Μητσοτάκης: Επόμενο βήμα, ο νόμος – πλαίσιο για τα ΑΕΙ

Μητσοτάκης: Επόμενο βήμα, ο νόμος – πλαίσιο για τα ΑΕΙ
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Κατερίνας Σακελλαροπούλου ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Κ. Σακελλαροπούλου και αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Στα επόμενα δύο μεγάλα νομοσχέδια, που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση μέσα στον Ιούλιο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος και χθες στη Βουλή αλλά και νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη του διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια πρόωρων εκλογών, θέλησε έτσι να στείλει και ένα μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν κατεβάζει τα μολύβια.

“Μέχρι τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, στα τέλη Ιουλίου, έχουμε μια σειρά ακόμη από σημαντικά νομοθετήματα, νομοσχέδια που θα έρθουν προς συζήτηση για να γίνουν νόμοι του κράτους”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επισήμανε ότι πρώτον η κυβέρνηση προχωρά σε μία “σημαντικότατη παρέμβαση στην τριτοβάθμια παιδεία”, χαρακτηρίζοντας το νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ “ορόσημο για τα πανεπιστήμιά μας, για τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και την πραγματική τους ανεξαρτησία”.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι ο νόμος – πλαίσιο για τα ΑΕΙ θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα και την μεθεπόμενη θα έρθει προς ψήφιση και το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

“Είναι ένα θέμα το οποίο ενδιαφέρει πολύ την ελληνική κοινωνία και νομίζω ότι θα δώσουμε πραγματικές λύσεις σε προβλήματα που ταλάνιζαν πολλές γυναίκες. Αρκεί να σας αναφέρω ενδεικτικά ότι, σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, αν μια γυναίκα χωρίσει εξακολουθεί να χρειάζεται τη συναίνεση του τέως συζύγου της για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα δικά της μη γονιμοποιημένα ωάρια. Αυτές είναι στρεβλώσεις που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν και θα αντιμετωπιστούν με αυτό το σχέδιο νόμου που νομίζω ότι θα αποτελέσει μια τομή στο κρίσιμο αυτό ζήτημα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, χθες στη Βουλή, τονίζοντας ότι του δόθηκε η ευκαιρία για έναν συνολικό απολογισμό της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία των νέων θέσεων απασχόλησης, στη μείωση της ανεργίας, στις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, στην επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων. Αλλά και στους τομείς των δικαιωμάτων και της στήριξης των πραγματικά πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, με αναπηρία, τοξικοεξαρτημένοι.

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Κατερίνας Σακελλαροπούλου ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Η κ.Σακελλαροπούλου καλωσόρισε τον πρωθυπουργό ευχόμενη χρόνια πολλά για την ονομαστική του εορτή και ο κ. Μητσοτάκης της ζήτησε συγνώμη γιατί η συνάντηση καθυστέρησε, επειδή άργησαν οι συνομιλίες του με τον Ρουμάνο ομόλογο του.

“Όπως καταλαβαίνετε υπάρχει μια γενικότερη κινητικότητα και μεγάλη αναταραχή όσον αφορά τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Πολλές βαλκανικές χώρες, μέσα σ΄ αυτές εντάσσεται και η Ρουμανία, διαπιστώνουν ότι ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας, ως πύλη εισόδου φυσικού αερίου, αποδεικνύεται εξαιρετικά κρίσιμος, σε μια προσπάθεια που κάνουν όλες οι χώρες να διαφοροποιήσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αυτό ήταν ένα από τα αντικείμενα των συζητήσεών μας”, ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, δυστυχώς, συνεχίζεται αμείωτος και φυσικά οι πιέσεις που ασκούνται στην παγκόσμια οικονομία από τις πληθωριστικές τάσεις δεν δείχνουν προς το παρόν κάποια σημάδια ύφεσης. Γι’ αυτό και θέλω να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μία φορά ότι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, πρωτίστως τους πιο αδύνατους συμπολίτες μας, με ένα πλέγμα μέτρων και παρεμβάσεων, ώστε να μετριάσουμε -γιατί δυστυχώς καμία κυβέρνηση δεν είναι σε θέση πλήρως να εξουδετερώσει- τις επιπτώσεις από αυτό το πρωτοφανές κύμα εισαγόμενης ακρίβειας.”

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε ότι δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δε φαίνεται να έχει τέλος και σχολίασε: Η διεθνής αυτή κατάσταση, σε συνδυασμό με την γεωπολιτική αστάθεια και τις επιπτώσεις που προκαλεί, όπως η ενεργειακή, η προσφυγική και η επισιτιστική κρίση, επηρεάζουν όλους μας και φυσικά ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.”

Πρόσθεσε ότι: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί συντονισμένα να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση με ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αλλά, όπως πολύ σωστά αναφέρατε, η κάθε χώρα έχει τελικά και την τελική ευθύνη για τη χάραξη της δικής της πολιτικής. Το πώς θα διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα.”

Η κ.Σακελλαροπούλου τόνισε ότι: Οι Έλληνες πολίτες βγαίνουν δυστυχώς ήδη πολύ βεβαρημένοι από μια πολυετή οικονομική κρίση και αυτή την περίοδο, μαζί βέβαια και με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, βλέπουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό να πιέζεται και τις τιμές βασικών για κάθε οικογένεια αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα, τα καύσιμα, να αυξάνονται καθημερινά και περιμένουν στήριξη από την Πολιτεία.”

Ευχήθηκε δε να αντιμετωπιστεί και αυτή η κρίση το συντομότερο δυνατόν, εκφράζοντας την ελπίδα ο τουρισμός να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Η κ.Σακελλαροπούλου δήλωσε επίσης ότι:Στην σύγχρονη διεθνή κοινωνία μια ανώτατη δημόσια εκπαίδευση με υψηλό επίπεδο και ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι αναγκαίο, απαραίτητο συστατικό κάθε σύγχρονου κράτους. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν προσφέρει πολλά στη χώρα και νομίζω ότι πρέπει να ενισχυθούν και να ενδυναμωθούν, ώστε να μπορέσουν να εξοπλίζουν με τα κατάλληλα εφόδια και δεξιότητες τους αποφοίτους τους. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται ανταγωνιστικά πανεπιστήμια, τα οποία είμαι βέβαιη ότι θα αποτελέσουν κινητήρια δύναμη έρευνας, εξέλιξης και πρωτοπορίας.”

Και κατέληξε εκτιμώντας ότι “και το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αλλά γενικότερα οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις χρειαζόταν ο τόπος επί δεκαετίες, νομίζω ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να τις δεχθεί και είναι σημαντικό να επιχειρηθούν στο επόμενο διάστημα.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version