Μητσοτάκης υπέρ ένταξης Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ

Μητσοτάκης υπέρ ένταξης Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων 2022 Olivier Matthys/AP Photo

Να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ζήτησε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός, προτείνοντας μάλιστα και ορόσημο το 2033.

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η Σύνοδος ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, αλλά αφήνουν “στον αέρα” τις χώρες της περιοχής, που αναμένουν την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας επί μακρόν, ενώ το βέτο της Βουλγαρίας κλεινει την ευρωπαϊκή πόρτα ειδικά για τη Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα πάντως δια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαδικασιών για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προτείνοντας μάλιστα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2033.

“Πριν από 19 ακριβώς χρόνια, στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, είχε ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Δυστυχώς, από τότε, η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί, πρακτικά, είναι ελάχιστη. Και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υπάρχει μία σχετική δυσπιστία γύρω από τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματικά, να εντάξει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων”, είπε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνόδο ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων.

“Είναι μία ευκαιρία να επανεκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να λυθεί επιτέλους η διαφωνία μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας σχετικά με την ενταξιακή τους διαδικασία”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: “Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων, ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ως μία χώρα η οποία έχει καρπωθεί τα οφέλη από την είσοδο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια στην προσπάθειά τους να γίνουν και αυτά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζουμε ότι για τα κράτη αυτά, η διαδικασία είναι δύσκολη. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν και αυτό είναι κάτι που τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να γνωρίζουν.”

Εξέφρασε όμως την άποψη ότι είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο προκειμένου αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί. “Η πρότασή μου προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αυτό το ορόσημο να είναι το 2033, τριάντα χρόνια δηλαδή μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια και οι πολίτες τους να γνωρίζουν ότι στο τέλος αυτής της μακράς διαδικασίας μπορούν πραγματικά να προσβλέπουν ότι θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των κρατών αυτών, σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, σε αυτή τη μακρά διαδρομή στην οποία ήδη πορεύονται”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι Σερβία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία απειλούσαν να μποϊκοτάρουν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, επέλεξαν όμως να παραστουν στις Βρυξέλλες για να πιέσουν να προχωρήσει το ζήτημα τους.

Η Βουλγαρία όπως προαναφέρθηκε μπλοκάρει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία είχε λάβει “καθεστώς υποψήφιας χώρας” πριν από 17 ολόκληρα χρόνια και ήλπιζε ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και εφόσον είχε ξεπεράσει το ζήτημα της ονομασίας και είχαν καμφθεί οι ελληνικές αντιρρήσεις, θα έβλεπε πια την ευρωπαϊκή είσοδο.

Η Σόφια απαιτεί η Βόρεια Μακεδονία να εντάξει και αναφορά σε Βούλγαρους πολίτες στο Σύνταγμα της και θέτει ζήτημα διευθέτησης ιστορικών διαφορών.

Το ζήτημα της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είχε προκαλέσει και τη διάλυση της βουλγαρικής κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Κίριλ Πέτκοφ και η χώρα οδηγείται ξανά σε πρόωρες εκλογές.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι συνομιλίες για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο, προειδοποιώντας ότι πρόσθετη καθυστέρηση θα άφηνε τα Δυτικά Βαλκάνια ευάλωτα σε εξωτερική επιρροή. Το Βερολίνο βεβαίως ανησυχεί για τη Ρωσία, αντίστοιχα όμως προβληματίζει την Αθήνα η απόπειρα της Τουρκίας να διεισδύσει στα Βαλκάνια και ιδίως να επηρεάσει τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε πάντως ότι η άμεση χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία θα συνδεθεί με έναν οδικό χάρτη που θα εξετάζει επίσης τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μολδαβία. Ενώ η Γαλλία είχε αναλάβει πρωτοβουλία για ένα συμβιβασμό μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την ΕΕ σε ρόλο “εγγυητή” για τις ανησυχίες της Σόφιας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα