Μητσοτάκης: Συμφωνία με τους πολίτες και την Ευρώπη

Μητσοτάκης: Συμφωνία με τους πολίτες και την Ευρώπη
ΑΘΗΝΑ-Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.(EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Τι δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει της σημερινής συνάντησης του με τη Μέρκελ. Τι θα ζητήσει από την καγκελάριο, γιατί κατηγορεί τον Τσίπρα

«Ο κ. Τσίπρας μας είπε ένα πολύ ωραίο παραμύθι και τώρα οι πολίτες τού γυρνάνε την πλάτη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση και εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός θα αποτύχει. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα και τον Γιώργο Παπαδάκη ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την εκτίμηση πως «από τον Σεπτέμβριο και μετά, η πραγματικότητα των Ελλήνων θα γίνει πολύ χειρότερη, η οικονομία δεν θα ανακάμψει». Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα» τονίζοντας πως η συμφωνία δεν έχει ακόμα κλείσει, ενώ η συζήτηση για το χρέος έχει μετατεθεί για το μέλλον.

«Ο κόφτης, τα 3,6 δισ. πρόσθετα μέτρα δεν υπήρχαν στο τραπέζι πριν δύο μήνες, μπήκαν στο τραπέζι ως αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης» είπε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα πως «επέλεξε το μείγμα πολιτικής να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και όχι περικοπές δαπανών».

«Υπάρχει και άλλος δρόμος. Μπορούμε να πετύχουμε στόχους, περιορίζοντας τις δαπάνες. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε ένα δρόμο που δεν θα οδηγήσει πουθενά. Η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει» υποστήριξε, ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση θα ακολουθήσει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων ώστε να πετύχει τους ίδιους στόχους που έχουν τεθεί.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα και σήμερα περιθώριο για στοχευμένες μειώσεις σε δαπάνες» είπε φέρνοντας ως παραδείγματα υπερβάσεις που κάνουν φορείς της γενικής κυβέρνησης και που ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ το 2015, αλλά και στρεβλώσεις στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας έχει μια ξεκάθαρη πολιτική και δεν προστατεύει τους πολλούς. «Προστατεύει εκείνους που αντιλαμβάνεται ως πολιτικούς του πελάτες. Διχάζει, θέλει μια κοινωνία που θα υπάρχουν κάποιοι που θα ευνοηθούν από αυτές τις ρυθμίσεις και κάποιοι άλλοι που θα πονέσουν. Εμείς λεμε: πρέπει να βρούμε ένα τρόπο που να κατανέμονται τα βάρη δίκαια και σε κάθε περίπτωση εγώ δεν θα συμμετέχω στο παιχνίδι του ταξικού διχασμού το οποίο υιοθετεί ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κυρίτσης και όλοι όσοι κινούνται γύρω από το σύστημα του Μαξίμου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία με τους πολίτες και την Ευρώπη. «Δεν μου αρέσουν τα ψέματα και ο λαϊκισμός. Δεν θα πω στους πολίτες ψέματα. Για αυτό και λέμε πως θέλουμε μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες. Θέλουμε ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας με την Ευρώπη, την οποία ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υλοποιήσει γιατί είναι αναξιόπιστος» δήλωσε, στηρίζοντας τις διορθωτικές μεταρρυθμίσεις και βάζοντας στο τραπέζι τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Εμείς θα υλοποιήσουμε όλες τις διορθωτικές μεταρρυθμίσεις που υπάρχουν στο πρόγραμμα γιατί τις πιστεύουμε. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι αδύνατο να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4% για τα επόμενα 15 χρόνια. Θα πείσουμε λοιπόν τους δανειστές μας να παράγουμε λίγο χαμηλότερα πλεονάσματα, ώστε να μπορούμε να έχουμε λίγο μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία» δήλωσε.

Χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα αναξιόπιστο, τονίζοντας πως οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού με τους χειρισμούς του ενώ, όπως είπε, σήμερα καλείται να εφαρμόσει μια πολιτική στην οποία δεν πιστεύει.

Πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας προς τα έξω και προς τα μέσα

«Το πρόβλημα λοιπόν της χώρας είναι πρόβλημα αξιοπιστίας και προς τα έξω και προς τα μέσα» ανέφερε, επισημαίνοντας πως το κάθε ελληνικό νοικοκυριό στο τέλος του 2016 θα είναι κατά 5000 ευρώ φτωχότερο σε σχέση με το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν δεν είχε κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας. «Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι στο τέλος του ’14 τα πράγματα πήγαιναν κάπως καλύτερα. Το γεγονός ότι ο κ. Τσιπρας ισχυρίζεται ότι πήρε δεύτερη εντολή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν σημαίνει ότι θα μπορέσει ο ελληνικός λαός να του δώσει συγχωροχάρτι για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του ’15. Η μεγάλη ζημιά έγινε τότε. Αλλά και από τον Σεπτέμβριο του ’15, ο κ. Τσίπρας δεν λέει την αλήθεια. Ο κ. Τσίπρας δεν έγινε ξαφνικά φιλελεύθερος επειδή καλύπτει να υλοποιήσει φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά το «υπερταμείο», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αν ο κ. Τσίπρας είχε προχωρήσει στις ιδιωτικοποίησεις δεν θα του ζητούσαν το υπερταμείο. «Το υπερταμείο και ο κόφτης είναι το τίμημα της προσωπικής αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Ο κόφτης ζητείται επειδή όλοι ξέρουν ότι τα μέτρα δεν θα αποδώσουν» είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως εξαπάτησε τους πολίτες.

«Η απάτη του κ. Τσίπρα είχε πολύ μεγάλο κόστος. Εμείς λέμε στους πολίτες ότι μετά από τόσο πολύ λαϊκισμό, θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτές τις πρακτικές» σημείωσε.

Σχετικά με το φορολογικό, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης του 4%. «Με μια γενναία μεταρρυθμιση του φορολογικού συστήματος, θα αλλάξουμε το φορολογικό, θα ενσωματωθεί μια σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, θα πάμε σε πιο απλό φορολογικό σύστημα με λιγότερες κλίμακες και θα προσαρμόζει τους φορολογικούς συντελεστές ανάλογα με την πραγματική απόδοση της ελληνικής οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις θα κάνουν την Ελλάδα ελκυστική στους επενδυτές» είπε, ενώ ανακοίνωσε πως στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει τις βασικές αρχές του προγράμματος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «μοιράζει τη μιζέρια και τη μοιράζει επιλεκτικά και πελατειακά» και εμφανίστηκε ενωτικός απευθυνόμενος σε όλους τους Ελληνες. «Θέλω να συγκροτήσω πίσω από τη ΝΔ ένα πραγματικό μεταρρυθμιστικό ρεύμα. Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά εγώ δεν πρόκειται να επενδύσω σε ταξικό διχασμό. Η Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο αύριο. Εχω ένα χρέος να ενώνω τους Ελληνες και όχι να τους διχάζω» δήλωσε. Οσον αφορά το θέμα με τις οφσορ υπουργών και βουλευτών ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό θα έπρεπε να είχε εντοπιστεί στη Βουλή. Θπενθύμισε όμως πως το νομοσχέδιο είχε 7,5 χιλιάδες σελίδες που θα έπρεπε να διαβαστούν σε 48 ώρες, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης.

«Ήμαστε καχύποπτοι ότι πίσω από αυτή την ταχύτητα, κρυβόταν η διάθεση της κυβέρνησης να περάσει μια σειρά από τέτοιες διατάξεις» είπε προσθέτοντας πως ολοι οι Ελληνες έχουν μια δυσκολία να καταλάβουν μια διάταξη που επιτρέπει σε υπουργούς να συμμετάσχουν σε οφ σορ.

«Ας σταματήσουμε την κοροϊδία. Να βγει η κυβέρνηση να πει ποιους αφορά και αν προτίθεται να την αλλάξει. Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς έχει πάει περίπατο. Ο κ. Τσίπρας έχει αντιγράψει όλες τις κακές παλιες πρακτικες του πελατειακού κράτους» υποστήριξε. Σχολίασε με καυστικό τρόπο σειρά προσλήψεων τονίζοντας πως είναι διαφθορά όταν διορίζεται ένας άνθρωπος και το μόνο του προσόν είναι ότι είναι κολλητος του πρωθυπουργού και μαζί έκαναν καταλήψεις.

Η χειρότερη διαφθορά είναι η διαφθορά των συνειδήσεων.

«Η χειρότερη διαφθορά είναι η διαφθορά των συνειδήσεων. Και είναι η διαφθορά η οποία προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται το ίδιο το πολιτικό σύστημα» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το ερώτημα δεν είναι αν βιάζεται αυτός, αλλά αν βιάζεται η χώρα. «Η κυβέρνηση κανει βαθιά ζημιά στον τόπο. Γι’ αυτό ζητάμε εκλογές αλλά θα αξιοποιήσουμε απόλυτα τον χρόνο που έχουμε για να γίνουμε καλύτεροι. Δεν θα ακολουθήσω την λογική του ώριμου φρούτου» σημειώσε, ενώ αναφέρθηκε και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εκτιμώντας πως διαμορφώνεται μια δυναμική που αναγνωρίζει ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρέπει να συνεχίσει.

«Η ΝΔ έχασε τον Σεπτέμβριο με 7 μονάδες και στη δημοσκόπηση είναι 8 μονάδες μπροστά. Και υπάρχει μια ουσιαστική υπεροχή του αρχηγού της αξιωματικης αντιπολίτευσης έναντι του Πρωθυπουργού» είπε, θέτοντας ως στόχο την αυτοδυναμία. Διευκρίνησε όμως πως αυτό δεν σημαίνει πως την επόμενη μερα η ΝΔ και αυτοδύναμη να είναι δεν θα προσπαθήσει να σχηματίσει ακόμα μια πιο ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Η ΝΔ ειναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα, αλλά οι εκλογές κερδίζονται από τον χώρο το κέντρου. Γι αυτό έχω κάνει γενναία ανοίγματα για να ζητήσουμε στήριξη από πολίτες που βλέπουν το αδιέξοδο και ψάχνουν μια πολιτική λύση στο πρόβλημα. Πιστεύω ότι οι εκλογές είναι η πολιτική λύση στο πρόβλημα» επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στη συνάντηση που θα έχει σε λίγες ώρες με την Αγγελα Μέρκελ στο Λουξεμβούργο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει δεχθεί πιέσεις από το εξωτερικό να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική.

«Δεν δέχτηκα καμία παρότρυνση, κανένα τηλεφώνημα που θα μας υποδεικνύει τη στάση μας. Η δική μου υποχρέωση είναι απέναντι στους πολίτες. Εγώ πρέπει να πείσω την κ. Μέρκελ ότι εμείς διαθέτουμε ένα άλλο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Αρχίζει να αναπτύσσεται σιγά σιγά στην Ευρώπη μια δυναμική που να υποστηρίζει αυτή τη λογική» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως στόχος του είναι η ΝΔ να μην γίνει ένας ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Οσον αφορά τα εσωκομματικά της ΝΔ, τόνισε πως δεν βλέπει καμία εσωστρέφεια και πως στόχος του είναι η συγκρότηση μιας πλατιάς συμμαχίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα