Μητσοτάκης προς Τραμπ: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στην περιοχή – Πρόσκληση για επενδύσεις

Μητσοτάκης προς Τραμπ: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στην περιοχή – Πρόσκληση για επενδύσεις
Από τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη. Eurokinissi

Τι θα πει ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά την αποψινή τους συνάντηση. Αναμένεται να αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας σε μία ευαίσθητη γεωστρατηγική περιοχή. Στόχος να μπει η χώρα στο “ραντάρ” των Αμερικανών επενδυτών

Συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα έχει σήμερα Τρίτη, στις 18.30 ώρα Νέας Υόρκης (01:30 ξημερώματα Τετάρτης ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία των συζύγων των δύο ηγετών.

Στην κατ´ ιδίαν συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και να συζητήσουν για τη συνεχιζόμενη διαδικασία εμβάθυνσης των εξαιρετικών διμερών -πολιτικών και οικονομικών- σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας σε μία ευαίσθητη γεωστρατηγική περιοχή. Όπως έγραψε το News 24/7, οι εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας είναι προφανές ότι θα τεθούν στη συνάντηση, με δεδομένο και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις ενεργειακές πηγές της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και για το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού διαύλου προς Βαλκάνια και Ευρώπη. Η Αθήνα προφανώς ποντάρει στην αμερικανική υποστήριξη με το επιχείρημα ακριβώς του πυλώνα σταθερότητας.

Παράλληλα, χαιρετίζοντας την ενίσχυση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία βάζοντας τη χώρα ξανά στο «ραντάρ» και των αμερικανών επενδυτών, αναφέρουν επίσης κυβερνητικές πηγές.

Άλλωστε, η ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού την Τρίτη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο επίπεδο της οικονομίας και των συναντήσεων με ξένους επενδυτές. Συγκεκριμένα, στις 16.30 το απόγευμα της Τρίτης (τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs στην οποία, ύστερα από πρόσκληση του επικεφαλής της Goldman, David Solomon, θα παραστούν 30 CEO’s κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων. Νωρίτερα, στις 12.00 τοπική ώρα, ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council.

Επίσης, ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τις επαφές με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, μετά τις χτεσινές συναντήσεις με τον Edi Rama, τον Hashim Thaci και τον Aleksander Vucic, θα συναντήσει την Τρίτη και τον Ζoran Zaev (11.00 ώρα Νέας Υόρκης), ενώ στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων με ηγέτες μεγάλων χωρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Scott Morrison (11.30 τοπική ώρα).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα