“Μπαλάκι” στο ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική – Παράθυρο για Παυλόπουλο από Μητσοτάκη

“Μπαλάκι” στο ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική – Παράθυρο για Παυλόπουλο από Μητσοτάκη
Κυριάκος Μητσοτάκης στη Συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ MotionTeam

Με επίκεντρο τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός όρισε το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης ή και συναινέσεων. Τα μηνύματα στο ΚΙΝΑΛ και το “όχι” σε εξεταστική για το 2015. Το χρονοδιάγραμμα για τα πρωτογενή - κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και εισφοράς αλληλεγγύης- μείωσης ΦΠΑ

Το πεδίο της πολιτικής μάχης των επόμενων μηνών με επίκεντρο τον εκλογικό νόμο προσδιόρισε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, δίνοντας ενδιαφέρουσες απαντήσεις για τον εκλογικό νόμο, την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και την ταινία του Κώστα Γαβρά πάνω στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη για το πρώτο εξάμηνο του 2015, την οποία δήλωσε απαντώντας στην ερώτηση του News 24/7 ότι θα δει, αν και έχει την αίσθηση ότι θα είναι μονομερής.

Ο πρωθυπουργός πάντως άφησε στην άκρη το θέμα διενέργειας εξεταστικής για την περίοδο εκείνη, δηλώνοντας “Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών” (ενώ στη συνέχεια μάλιστα προκάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει αίτημα για εξεταστική, αφού μετά τη συνταγματική αναθεώρηση θα έχει και η αντιπολίτευση αυτή τη δυνατότητα) και στρέφοντας την προσοχή του στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου.
 

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσε το θέμα της εξεταστικής να αποτελέσει και γέφυρα με το ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο, απάντησε με νόημα: “Δε βλέπω πως σχετίζονται, εκτός εάν πιστεύετε ότι μπορούμε να πετύχουμε συναίνεση με το ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο. Βέβαια εάν θέλει να είναι ένα κόμμα εξουσίας, θα πρέπει να εγκαταλείψει την απλή αναλογική και να πάει στην απλή λογική”.

Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ MotionTeam

 

Προειδοποίησε εξάλλου ότι εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος με 200 βουλευτές, τότε το 2023 θα οδηγηθεί η χώρα σε διπλές εκλογές- διαψεύδοντας με την ευκαιρία και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές με στόχο να “καεί” η απλή αναλογική.

Το μήνυμα αυτό πήγαινε βεβαίως πρωτίστως στο ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δήλωσε ότι θα αποσυνδέσει τον εκλογικό νόμο τόσο από τη συνταγματική αναθεώρηση όσο και από την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Προανήγγειλε δε ότι θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων ελπίζοντας η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να περάσει όχι με 200 αλλά 300 ψήφους.

Με το βλέμμα πάντα κυρίως στο ΚΙΝΑΛ, επέμεινε στη θέση του ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τη χώρα και δήλωσε ότι η ΝΔ θα προτείνει εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. “Ναι, με 40% ένα κόμμα δικαιούται άνετη πλειοψηφία” είπε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τους πολίτες να αναλογιστούν τι θα συνέβαινε στη χώρα σήμερα εάν ίσχυε η απλή αναλογική και η ΝΔ δεν είχε αυτοδυναμία.

 

Ανακοίνωσε ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου και επιβεβαίωσε ότι η ΝΔ θα προτείνει την αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας ώστε να εκλέγεται με 151 από τη Βουλή και να μην οδηγεί η διαδικασία σε πρόωρες εκλογές.

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον είχε η απάντηση του κ. Μητσοτάκη εάν θα προτείνει το σημερινό ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χωρίς να το “κλειδώσει” ευθέως.

“Είναι ένα ερώτημα που θα μου κάνετε σε τρεις μήνες” είπε με νόημα, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ανεπίκαιρο και σχολιάζοντας ότι “αδικούμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το θεσμό εάν ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση πριν την ώρα της”, είπε. 

 

Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ MotionTeam

 

Ο (μακρύς) δρόμος για τα πρωτογενή

Ως προς τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για τα πρωτογενή, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν απεμπολεί αυτό το στόχο, αλλά υπενθύμισε και ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πει πως θα το έθετε σε δεύτερο χρόνο. Δήλωσε αισιόδοξος ότι το 2020 η χώρα θα έχει το δημοσιονομικό χώρο που χρειάζεται και το 2021 θα δοθεί η λύση στο θέμα των πρωτογενών. Μάλιστα έστειλε και ένα μήνυμα προς την Ευρώπη με αφορμή και τους φόβους για διεθνή ύφεση. Αν και εκτίμησε ότι οι φόβοι για το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση δεν θα επιβεβαιωθούν, σημείωσε ότι εάν η χώρα μας απειλείται από τις διεθνείς εξελίξεις αυτό προσθέτει ένα ακόμη επιχείρημα γιατί πρέπει να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. “Το κρίσιμο 2020 θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμα που παρουσίασα χθες”, τόνισε πάντως.

Τα κέρδη της ΕΚΤ για δημοσιονομικό χώρο

Δήλωσε ότι πρόθεση του είναι να αξιοποιήσει τα κέρδη της ΕΚΤ για να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο. “Το ζήτημα έχει τεθεί και είναι εύλογο οι εταίροι να το συνδέσουμε τη διαπραγμάτευση” είπε και πρόσθεσε ότι: “Είναι απολύτως λογικό να πάρουμε πίσω τα κέρδη και να τα χρησιμοποιήσουμε για το δημοσιονομικό χώρο που χρειαζόμαστε για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες όπως η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις”.

Αποπληρωμή δανείων ΔΝΤ

“Ναι, είναι πρόθεση μας να αποπληρώσουμε τα δάνεια του ΔΝΤ, το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί από τον υπουργό οικονομικών στο Eurogroup της Παρασκευής. Θα γλυτώσουμε γύρω στα 75 εκ ετησίως” επιβεβαίωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ MotionTeam

 

Στόχος η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι το 2023

Ο πρωθυπουργός έδωσε αυτή τη φορά και ένα χρονοδιάγραμμα για το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης. Ειδικότερα εκτίμησε ότι από από το 2021 θα υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος για να αρχίσει να μειώνεται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης και είπε πως στόχος είναι το 2023 να έχουν καταργηθεί πλήρως

Να αποκατασταθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ και να εξυγιανθεί

Το σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ έχει παρουσιαστεί, είπε επίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε τη ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση. «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ερευνηθεί, γιατί έφθασε σε τέτοια κατάσταση, όταν κάποιοι προειδοποιούσαν» προσέθεσε. 

Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης και να εξυγιανθεί και κάποια στοιχεία της θα πουληθούν. Αλλά, επίσημανε ο κ. Μητσοτάκης, θέλω τη ΔΕΗ μπροστάρη σε μία απελευθερωμένη αγορά ενέργειας που θα αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα την ξανακάνουμε κερδοφόρα. Δεν πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική, μέσω της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται.

Στο τέλος της τετραετίας θα έχει μειωθεί ο ΦΠΑ

“Το τέλος της θητείας μας θα μας βρεί με μειωμένους συντελέστες 22% και 11% και με διατήρηση του υποκατώτατου συντελεστή ΦΠΑ” δήλωσε επίσης.

“Κανένα επίδομα δεν καταργείται”

“Κανένα επίδομα δεν καταργείται” ξεκαθάρισε ο κ.Μητσοτάκης, σχολιάζοντας ότι δε θέλει κάθε φορά που πληρώνεται ένα επίδομα να θυμίζει στην αντιπολίτευση τι έλεγε. Προανήγγειλε τολμηρές πρωτοβουλίες για τα επιδόματα αναπηρίας.

“Να αποφασίζουν οι πολλοί για απεργία και όχι μειοψηφίες”

Ο κ.Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης στα εργασιακά– συνδικαλιστικά και αναφέρθηκε στο θέμα των απεργιών.

“Πρόθεση μας είναι να αλλάξουμε το συνδικαλιστικό νόμο. Ο ν.1264 έρχεται από το παρελθόν και χρειάζεται αναθεώρηση. Θέλουμε να βάλουμε τέλος στα σωματεία σφραγίδα, να αποφασίζουν οι πολλοί για απεργία και όχι μειοψηφίες. Θέλουμε να αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και όχι κάποιοι” είπε και πρόσθεσε ότι: “Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κινηθούμε έξω από το διεθνές πλαίσιο, θα κάνουμε ό,τι γίνεται στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών”.

Για τα εργασιακά, σημείωσε ότι στο διυπουργικό νομοσχέδιο θα υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα εργασιακά, θα τεθούν σε διάλογο και θα ακουστεί κάθε τεκμηριωμένη κριτική.

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην 84 ΔΕΘ MotionTeam

 

Για τις κλαδικές συμβάσεις επανέλαβε ότι εξαιρέσεις θα δεχθεί μόνο στην περίπτωση που μία επιχείρηση αντιμετωπίζει πιστοποιημένα το φάσμα της χρεοκοπίας, ενώ ευχήθηκε να φτάσουμε σύντομα στο σημείο να μη χρειάζεται παρέμβαση του κράτους στις διαπραγματεύσεις.

Αλλαγές σε ποινικό κώδικα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για αλλαγές στον ποινικό κώδικα σημείωσε ότι επέλεξε να δώσει παραπάνω χρόνο για να ωριμάσουν οι αλλαγές με νέα νομοπαρασκευαστική και ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα επισκεφθεί ο ίδιος το υπουργείο Δικαιοσύνης για να ενημερωθεί για την πρόοδο που έχει γίνει ως προς αυτό το θέμα, δηλώνοντας πως πρόθεση του είναι οι αλλαγές να έχουν ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Προσλήψεις

Ο κ.Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε εξαγγείλει προσλήψεις σε παιδεία και υγεία αλλά η ΝΔ δεν βρήκε ούτε ένα ευρώ πίστωσης. “Ήταν εύκολο για τον κ.Τσίπρα αποχωρώντας να ανακοινώνει προσλήψεις, που δεν υποστηρίζονταν από οικονομικά δεδομένα” υποστήριξε. Τόνισε ότι έχουν ήδη βρεθεί κονδύλια για 800 γιατρούς ΕΟΠΥΥ, προχωρούν οι προσλήψεις στην ειδική αγωγή (ως προς αυτό απέδωσε τα εύσημα στην προηγούμενη κυβέρνηση) και είπε ότι ανάλογα με τη δημοσιονομική δυνατότητα θα γίνουν προσλήψεις τακτικού προσωπικού σε δημοσια εκπαίδευση ξεκινώντας από αναπληρωτές.

“Δε θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε διότι έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα”.

“Θα συναντηθώ με Ζάεφ κάποια στιγμή”

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία κακή συμφωνία, υπενθύμισε όμως ότι εξαρχής είχε προειδοποιήσει ότι άπαξ και ψηφιζόταν δεν μπορεί να ακυρωθεί και είε ότι κάποια στιγμή θα συναντηθεί με τον Ζόραν Ζαέφ.

Συνάντηση με Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Μηνύματα στην Τουρκία για το προσφυγικό και όχι μόνο έστειλε τέλος ο πρωθυπουργός.

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην 84 ΔΕΘ MotionTeam

 

Επιβεβαίωσε ότι πρόθεση του είναι να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου και σημείωσε ότι παρά την ένταση πρόθεση του είναι να συνομιλεί πάντα.

Κάλεσε όμως τον Ερντογάν “να καταλάβει ότι δε νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη προσπαθώντας να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για το προσφυγικό”, τόνισε ότι η Ευρώπη έδωσε πολλά χρήματα στην Τουρκία στα πλαίσια μίας σωστής συμφωνίας όπως είπε και πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το προσφυγικό πρέπει να γίνει “αλλά χωρίς απειλές, τσαμπουκάδες και γλώσσα που δεν ταιριάζει σε καλή γειτονία με Ευρώπη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα