Μητσοτάκης για μετεκλογικές συνεργασίες: Να ρωτήσετε τον Ανδρουλάκη τι εννοεί

Μητσοτάκης για μετεκλογικές συνεργασίες: Να ρωτήσετε τον Ανδρουλάκη τι εννοεί
Κυριάκος Μητσοτάκης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Η σιωπηλή πλειοψηφία απαιτεί σταθερή κυβέρνηση, εκτίμησε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, με νέες αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Τι είπε για τις τράπεζες και το "βαθύ κράτος"

Νέες αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, με το βλέμμα στις εκλογές και κυρίως στις μετεκλογικές συνεργασίες, άφησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός απάντησε:

“Πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Ανδρουλάκη. Πιστεύω ότι χρειάζεται σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, αυτό απαιτεί η σιωπηλή πλειοψηφία στην κοινωνία και για αυτό θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν, να ρωτήσετε άλλους τι ακριβώς εννοούν”.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και μάλιστα άφησε να αιωρείται η “απειλή” ότι δεν θα συνέβαινε το ίδιο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές, είναι ισχυρές και δεν αισθάνομαι ότι απειλούνται καθοιονδήποτε τρόπο από αυτή τη νευρικότητα η οποία υπάρχει σήμερα στις αγορές. Πρέπει να θυμίσω εδώ ότι όταν η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας τον Ιούλιο του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού συστήματος ξεπερνούσαν το 40%. Σήμερα είναι κάτω από το 10%. Έχουν μπει κεφάλαια ουλάχιστον σε δύο ελληνικές τράπεζες” δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές και θωρακισμένες. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα μπορούσαν να πουν κάποιοι άλλοι το ίδιο πράγμα σε μία τραπεζική κρίση επί των δικών τους ημερών όταν οι τράπεζες μας είχαν ακόμη πολύ μεγάλα συστημικά προβλήματα”.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε μάλιστα ότι είναι δυνατή η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, συνέδεσε όμως την επίτευξη της με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και την ανάδειξη μίας σταθερής, αυτοδύναμης, κυβέρνησης.

“Ενα σταθερό τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας είναι αυτό που θα μας επιτρέψει να έχουμε όσο δυνατόν πιο ανταγωνιστικά επιτόκια δανεισμού για επιχειρήσεις και εργαζόμενους”, δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη επανέφερε το αφήγημα περί διαχρονικών παθογενειών του δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που μάχεται το λεγόμενο “βαθύ κράτος”. Ανέφερε ως παραδείγματα αλλαγής του κράτους το gov.gr και τον ΕΦΚΑ και πρόσθεσε: “Αυτή η κυβέρνηση και αυτό το κόμμα είναι το μόνο κόμμα που έχει δώσει διαπιστευτήρια ότι και μπορεί και θέλει να αλλάξει το κράτος. Έχω πει επίσης ότι αυτές οι μάχες μερικές φορές θα μας βάζουν νικητές και άλλες φορές θα χάνουμε μάχες, όπως με την τραγωδία των Τεμπών. Μας υπενθύμισε σε όλους ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη. Αν μη τι άλλο όμως αυτό γαλβανίζει περισσότερο τη θέλησή μας”.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι κάλεσε την Ιταλίδα ομόλογο του, Τζόρτζια Μελόνι, στην Αθήνα, για να συζητήσουν το μεταναστευτικό, τις προτάσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες στην ΕΕ, αλλά και πως η ιταλική κυβέρνηση μέσω της Trenitalia θα συμβάλλει στην επανεκκίνηση των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Τέλος ο πρωθυπουργός διέψευσε ότι ιδιωτικοποιείται το νερό, τονίζοντας ότι αποτελεί δημόσιο αγαθό.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα