Μητσοτάκης – Ερντογάν χωρίς γραβάτες με θέα το Βόσπορο: Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Μητσοτάκης – Ερντογάν χωρίς γραβάτες με θέα το Βόσπορο: Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας προσήλθαν στη συνάντηση χωρίς γραβάτες, με τον Κ. Μητσοτάκη να σχολιάζει ότι προτιμά τη χαλαρή ενδυμασία για ουσιαστικές συζητήσεις 

Με φιλική διάθεση και… ενδυματολογικούς συμβολισμούς, ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός μετά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, μετέβη στην προεδρική κατοικία όπου ο κ.Ερντογάν παραθέτει το γεύμα προς τιμήν του.

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ.Ερντογάν προσήλθαν στη συνάντηση χωρίς γραβάτες, γεγονός που σχολίασε ο πρωθυπουργός.

“Η χαλαρή ενδυμασία προσφέρεται για ουσιαστική συζήτηση”, εκτίμησε με νόημα ο κ.Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε: “Κι εγώ προτιμώ χαλαρή ενδυμασία τα Σαββατοκύριακα”.

Και οι δύο δήλωσαν άλλωστε την πρόθεση τους να συζητήσουν για όλα τα θέματα που μπορεί να ενώσουν τις δύο χώρες, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Κυρίως πιάτο” στο γεύμα αποτελεί η συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα η μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Στο τραπέζι τίθεται επίσης η δυνατότητα συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας στο πλαίσιο του East Med, η κατασκευή του οποίου φαίνεται πως επανέρχεται τώρα στο προσκήνιο με αμερικανικες ευλογίες. Αλλά και η συνεργασία των δύο χωρών και με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, καθώς και στο θέμα της προμήθειας και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικου αερίου (LNG) απο την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή προς την ΕΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


 

Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν από το 2019 και για το δεύτερο τετ α τετ των δύο ηγετών, αν και θα είναι ανεπίσημο.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία η πρώτη του συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη και η δεύτερη συνάντηση τον Δεκέμβριο του 2019 στο Λονδίνο. Η τρίτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021 στο περιθώριο Συνόδου του ΝΑΤΟ και είχε σταθεί αφορμή για ένα μορατόριουμ μετά το θερμό καλοκαίρι του 2020.

Μετά τη συνάντηση με τον κ.Ερντογάν, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα