Μητσοτάκης: Η Αλβανία δε θα ενταχθεί στην ΕΕ εάν δε σέβεται την ελληνική μειονότητα

Μητσοτάκης: Η Αλβανία δε θα ενταχθεί στην ΕΕ εάν δε σέβεται την ελληνική μειονότητα
Κυριάκος Μητσοτάκης στις Σέρρες Dimitris Papamitsos_Press Photographer_+306946384863

Από τις Σέρρες όπου περιοδεύει ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο Σκοπιανό, αλλά και στο ζήτημα με τις περιουσίες των ομογενών στη Χειμάρρα. Αισιοδοξία στη ΝΔ από το κλίμα στην περιοδεία, βλέπουν μήνυμα πολιτικής αλλαγής στις ευρωεκλογές

Για το ζήτημα που προέκυψε με τις περιουσίες των ομογενών στη Χειμάρρα ρωτήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στις Σέρρες, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε βεβαίως και η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και οι ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου.

“Έχουμε κρούσει εδώ και πάρα πολύ καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για τη στάση της Αλβανίας απέναντι στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ειδικά στη Χειμάρρα. Και, η τελευταία απόφαση της Αλβανικής κυβέρνησης είναι ο τελευταίος κρίκος μιας διαδικασίας ανοιχτής αμφισβήτησης δικαιωμάτων της μειονότητας. Θέλω, λοιπόν, και εδώ, από τις Σέρρες, να στείλω ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα στην Αλβανία: Δεν είναι δυνατόν να εκκινήσει η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. όσο δεν υπάρχει απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας” δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά την Ευρώπη, αφορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφορά το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Δεσμεύτηκε δε ότι προσωπικά, θα αναδείξει το ζήτημα αυτό για άλλη μια φορά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ώστε η πίεση που θα ασκηθεί στην Αλβανία να είναι μια πίεση συνολική. Και κατέληξε τονίζοντας ότι πρέπει “να αντιληφθεί, επιτέλους, η γειτονική χώρα ότι, αν θέλει πραγματικά να έχει ένα μέλλον κοντά στην Ευρώπη, οφείλει πάνω απ’ όλα να σεβαστεί τα βασικά ανθρώπινα και περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δεσμευτεί για ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο που αφορά τη Μακεδονία, που θα μπορέσει να αναδείξει τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά της Μακεδονίας. Υπενθύμισε ότι χθες στη συνάντηση με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για την ανάγκη να προστατευθεί το όνομα και το brand της Μακεδονίας, μέσα από μια οργανωμένη επικοινωνιακή στρατηγική με μπροστάρη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με υποστήριξη από το κεντρικό κράτος. Υπενθύμισε επίσης ότι την περασμένη Τρίτη παρουσίασε και το πρόγραμμα των υποδομών, τα μεγάλα έργα τα οποία δεσμεύεται η ΝΔ ότι θα μπορέσει να υλοποιήσει, δεσμευόμενος ότι σε συνεργασία με την περιφέρεια θα καλυφθούν και τα όποια κενά υποδομών υπάρχουν στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον πρωτογενή τομέα με τον οποίο είναι άμεσα συνυφασμένη η οικονομική δραστηριότητα της Κεντρικής Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας ότι ο αγροτικός κόσμος σήμερα υποφέρει, όπως υποφέρουν και οι κτηνοτρόφοι μας. “Έχουμε παρουσιάσει και για τον τομέα πολιτικής αυτόν συγκεκριμένες προτάσεις, και φυσικά και οι αγρότες μας θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από μια συνολική πολιτική μείωσης της φορολογίας και των εισφορών”, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε ότι έλαβε και από τις Σέρρες ένα ξεκάθαρο μήνυμα: “Ανάγκη για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, για να μπορέσει επιτέλους ο τόπος να πάει μπροστά, να δημιουργηθούν νέες δουλειές, να καθίσουν τα νέα παιδιά στον τόπο τους, να μειωθεί η φορολογία, να πάρει μπροστά η οικονομία.” Υποστήριξε δε ότι αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο είναι πανίσχυρο πια, και μόνο η ΝΔ μπορεί να το εκφράσει, δηλώνοντας βέβαιος ότι: “Στις εκλογές που έρχονται, ξεκινώντας από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, οι Έλληνες πολίτες θα στείλουν ένα διπλό μήνυμα, καταψηφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα για όλα όσα είπε και δεν έκανε, για τους φόρους που έβαλε, για τη συμφωνία των Πρεσπών, για το διχασμό. Αλλά θα υπερψηφίσουν και τη ΝΔ ως τη μόνη δύναμη που μπορεί σήμερα να εκφράσει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.”

“Υπόσχομαι όσα μπορώ. Τα άλλα τα αφήνω σε αυτόν που κρύβεται”

Γαλάζιες πηγές ανέφεραν εξάλλου ότι νωρίτερα παραγωγός σε λαϊκή της Νιγρίτας υποδέχθηκε τον κ.Μητσοτάκη με τη φράση: “Εσύ θα περπατάς εδώ και μετά, γιατί δεν τάζεις πολλά, ενώ ο άλλος που τα έδωσε όλα, όπου πάει κρύβεται”. Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: “Ψέματα από μένα δεν θα ακούσεις, γιατί δεν έχω μάθει να λέω ψέματα. Υπόσχομαι όσα μπορώ να κάνω. Τα άλλα τα αφήνω σε αυτόν που κρύβεται”.

Πηγές της ΝΔ σχολίαζαν επίσης ότι η τριήμερη περιοδεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πόλεις και χωριά χαρακτηρίζεται από την άμεση επαφή του με εκατοντάδες πολίτες στις γειτονιές, τις πλατείες και τα καταστήματα σε αντίθεση με τις αστυνομικά φυλασσόμενες επισκέψεις εξπρές του φρουρούμενου πλέον κ. Τσίπρα, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Στη Νιγρίτα, όπου ο κ.Μητσοτάκης επισκέφθηκε όπως αναφέρθηκε τη λαϊκή αγορά, συνομίλησε με τους παραγωγούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Πρόεδρε μας έχουν ρημάξει στα χαράτσια, δεν βγαίνει πια, άλλαξέ τα όλα» του είπε ένας από τους παραγωγούς, ενώ ο σύλλογος μικροπωλητών της περιοχής του χάρισε μια τιμητική πλακέτα.

Το βασικό θέμα που έθεσαν οι παραγωγοί στον πρόεδρο της ΝΔ ήταν σύμφωνα με γαλάζιες πηγές οι επιπτώσεις που έχει η υπερφορολόγηση για την παραγωγική διαδικασία και τα εισοδήματα των οικογενειών τους αλλά και για την τιμή διάθεσης των προϊόντων από το χωράφι μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα ξεχάσει όσα του είπαν και δεσμεύτηκε ότι θα δουν αμέσως τη διαφορά σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς, χάρη στις μειώσεις φόρων που προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ.

Επόμενος σταθμός ήταν το Σκούταρι Σερρών, όπου ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με τους κατοίκους σε κεντρικό καφενείο. Και εκεί, ανέφεραν πηγές της ΝΔ, οι κάτοικοι του έθεσαν κυρίως το ζήτημα της φορολόγησης. «Έτσι όπως τα έχει κάνει, δεν έχει νόημα να δουλεύεις, αυτό να του πεις στη βουλή του Τσίπρα» του είπε ένας καταστηματάρχης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στη συνέχεια, καθ’ οδόν προς το Νέο Σούλι, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε αγροτικές μονάδες, ενώ είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την παραγωγική διαδικασία σε ένα μικροζυθοποιείο που παράγει τη μπύρα Voreia.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρόεδρος της ΝΔ έφτασε τις Σέρρες και πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμιζαν ότι έγινε δεκτός “σε κλίμα ιδιαίτερα θερμό και αισιόδοξο, χωρίς βέβαια τις κλούβες και τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που συνοδεύουν όλες τις επισκέψεις του κ. Τσίπρα στη Μακεδονία.” Ο κ.Μητσοτάκης περπάτησε για αρκετή ώρα στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης μαζί με τους κατοίκους. Αρκετοί από αυτούς, πάντα κατά γαλάζιες πηγές, του έθεσαν το αίτημα για την άμεση διενέργεια εθνικών εκλογών με κάποιους να του λένε για την κυβέρνηση Τσίπρα: «πρέπει να φύγουν επιτέλους, έχουν κάνει μεγάλη ζημιά».

Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Πρώτη Σερρών, το χωριό στο οποίο γεννήθηκε ο ιδρυτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα