χρονο κορίτσι“.

“Από τις πρώτες χώρες η Ελλάδα που ανταποκρίθηκε στο αίτημα”

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι: “Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας, κινητοποιώντας έτοιμη τον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων και καταστροφών, όπως και η Ευρώπη”.

Αναφέρθηκε στην παρουσία ελληνικής διασωστικής ομάδας στο Χατάι, επισημαίνοντας ότι οι εικόνες που έδειχνε εκείνη την ώρα το CNN είναι από επιχείρηση των Ελλήνων διασωστών σε αυτή την περιοχή.

“Βρισκόμαστε ήδη λοιπόν επί τόπου. Ξέρετε ότι η χώρα μας έχει αρκετή εμπειρία στην αντιμετώπιση σεισμών και γνωρίζουμε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ο χρόνος μετράει πάρα πολύ. Θα πρέπει η κατάσταση να αντιμετωπιστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια σε τρομακτικές συνθήκες” πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς σημειώθηκαν δύο πολύ ισχυροί σεισμοί και πρόσθεσε: “Η πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να σώσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Και σε δεύτερο χρόνο οι αρχές θα εστιάσουν στην προφύλαξη από το κρύο και τη διατροφή των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται εκεί”.

Διεθνής αποστολή βοήθειας στη Συρία

Όσον αφορά στη Συρία, σημείωσε ότι εκεί τα πράγματα περιπλέκονται γιατί δεν υπάρχει επίσημη αρχή με την οποία να συνδιαλλαγούν οι διασώστες, για αυτό και εκτίμησε ότι πρέπει να συνεργαστούμε με διεθνείς οργανώσεις. Ανέφερε ότι για αυτό το λόγο η Ελλάδα δεν έχει μπορέσει ακόμη να στείλει βοήθεια στη Συρία και πρόσθεσε:

“Προσπαθούμε να εργαστούμε μέσω διεθνών οργανισμών. Η πρότασή μου θα ήταν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη να συντονίσουμε τις ευρωπαϊκές προσπάθειες έτσι ώστε να φροντίσουμε να πάει βοήθεια στη Συρία εκεί που πραγματικά το χρειάζονται περισσότερο. Αυτή τη στιγμή όμως και θέλω να το τονίσω αυτό δεν έχει να κάνει με την πολιτική ούτε την αναγνώριση κάποιου καθεστώτος. Αυτό έχει να κάνει με παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που ζουν σε φρικτές συνθήκες”.

Στο ερώτημα εάν ο Ασάντ θα αφήσει τις ομάδες διασωστών να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι δεν θα το επιτρέψει, για αυτό και υποστήριξε ότι πρέπει η δράση να αναληφθεί σε επίπεδο ΟΗΕ και ΕΕ.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Αθήνα δεν έχει επικοινωνία με Δαμασκό και επικεντρώνει στην αποστολή βοήθειας στην Τουρκία. Έκανε λόγο για μία ευαίσθητη και περίπλοκη κατάσταση και υπογράμμισε ότι: “Χρειαζόμαστε μία διεθνή απάντηση, να συμφωνήσουμε πως θα βοηθήσουμε τη Συρία με δεδομένη την περίπλοκη κατάσταση, το καθεστώς αλλά και το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μία ανθρωπιστική καταστροφή”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα