Μητσοτάκης: Η ΝΔ είναι κόμμα ανοιχτό, προοδευτικό, λαϊκό

Μητσοτάκης: Η ΝΔ είναι κόμμα ανοιχτό, προοδευτικό, λαϊκό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πανηγυρική εκδήλωση για την 44η επέτειο από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας Eurokinissi

Άνοιγμα στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ που έφυγαν μετά το 2004, αλλά και στους απογοητευμένους της αριστεράς και κεντροαριστεράς έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ ζητώντας εκλογές και ισχυρή επικράτηση της ΝΔ. Πως ανέλυσε το νέο σήμα της ΝΔ. Το μήνυμα στις προοδευτικές δυνάμεις και η αιχμή για παγίδες

Το στίγμα της ΝΔ ως ένα κόμμα ανοιχτό, προοδευτικό, λαϊκό θέλησε να προσδιορίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την ίδρυση της κεντροδεξιάς παράταξης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Εξήγησε ότι αυτό συμβολίζει και το νέο σήμα της ΝΔ, το οποίο διατηρεί τον πυρσό αλλά σε νέα αφαιρετική εκδοχή.

Άνοιγμα στους απογοητευμένους

Έκανε ανοιγμα στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ που έφυγαν μετά το 2004 (δηλαδή κατά βάση στους καραμανλικούς που έφυγαν επι Σαμαρά), χρησιμοποιώντας παραλλαγμένη μια φράση του Κώστα Καραμανλή όταν το 1999 είχε υποδεχθεί πίσω στη ΝΔ το διαγράφεται Γιώργο Σουφλιά: “ήρθε η ώρα να γυρίσουν στο σπίτι τούς”

Άνοιγμα έκανε επισης και στους απογοητευμένους της αριστεράς και κεντροαριστεράς. Έστειλε επίσης μήνυμα στις προοδευτικές δυνάμεις (φωτογραφίζοντας το ΚΙΝΑΛ) και άφησε αιχμή για παγίδες που περιμένει, δείχνοντας εμμέσως ότι εννοεί παγίδες στον τομέα της οικονομίας.

Ο κ.Μητσοτακης ξεκίνησε διαβάζοντας απόσπασμα από την διακήρυξη ίδρυσης της ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και δήλωσε ότι 44 χρόνια μετά παραμένει η ίδια πολιτική ταυτότητα. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι ο Καραμανλής αντιλαμβανόταν τη ΝΔ ως τη δημοκρατική παράταξη, όχι απλά ως ένα κόμμα αλλά ως ένα ρεύμα. Και τόνισε ότι η ΝΔ έχει προσφέρει πολλά, καταρχήν εδραιώνοντας τη δημοκρατία στον τόπο, λύνοντας το πολιτειακό και βάζοντας τη χώρα στην τροχιά της Ευρώπης. “Και είμαστε η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα όρθια στην Ευρώπη κόντρα στο κύμα του λαϊκισμού” σημείωσε με νόημα, αναφερόμενος εμμέσως στο 2015.

“Εμείς είμαστε η πολιτική δύναμη της προόδου και ταυτόχρονα η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι ένα κόμμα λαϊκό. Εμείς σε αντίθεση με όσους καπηλευθηκαν αυτούς τους όρους ξέρουμε τι είναι προοδευτικό και τι είναι πραγματικά λαϊκό” είπε και επικαλέστηκε και πάλι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή λέγοντας ότι η ΝΔ θα υπηρετεί πάντα τα συμφέροντα του λαού πέρα από διαχωρισμούς στο δίπολο δεξιά αριστερά και πέρα από ταξικές λογικές.

“Είμαστε εδώ για να δώσουμε ατομικά εργαλεία προόδου στον καθένα χωριστά γιατί δεν αντιμετωπίζουμε την κοινωνία ως ένα άμορφο άθροισμα αλλά ως ένα σύνολο πολιτών”, είπε μάλιστα, θέτοντας τη διαφορά αντίληψης με το ΣΥΡΙΖΑ.

Το όραμα και οι στόχοι για το μέλλον

Όπως συμπλήρωσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας “όραμα μου είναι κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να πραγματοποιουν ελεύθερα το δικό τους όραμα” συμπληρώνοντας με νόημα: “Δεν πιστεύω σε ένα πατερναλιστικό κράτος. Δεν με συγκινούν οι αναφορές σε μια Ιθάκη που δεν υπάρχει πια γιατί δεν πρέπει και δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο χθες. Αλλάζουμε τη ΝΔ για να αλλάξουμε την Ελλάδα και στην κριτική για τα παλιά κόμματα απαντώ παρά τα λάθη μας ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που δε σαρώθηκε γιατί έχει βαθιές ρίζες. Ας είναι επιφυλακτικοί όσοι επαγγέλλονται το νέο αλλά είναι το παλιό. Απλά αναβίωσαν τις πιο προβληματικές πτυχές της μεταπολίτευσης”.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη “το μεγαλύτερο επίτευγμα του ιδρυτή μας ήταν η εδραίωση της δημοκρατίας και δεν είναι δεδομένες σήμερα οι δημοκρατιες. Δεν συντρίβονται κάτω από ερπύστριες τανκ αλλά διαβρώνονται από το σαράκι του λαϊκισμού και του αυταρχισμού. Είναι λοιπόν, μονόδρομος να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών”.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε: “Όσες φορές τολμήσαμε να αλλάξουμε θριάμβευσαμε, όταν καλέσαμε κοντά μας τους πολίτες και πέρα από τη δημοκρατική μας κοίτη πετύχαμε αποτελέσματα πέρα από κάθε προσδοκία. Ανανεώνουμε το κόμμα, ενώνουμε τους Έλληνες, πάμε την Ελλάδα μπροστά. Ένα κόμμα ανοιχτό που θα διαβουλεύεται με τους πολίτες, που θα βασίζεται στα μέλη του, που θα ανοίγει τα παράθυρα για να μπει οξυγόνο.

Όταν έθεσα υποψηφιότητα για την ηγεσία πριν τρία χρόνια, ειχα πει ότι θέλω να ξανακάνω τη ΝΔ μεγάλο κόμμα εξουσίας, διαμορφωτή των εξελίξεων. Θα πορευτούμε με ομόνοια, αρκετά πληρώσαμε τους διχασμούς. Για μια κοινωνία με λιγότερους φόρους και περισσότερες επενδύσεις για περισσότερα δουλειές”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στάθηκε στο μητρώο των στελεχών και καλωσόρισε στη ΝΔ τους πρώτους 150 που αναδείχθηκαν από τη διαδικασία και ήταν παρόντες στην εκδήλωση, σημειώνοντας ότι “η ΝΔ αλλάζει, βλέπει μπροστά χωρίς να φοβάται αλλά τιμά την ιστορία της, τα οποία ειναι εδώ όπως τα μέλη του συνδέσμου ’74”.

Είμαστε η μεγαλύτερη παράταξη στην Ελλάδα και η ΝΔ είναι έτοιμη να αλλάξει την Ελλάδα

“Είμαστε η μεγαλύτερη παράταξη στην Ελλάδα και η ΝΔ είναι έτοιμη να αλλάξει την Ελλάδα. Είμαστε απέναντι στις επικίνδυνες τάσεις από τα άκρα του πολιτικού φάσματος. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι λιγότερη αλλά καλύτερη Ευρώπη.

Η περιοχή μπαίνει σε περίοδο ασταθειας πάμε σε φουρτουνιασμένα νερά χωρίς καπετάνιο και με τον κόσμο κουρασμένο.

Αυτή η αβεβαιότητα δε μπορεί να συνεχιστεί η χώρα πρέπει να οδηγηθεί το συντομότερο σε εκλογές. Μόνο μια ισχυρή επικράτηση της ΝΔ θα διασφαλίσει ότι η χώρα θα δανείζεται όπως όλα τα κράτη” είπε.

“Λένε ότι το τέλος ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ θα είναι ο επίλογος της Μεταπολίτευσης. Στο έδαφος των χαμένων ευκαιριών της Μεταπολίτευσης ξεφύτρωσε ο λαϊκισμός τον οποίο καλλιέργει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Ζούμε τις τελευταίες ημέρες μιας τραγικής εποχής. Οι δημοκρατικοί πολίτες θα κάνουν το καθήκον τους θα τους διώξουν γιατί οι εκλογές είναι σύγκρουση δύο κόσμων. Η Ελλάδα της εσωστρέφειας και της επιδοτούμενης φτώχειας και η παραγωγική Ελλάδα” υπογράμμμισε.

Αναφέρθηκε επίσης στο νέο σύμβολο της ΝΔ και είπε ότι σηματοδοτεί ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και τις νέες ιδέες, ένα κόμμα που θα ξαναφέρει τους νέους στην πολιτική.

Εξακολουθεί να έχει στον πυρήνα του το μονόγραμμα της ΝΔ και άξονα τον παραδοσιακό πυρσό σε μια πιο αφαιρετική εκδοχή και τυλίγεται με το γαλάζιο της πατρίδας. “Είναι τόσο αφαιρετικό ώστε να προβάλλει πάνω του καθένας τις δικές του ελπίδες και προσδοκίες γιατί αυτό συμβόλιζε πάντα η ΝΔ την ελπίδα του άπλου ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή. Ένα κόμμα ανοιχτό έτοιμο να ανανεώσει και να ενώσει σε αυτή τη νέα ΝΔ καλώ όλους τους Έλληνες. Είναι ανάγκη να φύγει το σκοτάδι που σκεπάζει την κοινή μοιρα όλων. Απευθύνομαι και σε όσους μας ψήφισαν από το 2004 και μετά. Ηρθε η ώρα να γυρίσουν στο σπίτι τους. Απευθύνομαι και στους απογοητευμένους της αριστεράς και της κεντροαριστεράς. Η χώρα χρειάζεται μια νέα εθνική συμπόρευση ένα σχέδιο αλήθειας. Γνωρίζω τις δυσκολίες περιμένω παγίδες που στήνονται από τώρα” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεσμεύτηκε τέλος ότι η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και τόνισε ότι χρειάζεται και συνεννόηση στην κορυφή των προοδευτικών δυνάμεων της χωρας. “Είμαστε πολυ λίγοι για να είμαστε μοιρασμένοι ολοι μαζί μπορούμε να πάμε μπροστά” είπε με νόημα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο Γιάννης Βαρβιτισώτης, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο Θεόδωρος Χαριτόπουλος, ο τελευταίος εν ζωή στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη καθώς και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα