Μητσοτάκης για ιδιωτικά ΑΕΙ: Οι συνθήκες είναι πια ώριμες

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου INTIME

Στο νομοσχέδιο που θα επιτρέψει ιδιωτικά πανεπιστήμια εστίασε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντας ότι σκοπός της μεταρρύθμισης “δεν είναι μία συνηθισμένη οικονομική δραστηριότητα”.

Οι συνθήκες είναι πια ώριμες για ιδιωτικά ΑΕΙ, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία μεταρρύθμιση που άργησε αρκετά χρόνια, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που -όπως είπε- θα επιφέρει την ουσιαστική κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση με ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι θα στηριχθεί από την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Σχολίασε, άλλωστε, ότι ο χρόνος κλείνει με θετικά νέα για την πορεία της οικονομίας και χαρακτήρισε αισιόδοξο οιωνό το δημοσίευμα του Economist, που ανακήρυξε την Ελλάδα χώρα της χρονιάς. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι αναγνωρίζεται η τεράστια του προσπάθεια του ελληνικού λαού να αφήσει πίσω του τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Και πρόσθεσε: “Αυτό μας οπλίζει με αισιοδοξία να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε πάρει ισχυρή λαϊκή εντολή”.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κατερίνα Σακελλαροπούλου INTIME

Προκειμένου δε να καθησυχάσει τις ανησυχίες για τα σχέδια της κυβέρνησης και να απαντήσει στην κριτική για ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας, ο πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει ότι η “μεταρρύθμιση” αυτή – όπως την χαρακτήρισε – συνοδεύεται από τολμηρές αλλαγές στη λειτουργία του δημοσίου πανεπιστήμιου. Δήλωσε δε ότι η κυβέρνηση στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο “με όλα τα μέσα”.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε, επίσης, ότι οι προδιαγραφές λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ θα είναι εξαιρετικά υψηλές. “Θέλουμε να αναβαθμίσουμε συνολικά την ανώτατη παιδεία. Και δε θα επιτρέψουμε η απελευθέρωση να μετατραπεί σε μία συνηθισμένη οικονομική δραστηριότητα. Δεν είναι αυτός ο σκοπός αυτής της μεταρρύθμισης”, δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα στήριξης ιδίως για τους πιο αδύναμους, ύψους 700 εκ ευρώ μέσα στο Δεκέμβριο. “Ξέρουμε καλά ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Τα στηρίζουμε με έκτακτα μέτρα και μόνιμα μέτρα αύξησης του εισοδήματος”, πρόσθεσε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους από 1 Ιανουαρίου.

Διαβεβαίωσε δε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση. “Δεν είναι δυνατόν μία εισαγόμενη κρίση ακρίβειας να είναι ευκαιρία για κερδοσκοπία”, δήλωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη μάλιστα την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα πρόστιμα στις τράπεζες. “Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι όλοι οι θεσμοί του κράτους μπορούν να διασφαλίσουν ότι η αγορά και ο ανταγωνισμός λειτουργούν απρόσκοπτα προς όφελος του πολίτη”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα