Μητσοτάκης- Ερντογάν ρίχνουν τους τόνους στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Μητσοτάκης- Ερντογάν ρίχνουν τους τόνους στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην λήξη της συνάντησής τους Dimitris Papamitsos

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας θεμελιώνει μία ουσιαστική βελτίωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι Μητσοτάκης- Ερντογάν συνομίλησαν σαν σύμμαχοι

Ως ένα θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αξιολογεί η ελληνική πλευρά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνάντηση κράτησε πάνω από δυο ώρες και έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι προφανώς και οι δυο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους στα θέματα των διμερών μας σχέσεων, χωρίς όμως την οξύτητα και την ένταση που συνήθιζε η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα.

Μητσοτάκης- Ερντογάν συμφώνησαν ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς είναι προς όφελος όλων να υπάρχει σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς ούτως ή άλλως ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ήδη αρκετή αβεβαιότητα στη διεθνή σκηνή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι δύο πλευρές συνομίλησαν σαν σύμμαχοι, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κάτι που προφανώς επιθυμούσε και το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Ο αμερικανικός παράγοντας θέλει επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα και όσον αφορά στη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη. Πάντως η ελληνική πλευρά δεν έδινε περισσότερες λεπτομέρειες για τις σχετικές συζητήσεις. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν όμως ότι δόθηκε έμφαση στις οικονομικές σχέσεις και στη θετική ατζέντα των δυο κρατών. Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξει συνεργασία στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι κατόπιν ενεργειών της ‘Αγκυρας φυγαδεύτηκε Ελληνίδα από την Χερσώνα. Ενώ σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, επισημάνθηκε πως οι δύο χώρες οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, που έχουν αναλάβει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση τον επόμενο μήνα των ΜΟΕ (Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ). Και εφ όσον ευοδωθούν οι προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, να πραγματοποιηθεί το προσεχές Φθινόπωρο στην χώρα μας το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.

Ενδεικτικό δε του καλού κλίματος είναι ότι η τουρκική προεδρία στη δική της ανακοινωση για τη συνάντηση χρησιμοποίησε τις ίδιες φράσεις με την ελληνική πλευρά, καθώς προφανώς είχε συμφωνηθεί τι θα ειπωθεί στη συνέχεια. Ειδικότερα η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι Μητσοτάκης- Ερντογάν συμφώνησαν να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις παρά τις διαφωνίες των δύο χωρών. Σημείωσε επίσης ότι οι δύο χώρες φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη στην αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, η οποία άλλαξε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αυξημένη συνεργασία τους θα έχει περιφερειακά οφέλη.

Μητσοτάκης: Βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεων μας

Ο κ.Μητσοτάκης μετά το γεύμα με τον κ.Ερντογάν συναντήθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και κατά το διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες αναφέρθηκε στο τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο.

“ Ήταν μία συνάντηση που έγινε πρέπει να σας πω σε καλό κλίμα. Ελπίζω ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτή την εποχή, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν. Προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, δώσαμε, όμως, έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της οικονομίας όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εκτίμησε επίσης ότι “ήταν μία ευκαιρία για μία πολύ ανοιχτή, πολύ ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια -είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες διαφορές οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη- πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις.”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις νέες τραγικές εικόνες από την Ουκρανία με αμάχους να χάνουν τη ζωή τους. Και ο κ.Βαρθολομαίος σημείωσαν ότι χτυπήθηκαν και ναοί και μοναστήρια,με τον κ.Μητσοτάκη να σχολιάζει: “Δυστυχώς τίποτα δεν εξαιρείται της φρίκης του πολέμου.”

Ο κ.Βαρθολομαίος εξέφρασε τη χαρά του για την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας. “Πάντοτε λέμε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αντίκτυπο και στη ζωή και τη μαρτυρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου εδώ στη χώρα πού βρίσκεται. Και αντίθετα οι κακές σχέσεις -που καμιά φορά συμβαίνει να υπάρχουν μεταξύ των δύο γειτόνων και συμμάχων χωρών- και αυτές έχουν αρνητικό φυσικά αντίκτυπο τον οποίον, όπως λέγει ο λαός μας, “αισθανόμεθα στο πετσί μας”. Γι΄ αυτό κάθε βήμα που γίνεται για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και των δύο λαών, μάς γεμίζει από χαρά και από ικανοποίηση”, σημείωσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα