Μουζάλας: ‘Δίκαιες’ οι επιτροπές ασύλου με συμμετοχή δικαστικών

Μουζάλας: ‘Δίκαιες’ οι επιτροπές ασύλου με συμμετοχή δικαστικών
Συζλητηση επίκαιρων ερωτήσεων στην Βουλή, την Δευτέρα 18 Απριλίου 2016// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Ο αν. υπουργός Μετανάστευσης υποστήριξε τροπολογία που αυστηροποιεί - κατόπιν πιέσεων της ΕΕ- τις επιτροπές προσφυγών ασύλου με συμμετοχή δικαστικών λειτουργών. Ζήτημα συνταγματικότητας εγείρει η αντιπολίτευση

Τις ανησυχίες που προκαλεί η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη συμμετοχή εν ενεργεία δικαστικών σε επιτροπές εξέτασης προσφυγών ασύλου επιχείρησε να διασκεδάσει ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας, διαβεβαιώνοντας ότι θα λειτουργήσουν πιο δίκαια αλλά και ταχύτερα σε σχέση με το παρελθόν.

«Οι επιτροπές προσφυγών έχουν την ανεξαρτησία τους. Αποδίδουν δίκαιο στους πρόσφυγες με πολύ καλύτερο τρόπο από ό,τι γινόταν αυτό στο παρελθόν» είπε ο κ. Μουζάλας υπερασπιζόμενος την τροπολογία που συγκροτεί νέες Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών για τις αιτήσεις ασύλου αποτελούμενες από ένα μέλος που υποδεικνύει η Ύπατη Αρμοστεία και δύο δικαστικούς λειτουργούς. Διαβεβαίωσε δε ότι η συμμετοχή των δικαστικών προσομοιάζει πάρα πολύ με το δίκαιο της Γαλλίας και είναι συμβατή με το δίκαιο άλλων χωρών (Γερμανία– Ολλανδία) που είναι «γνωστές για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων.

«Αυτή τη στιγμή στα νησιά έχουμε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Έχουμε 8.000 ανθρώπους που έχουν κάνει όλοι τους αίτηση ασύλου και είναι βέβαιο ότι το 90% θα κάνει και αίτηση προσφυγών» πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας υπογραμμίζοντας ότι οι εν ενεργεία δικαστικοί θα βοηθήσουν στη διεκπεραίωση. Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε μάλιστα απόλυτα κατεπείγουσα την ανάγκη να ψηφιστεί άμεσα η τροπολογία λέγοντας ότι «και δεκαπέντε μέρες να καθυστερήσει η ψήφιση θα είναι ζημιά για τη χώρα». «Το παιχνίδι στα νησιά παίζεται στους επόμενους μήνες» είπε χαρακτηριστικά.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την κατεπείγουσα διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση όσο και για το περιεχόμενο της τροπολογίας εγείροντας ζητήματα συνταγματικότητας.

Δένδιας: Ιδιοτελής και προκλητική η ρύθμιση για έργα κατά παράβαση νόμου

Η ΝΔ άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τις υπόλοιπες ρυθμίσεις της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση αλλά απέσυρε μετά κατόπιν διαμαρτυρίας βουλευτών.

«Η τροπολογία δεν είναι καθόλου στερούμενη ιδιοτέλειας» είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και ανέφερε ότι τα άρθρα «δεν τιμούν τον συντάκτη». «Η διάταξη που λέει ότι μπορούμε να κάνουμε οποτεδήποτε έργα κατά παράβαση κάθε διάταξης νόμου και κυρώνουμε αναδρομικά δυο χρόνια πριν ό,τι έχει συμβεί δεν έχει παρεισφρήσει εδώ από λάθος» είπε ο κ. Δένδιας και υποστήριξε ότι το γεγονός ότι αποσύρθηκε δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις ευθύνες της. «Αυτά δεν είναι πράγματα που τιμούν κανέναν υπουργό πόσο μάλλον εσάς» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας στρεφόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα