Μητσοτάκης – Μακρόν: Ελλάς, Γαλλία συμμαχία για Τουρκία και πρωτογενές πλεόνασμα

Μητσοτάκης – Μακρόν: Ελλάς, Γαλλία συμμαχία για Τουρκία και πρωτογενές πλεόνασμα
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι Eurokinissi

Παρίσι και Βρυξέλλες επισκέπτεται την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. Στο επίκεντρο η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης και η οικονομία. Ελληνογαλλικό φόρουμ με L’Oreal, Thales, Naval Group, Gican, Vinci

Η ελληνογαλλική συμμαχία απέναντι στην Τουρκία αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά την αυριανή συνάντηση στο Παρίσι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με το Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, από τον οποίο η Αθήνα προσδοκά και στήριξη στο αίτημα μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Πρόκειται για τη δεύτερη μέσα σε πέντε μήνες συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν και οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, όπως οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας – Sarraj, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ. Το μήνυμα που προσδοκά η Αθήνα να βγει από τη συνάντηση είναι ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να επαναβεβαιώσει τη βούληση της Αθήνας για τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, αμυντικό και οικονομικό. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ προειδοποίησε πως: «Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή» (Καθημερινή) καθώς και ότι η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες που είχαν καταδικάσει επίσημα το άκυρο μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Σάρρατζ. 

Υπέρ των ελληνικών θέσεων υπενθυμίζεται ότι είχε ταχθεί και ο ίδιος ο κ. Μακρόν, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και στο ‘Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για μια σειρά επαφών, στο πλαισιο της προσπάθειας συμμαχιών στην περιοχή.

Παράλληλα στη συνάντηση της Τετάρτης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο, με την κοινή πορεία του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ως και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και τον κατάπλου στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude». 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι η Αθήνα αναμένει τη στήριξη της Γαλλίας για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021, την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (Anfas και Smp’s) το 2020 για αναπτυξιακούς σκοπούς και επίσης για την καθιέρωση του «Smoothing Mechanism» (του μηχανισμού με τον οποίον θα μεταφέρονται τα υπερπλεονάσματα από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο). 

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου στο περιθώριο του Ελληνογαλλικού forum με θέμα, «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στο forum μετέχουν πολλά κυβερνητικά στελέχη μεταξύ των οποίων, οι Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Καραμανλής, Χ. Θεοχάρης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Θ. Σκυλακάκης, Θ. Καράογλου, Ν. Παπαθανάσης, Γ. Τσακίρης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν σε εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων τα πλεονεκτήματα να επενδύσει κάποιος αυτή την περίοδο στην Ελλάδα.  Μεταξύ των γαλλικών εταιριών που θα πάρουν μέρος στο φόρουμ είναι οι L’Oreal, Thales, Naval Group, Gican, Vinci κ.α.  

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν σχετικά τη δήλωση Λεμέρ: «Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεργάζονται στενά με αντίστοιχες ελληνικές μέσω συμπράξεων και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Στο forum της 29ης Ιανουαρίου, θα αναδειχθούν επενδυτικές ευκαιρίες στον συγκεκριμένο τομέα ενώ οι γαλλικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα».

Το ίδιο απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με βασικό αντικείμενο συζήτησης, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα έτη 2021 – 2027. Από το Μαξίμου σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός, χώρας μέλους της Ε.Ε., με τον οποίο συναντάται ο κ. Μισέλ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα την ΕΕ κι αναμένεται ότι περί τις 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να συζητήσει το θέμα. Το Σάββατο εξάλλου ο κ.Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Πορτογαλία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής «Φίλων της Συνοχής» για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής (ώρα Ελλάδας):

14:25 Υποδοχή του Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Élysée
14:30 Διευρυμένες συνομιλίες δύο πλευρών στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παραθέτει ο Γάλλος Πρόεδρος
15:30 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Emmanuel Macron 
15:45 Κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ του Γάλλου Προέδρου και του Πρωθυπουργού
16:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με επιχειρηματίες 
20:00 Αναχώρηση Πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα