Μητσοτάκης: Σωστή η απόφαση να κηδευτεί ο τέως βασιλιάς ως ιδιώτης

Μητσοτάκης: Σωστή η απόφαση να κηδευτεί ο τέως βασιλιάς ως ιδιώτης
caption

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης όσον αφορά στην κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, αλλά ταυτόχρονα έκλεισε το μάτι σε φιλοβασιλικούς εντός ΝΔ.

Η κηδεία του τέως βασιλιά, Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, τείνει να αναδειχθεί σε εσωκομματικό πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία και για το θέμα ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε περιφερειακά ΜΜΕ στην Αλέξανδρούπολη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τη δήλωση που έκανε ο ίδιος μετά το θάνατο του τέως βασιλιά, στην οποία ανέφερε ειδικότερα ότι γράφεται και σε ανθρώπινο επίπεδο ο τελικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Επανέλαβε ότι τον λόγο πλέον έχει ιστορία, η οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι “θα κρίνει τον Κωνσταντίνο δίκαια αλλά και αυστηρά θα κλείνει τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Για τον άνθρωπο Κωνσταντίνο μας συνοδεύει ήδη η θλίψη, ο σεβασμός προς την απώλεια της ανθρώπινης ζωής.”

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να συλλυπηθεί την οικογένεια Γλύξμπουργκ και υποστήριξε:  “Εγώ δεν βλέπω ιδιαίτερες εντάσεις. Βλέπω μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναμόχλευση του ρόλου του ιστορικού προσώπου Κωνσταντίνου, η οποία ενδεχομένως να είναι χρήσιμη για νεότερες γενιές, που δεν γνωρίζουν τι έγινε τη δεκαετία του ‘60 και του ‘70. Από κει και πέρα η κυβέρνηση πήρε μία πολύ συγκεκριμένη απόφαση που θεωρώ ότι είναι απολύτως σωστή, ο τέως Βασιλιάς να κηδευτεί ως ιδιώτης και όχι ως τέως αρχηγός κράτους. Γιατί υπήρξε αρχηγός κράτους του βασιλείου της Ελλάδος που δεν υφίσταται πια και είχε απωλέσει – για λόγους που δεν θα τους κρίνω εγώ – την ελληνική ιθαγένεια”.

Πρόσθεσε όμως ότι “η κηδεία αυτή θα τελεστεί με την αξιοπρέπεια και με το τελετουργικό που επιβάλλεται για την ίδια την ιστορική του διαδρομή” και υπενθύμισε ότι ο έκπτωτος μονάρχης “θα ταφεί όπως το επιθυμούσε – και όπως είναι απολύτως σωστό – στους οικογενειακούς τάφους στο κτήμα του Τατοΐου, που βέβαια έχει περιέλθει στην περιουσία του ελληνικού κράτους”. 

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε τονίζοντας ότι ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι πάντα ένα τραγικό και στενάχωρο γεγονός και ζήτησε να μη γίνεται “προσπάθεια πολιτικοποίησης ενός ζητήματος που ανήκει στην ιστορία και θα κριθεί από αυτή”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα