Μουζάλας: Δεν θα ανοίξει ο δρόμος στην Ειδομένη

Μουζάλας: Δεν θα ανοίξει ο δρόμος στην Ειδομένη
Οι εξελίξεις στο προσφυγικό απασχολήσα\ν την έκτακτη συνάντηση που συνεδριασε , στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπο την προεδρεία του Υπ Εσ. Π. Κουρουμπλή και συμμετειχαν Υπουργοι , εκπρόσωποι από ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ και Εκκλησία. (EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Να προετοιμαζόμαστε για προσωρινή φιλοξενία ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων σε ελληνικό έδαφος, σύστησε ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, αναχωρώντας για τις Βρυξέλλες. "Σκληρό το παζάρι στην Ευρώπη"

Την εκτίμηση πως θα πρέπει να αναμένουμε αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα παραμείνουν προσωρινά στην Ελλάδα, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. Όπως είπε, ο δρόμος από την Ειδομένη δεν αναμένεται να ανοίξει και ως εκ τούτου πρέπει να βρεθεί άλλη λύση για τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη εκεί.

“Από κει που ήμασταν πέρασμα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας” επισήμανε και συμπλήρωσε: “Περάσαν 850.000 άνθρωποι και η κοινωνία, με εξαίρεση την Ειδομένη, κάποια νησιά και δυο τρεις περιοχές στην Αθήνα, δεν πήραν είδηση. Σε αυτή την προσπάθεια ανταποκριθήκαμε χωρίς απώλειες”. Ο κ. Μουζάλας τόνισε πως δεν έχουμε περάσει ακόμη στη φάση του relocation, της μετεγκατάστασης δηλαδή των προσφύγων και ως εκ τούτου θα πρέπει να “προετοιμαζόμαστε για ένα μεγάλο νούμερο. Μέσα σε πολύ μικρό χρόνο πρέπει να στήσουμε χιλιάδες θέσεις πολύ προσωρινής διαμονής”.

Το Ελληνικό δεν είναι ιδανικό, είναι όμως προτιμότερο από τις πλατείες

Αναφερόμενος στην επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης χώρων για τον όλο και αυξανόμενο αριθμό προσφύγων, ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε πως “στην αρχή της κρίσης προσπαθείς να λύσεις το άμεσο, το τωρινό πρόβλημα”. Με αυτό τον τρόπο, θέλησε να υπεραμυνθεί και την επιλογή της κυβέρνησης για φιλοξενία ανθρώπων στο Ελληνικό. “Δεν είναι οι συνθήκες που θέλουμε, αλλά η άλλη λύση είναι άλλες πλατείες” είπε ο κ. Μουζάλας και τόνισε πως ο κρατικός μηχανισμός χτίζει 10.000 θέσεις φιλοξενίας την εβδομάδα.

Η Ειδομένη δεν θα ανοίξει

Ο Γιάννης Μουζάλας εκτίμησε πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί αποδίδουν καλά, όμως σημείωσε πως θα “μπορούσαμε να πάμε και καλύτερα”. Επιπλέον, εκτίμησε πως η δίοδος από τον λεγόμενο “δρόμο των Βαλκανίων” δεν θα ανοίξει – επιβεβαιώνοντας με έναν τρόπο το δημοσίευμα της αυστριακής Der Standard – και επομένως επιθυμία της κυβέρνησης είναι οι πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί εκεί πρέπει να μεταφερθούν προς τα κάτω. Όπως είπε, ‘δεν θέλουμε να φτιάξουμε καταυλισμού’.

Σκληρό το παζάρι στην Ευρώπη

Αναφορικά με την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, σημείωσε πως αναμένεται “σκληρό παζάρι” και ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να λάβει επαρκή οικονομική βοήθεια με “τα χρήματα που θα δοθούν να δίνονται με τρόπο που να βοηθούν το εθνικό σχεδιασμό”.

Σε ότι αφορά την Ευρώπη, είπε ότι “περάσαμε δύσκολα, αλλά όχι γιατί φταίμε”, προσθέτοντας οτι αφενός μεν οι Ευρωπαίοι, “δεν έχουν τίποτα να πουν τώρα”, αφετέρου δε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις υποχρεώσεις της σε αντίθεση με την Ευρώπη που δεν είναι. “Έχουμε πολιτική υποστήριξη από την Ευρώπη, αλλά όχι πρακτική και αυτό είναι που θα προσπαθήσει να αντιπαλέψει ο Αλέξης Τσίπρας” είπε ο κ. Μουζάλας.

Ανέφερε ότι εργαλεία της Ελλάδας είναι η μετεγκατάσταση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα μόνο προς την Ευρώπη θα δημιουργούσε πόλο έλξης προσφυγικών ροών, ενώ η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η μετεγκατάσταση πρέπει να γίνεται από Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο.

Ως δεύτερο εργαλείο ο κ. Μουζάλας ανέφερε “όσο κι αν δεν αρέσει σε ορισμένους” το ΝΑΤΟ, του οποίου το σχέδιο για την μείωση των ροών “θέλουμε να πετύχει”.Ως τρίτο εργαλείο ανέφερε την επιστροφή μεταναστών, επισημαίνοντας ότι ένα κράτος πρέπει να δουλεύει με διεθνείς κανόνες και συνθήκες. Ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομική βοήθεια, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το ζήτημα στην Ευρώπη θα υπάρξει πολύ μεγάλο παζάρι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα