Μουζάλας: Να σεβαστούν οι πρόσφυγες τους νόμους της χώρας

Μουζάλας: Να σεβαστούν οι πρόσφυγες τους νόμους της χώρας
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνομιλεί με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ, κατα την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Μέτρα για αποσυμφόρηση και διευκόλυνση της ζωής των κατοίκων των νησιών και των "καλών προσφύγων" συζητήθηκαν σε συνάντηση Τσίπρα- Μουζάλα.

Μεταφορά προσφύγων-μεταναστών με παραβατική συμπεριφορά σε προαναχωρησιακά κέντρα υπό κράτηση, μεταφορά σε camp προσφύγων που κρίθηκαν μη επιστρέψιμοι, εντατικοποίηση του έργου των επιτροπών ασύλων και προσφυγών και ενίσχυση της αστυνόμευσης σε νησιά που παρατηρήθηκαν φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς, είναι τα μέτρα που «τρέχει» η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση και αποσυμφόρηση στα νησιά.

Όλα αυτά τα θέματα συζητήθηκαν σε σύσκεψη που είχε, νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το επόμενο διάστημα θα εκδηλωθούν και πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο στην κατεύθυνση άσκησης πίεσης για την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από όλες τις πλευρές.

Ο κ. Μουζάλας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ανέφερε, πάντως, ότι δεν είναι αληθή τα όσα λέγονται για αύξηση των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών. Ειδικά δε για τα φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στείλει το μήνυμα ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στους νόμους.

«Είχαμε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό τον οποίο ενημέρωσα για τα καινούργια ζητήματα στο προσφυγικό», είπε ο κ. Μουζάλας βγαίνοντας από το Μαξίμου και υπογράμμισε πως ήταν μια συνάντηση στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων με τον πρωθυπουργό και «επομένως, δεν ήταν αυτή η φοβερή μυστική σύσκεψη που τόσο καιρό αναφέρουν εφημερίδες και κανάλια».

«Δεν υπάρχει αύξηση των ροών»

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που κάνουν λόγο για αύξηση των προσφυγικών μεταναστευτικών από την Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι σε αντίθεση με αυτά που γράφονται, οι ροές δεν έχουν αυξηθεί έτσι ώστε να θεωρήσει κανείς ότι από την πλευρά της Τουρκίας καταπατάται η συμφωνία. « Έχουμε ένα μέσο όρο 80 με 100 άτομα την ημέρα. Από την αρχή της συμφωνίας, ο μέσος όρος ήταν αυτός περίπου. Εχθές μόνο είχαμε νομίζω 165. Επομένως το να μιλάει κανείς για αύξηση των ροών, για κατάπτωση της συμφωνίας, είναι λάθος και δημιουργεί έναν πανικό που δεν μας χρειάζεται. Αυτό που μας χρειάζεται είναι η καθημερινή επιβεβαίωση ότι η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας ισχύει. Γι΄ αυτό παλεύουμε, γι΄ αυτό πιέζουμε και την Ευρώπη και την Τουρκία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός ότι υπογράμμισε ότι η συμφωνία με την Τουρκία ήταν τελικά μια καλή συμφωνία.

Έκκληση για ψυχραιμία

«Θέλω να υπογραμμίσω πως όταν με 100 αφίξεις την ημέρα, που περίπου αυτό ίσχυε, μας πιάνει αυτός ο πανικός, αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια πολύ καλή συμφωνία, παρότι χλευαστήκαμε όταν ήρθαμε με αυτή. Και σημαίνει ότι έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας, δεν εννοώ μόνο ως κυβέρνηση αλλά και ως Έλληνες, ώστε έχουμε ήδη ξεχάσει ότι πέρυσι τέτοια εποχή, ο μέσος καθημερινός όρος των αφίξεων ήταν 5.000 με 8.000 άνθρωποι κάθε μέρα», επισήμανε ο κ. Μουζάλας και απηύθυνε έκκληση για επίδειξης ψυχραιμίας.

«Παρακαλώ πολύ για ηρεμία και ψυχραιμία. Επαναλαμβάνω, συνήθως είμαι πιο κομψός στη διατύπωση, είναι ψευδή τα περί αύξησης από την Τουρκία».

Μήνυμα για σεβασμό στους νόμους

Ο κ. Μουζάλας αναφερόμενος στα φαινόμενα συμφόρησης που παρατηρούνται σε ορισμένα νησιά είπε ότι αυτό το οποίο έχει δημιουργήσει η συμφωνία είναι μια συμφόρηση στα νησιά. «Αυτό δυσκολεύει τη ζωή των προσφύγων, των καλών προσφύγων και μεταναστών, και δυσκολεύει αναμφισβήτητα και τη ζωή των κατοίκων των νησιών. Τέτοια φαινόμενα έχουμε με μια ιδιαίτερη ένταση στη Χίο, στη Σάμο και στη Μυτιλήνη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει να λαμβάνει μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση στα νησιά αυτά.

«Τα μέτρα αυτά είναι η μεταφορά στην Αθήνα σε προαναχωρησιακά κέντρα, υπό κράτηση, όλων των κακοποιών στοιχείων. Αυτοί δηλαδή οι οποίοι εξεγείρονται, καίνε τα κοντέϊνερ, τσακώνονται μεταξύ τους, δημιουργούν προβλήματα στον πληθυσμό με τη συμπεριφορά τους», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και εξήγησε: « Αυτό θα είναι μια ανακούφιση και ένα μήνυμα. Ότι θα πρέπει οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να σεβαστούν τους νόμους της χώρας μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι νόμοι της χώρας μας και εμείς σεβαστήκαμε την ιδιαίτερη κατάσταση τους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Σε camp οι μη επιστρέψιμοι

Για εκείνους τους ανθρώπους στα νησιά οι οποίοι κρίθηκαν από τις επιτροπές ασύλου και επιτροπές προσφυγών και δεν θα είναι επιστρέψιμοι στην Τουρκία, ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε πως και αυτοί θα μεταφερθούν σε camp στην ενδοχώρα, γεγονός που θα ανακουφίσει τα νησιά αυτά. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αυξάνει την αστυνόμευση στα νησιά, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι καυγάδες, φασαρίες και παραβατικές συμπεριφορές από πρόσωπα που φιλοξενούνται στη χώρα μας, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

Επιτροπές ασύλου και προσφυγών

Την ίδια ώρα οι επιτροπές ασύλου και οι επιτροπές προσφυγών συνεχίζουν να λειτουργούν. «Οργανώνουμε αμέσως τον Δεκαπενταύγουστο να αυξήσουμε την παραγωγικότητά τους και ελπίζουμε τελειώνοντας ο μήνας, να έχουμε πλέον μια ομαλή ροή επιστροφών στην Τουρκία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και προσέθεσε: «Επομένως έκκληση στα νησιά. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια δυσκολία. Προσπαθούμε για την αποσυμφόρηση. Εάν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, με το τέλος του μήνα θα έχουμε ομαλή κατάσταση επιστροφών, και τα νησιά θα έχουν την αποφόρτιση που χρειάζονται».

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ανησυχεί από τις τελευταίες δηλώσεις Τούρκων αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας, ο κ. Μουζάλας είπε ότι η κυβέρνηση ότι πιέζει και την Τουρκία και την Ευρώπη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας. «Οτιδήποτε άλλο σε αυτή τη φάση δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στον κύριο σκοπό μας που είναι η συνέχιση της συμφωνίας», είπε και επισήμανε πως αν δεν είχαμε τη συμφωνία, στις μέρες που υλοποιείται, θα είχαμε με τον μικρότερο υπολογισμό 200.000 άτομα plus πρόσφυγες και μετανάστες. «Ο σκοπός μας είναι πιέζουμε -το λέω φιλικά και συμμαχικά- την ΕΕ και την Τουρκία ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που έχει», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες

Ανέφερε επίσης πως «με την βοήθεια του πρωθυπουργού» προχωρούν διάφορες διπλωματικές κινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό οι κκ Μουζάλας και Ξυδάκης και σε κάποιες περιπτώσεις και ο κ. Τόσκας θα επισκεφθούν τους ομόλογους τους στην ΕΕ για να τους θέσουμε ζητήματα του προσφυγικού/μεταναστευτικού και ζητήματα του σχεδιασμού του Δουβλίνο ΙΙ. Ο ίδιος ο κ. Μουζάλας εξάλλου προγραμματίζει ταξίδι στην Τουρκία όπου θα συζητήσει με τον υπεύθυνο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, για τη συνέχιση της συμφωνίας και για τους όρους με τους οποίους θα συνεχιστούν οι επιστροφές.

Ειδικά δε για όσους επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δεν προχωρούν οι επιστροφές ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, εφαρμόζει τους νόμους του διεθνούς δικαίου και της συνθήκης της Γενεύης, δεν στερεί δικαιώματα από κανέναν. «Αυτό θέλει χρόνο, πράγματι» είπε και προσέθεσε: «Παρόλα αυτά σκεφτείτε πόσο μεγάλο βάρος θα σηκώναμε εάν στο όνομα μιας πρόσκαιρης ανακούφισης γινόμασταν ο περίγελος όλου του κόσμου, ότι δηλαδή παραβιάζουμε ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε κράτος δικαίου, το δικαιϊκό μας σύστημα, μας κάνει υπερήφανους και το εφαρμόζουμε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα