Μητσοτάκης για κακοκαιρία: Οι πολίτες να υπακούν στις εντολές της πολιτικής προστασίας

Διαβάζεται σε 3'
Μητσοτάκης για κακοκαιρία: Οι πολίτες να υπακούν στις εντολές της πολιτικής προστασίας
INTIME NEWS

Στην κακοκαιρία Daniel που πλήττει τη Μαγνησία και όλη τη Θεσσαλία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το εφετινό καλοκαίρι μας θύμισε τις δύο όψεις του Ιανού”, σχολιάσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel σε αντιδιαστολή με την πολύ καλή τουριστική περίοδο, κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

“Η πυρκαγιά στον Έβρο ήταν η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά που είδαμε στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια και βέβαια σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα εντελώς ακραίο καιρικό φαινόμενο, το οποίο εστιάζεται στη Μαγνησία, στο Βόλο, αλλά και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Κάνω και πάλι έκκληση σε όλους τους πολίτες να υπακούν στις εντολές της πολιτικής προστασίας”, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι: “Η κλιματική κρίση δεν αφορά στο μέλλον, αλλά αφορά στο παρόν. Είναι εδώ και δεν χρειαζόμαστε την επιστήμη να μας το επιβεβαιώσει, καθώς το επιβεβαιώνει η ίδια η ζωή και αυτό υποχρεώνει το κράτος να γίνεται όλο και πιο ανθεκτικό”.

Σημειώσε ότι: “Εφέτος το καλοκαίρι δοκιμαστήκαμε”. Παραδέχθηκε ότι: “Εκ του αποτελέσματος είναι σαφές ότι δεν τα καταφέραμε όσο καλά θα θέλαμε” και πρόσθεσε: “Αυτό μας υποχρεώνει να στρέψουμε άμεσα το βλέμμα μας σε πρώτη φάση στην αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.”

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι την Παρασκευή θα βρεθεί στον πυρόπληκτο Έβρο και προανήγγειλε ότι θα εξαγγείλει άμεσα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης για την περαιτέρω προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

“Ταυτόχρονα θα ξεκινήσουμε πάλι τον σχεδιασμό για ένα κράτος που θα είναι όλο και πιο ανθεκτικό. Ο πήχης των απαιτήσεων των πολιτών πηγαίνει όλο και πιο ψηλά και τα ίδια τα φαινόμενα μας υποχρεώνουν να προσαρμοστούμε σε όλο και πιο ακραίες εκφάνσεις της κλιματικής κρίσης”, πρόσθεσε.

Φοβάμαι ότι τα καλοκαίρια έτσι όπως τα ξέραμε ή όπως υπήρχαν στο φαντασιακό μας υποσυνείδητο θα πάψουν να υπάρχουν. Τα καλοκαίρια που θα έρχονται από εδώ και στο εξής, η πιθανότητα είναι ότι θα είναι όλο και πιο δύσκολα”, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε δε ότι: “Αυτό που προέχει καθώς έχουμε άλλες 24 δύσκολες ώρες μπροστά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτό περνάει μέσα από τη συμμόρφωση με τις εντολές της πολιτικής προστασίας και νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν ορισμένα καιρικά φαινόμενα που ξεπερνούν τις δυνατότητες του ανθρώπου να τα αντιμετωπίσει. Όσα αντιπλημμυρικά έργα και να κάνει κανείς όταν πέφτει ένας όγκος νερού πρωτοφανής, παντού στον κόσμο συμβαίνει αυτό, θα έχουμε, δυστυχώς, πλημμυρικά φαινόμενα”.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα ζητήσει η ΕΕ στο πλαίσιο της αναθεώρησης των προϋπολογισμών να διαθέτει περισσότερους πόρους για την πολιτική προστασία και την αποκατάσταση από τις φυσικές καταστροφές, μκαθώς και ότι θα διεκδικήσει ανάλογη στήριξη με την Σλοβενία για την περιοχή του Έβρου, για τους παραγωγούς, τους εργάτες της γης, τους μελισσοκόμους, τους κτηνοτρόφους. “Θέλω να γνωρίζουν όλοι αυτοί ότι θα είμαστε κοντά τους και θα είμαι προσωπικά κοντά τους”, υπογράμμισε.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα