Μητσοτάκης: Ο Πούτιν "ξύπνησε" την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον γεωπολιτικό της λήθαργο

Μητσοτάκης: Ο Πούτιν "ξύπνησε" την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον γεωπολιτικό της λήθαργο
INTIME

Συνέντευξη στο αμερικανικό CNBC παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλλίες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε, στο περιθώριο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλλίες, στο CNBC και στη δημοσιογράφο Silvia Amaro, για τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στην ευρωπαϊκή χονδρική αγορά φυσικού αερίου, την κρίση στην Ουκρανία και για τις εξελίξεις που έχει προκαλέσει όσον αφορά την αρχιτεκτονική άμυνας της Ευρώπης.

«Nομίζω ότι υπάρχει μεγάλη συναίνεση στο συμβούλιο ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι όσον αφορά μία παρέμβαση στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου. Πρέπει επίσης να επισημάνω ότι από τη στιγμή που αυτές οι θέσεις δημοσιοποιήθηκαν -τις τελευταίες τρεις με τέσσερις ημέρες- έχουμε παρατηρήσει σημαντική μείωση στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Όπως προείπα, πιστεύω ότι αυτό ενισχύει την υπόθεση ότι εν προκειμένω δεν βλέπουμε να λειτουργούν οι θεμελιώδεις κανόνες της αγοράς, αλλά περισσότερο βλέπουμε κερδοσκοπικές κινήσεις. Επομένως, πιστεύω πως διαμορφώνεται ένα κλίμα συναίνεσης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρότασή του για μια ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου.

ADVERTISING

Για τη ρωσική εισβολή σε σχέση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ τόνισε ότι συνέβη ένα απότομο κάλεσμα αφύπνισης για την ΕΕ. «Εδώ και αρκετό καιρό μιλούσαμε για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας. Επενδύαμε στις αμυντικές μας δυνατότητες. Υπογράψαμε διμερή συμφωνία με τη Γαλλία, η οποία περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής. Υποστηρίζουμε, λοιπόν, ένθερμα το να έχει η ΕΕ τη δυνατότητα να υπερασπιστεί ανεξάρτητα τον εαυτό της» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «πρόκειται για μία επένδυση που είναι συμπληρωματική στο ΝΑΤΟ, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχουν ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Πρέπει λοιπόν να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι είμαστε πρόθυμοι να υπερασπιστούμε την ήπειρό μας, ανεξάρτητα από τη σχέση μας με το ΝΑΤΟ».

Σε ερώτηση για τις προθέσεις του Προέδρου Πούτιν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έχει «καταφέρει» να ενισχύσει τη Συμμαχία και «ξύπνησε» την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον γεωπολιτικό της λήθαργο. «Υπό αυτή την έννοια, σίγουρα «κατάφερε» να μας ενώσει και να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η άμυνα και η ασφάλεια είναι υπέρτατες υποχρεώσεις έναντι των πολιτών μας» σημείωσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης, Πούτιν, Ευρωπαϊκή Ένωση
SHARE:

24Media Network