Μπαγίς στο News 24/7: “Μπορούμε να κάνουμε την περιοχή πεδίο συνεργασίας και όχι συγκρούσεων”

Μπαγίς στο News 24/7: “Μπορούμε να κάνουμε την περιοχή πεδίο συνεργασίας και όχι συγκρούσεων”
Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ε.Μπαγίς Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ε.Μπαγίς

Ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν και πρώην Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας στο News 24/7 στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2018, υποστήριξε πως Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να γνωρίσουν την οικονομική ανάπτυξη, αρκεί να σταματήσουν τις μεταξύ τους διαμάχες.

Ο Εγκεμέν Μπαγίς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης με θέμα το γεωπολιτικό μέλλον, στο 3ο Thessaloniki Summit, μίλησε στο News 24/7, λέγοντας πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν προοπτικές συνεργασίας. “Η Τουρκία και η Ελλάδα δεν είναι εχθροί. Είναι σύμμαχοι και συνεργάτες αλλά πάνω από όλα είναι γείτονες. Έχουμε μεγάλες προοπτικές για οικονομική συνεργασία. Δεν πρέπει να εστιάζουμε στις διαφορές μας αλλά στις ομοιότητες. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί” είπε ο πρώην Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και συμπλήρωσε: “Έχουμε προοπτικές στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην επικοινωνία και τα logistics. Κύρια όμως πρέπει οι σχέσεις μας να διέπονται από επικοινωνία. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Αν λύσουμε τα θέματά μας, αμφότερες οι χώρες μπορούν να αναπτυχθούν οικονομικά. Ξοδεύουμε και οι δύο δισεκατομμύρια στην Άμυνα και οπλιζόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου, όμως αυτό δεν έχει νόημα. Πρέπει να ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα για νοσοκομεία, σχολεία, Πανεπιστήμια, αεροδρόμια και βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών μας”.

Κλείνοντας, ο κ. Μπαγίς υπογράμμισε: “Μπορούμε να μετατρέψουμε αυτό το μέρος του πλανήτη σε πεδίο συνεργασίας αντί για πεδίο συγκρούσεων.” Ωστόσο, ο ίδιος λίγο νωρίτερα, στη συζήτηση που συμμετείχε, εξέφρασε την άποψη πως η Κύπρος κρατά όμηρο την Ευρώπη. “Η Ευρώπη χρειάζεται τη συνεργασία της Τουρκίας αλλά σύμφωνα με την ΕΕ δεν μπορούμε γιατί ένα μικρό νησί στη Μεσόγειο, κρατά όμηρο τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης” είπε ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα