ΝΔ: Κάθε βουλευτής μας θα ψηφίσει ό,τι θέλει για την αναδοχή από ομόφυλους

ΝΔ: Κάθε βουλευτής μας θα ψηφίσει ό,τι θέλει για την αναδοχή από ομόφυλους
Εγκρίθηκε στην Επιτροπή η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια Eurokinissi

Ο Δ. Βέττας του ΣΥΡΙΖΑ ήρε τις επιφυλάξεις του για τη διάταξη. «Ναι» θα ψηφίσει και ο Θ. Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ. Θετική στάση και από το Δημοκρατική Συμπαράταξη. Την ερχόμενη εβδομάδα η ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Τις αρχικά σκληρές θέσεις της κατά της αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια μετρίασε η ΝΔ μετά τη δημόσια τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση μεταξύ των ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Η ΝΔ είχε ζητήσει αρχικά την απόσυρση του επίμαχου άρθρου 8 υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κοινωνία «δεν είναι έτοιμη» για αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Όμως, μετά από την δημόσια τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη υπέρ της διάταξης η ΝΔ μετακινήθηκε σε σαφώς μετριοπαθέστερη. «Ως εισηγήτρια εκφράζω τη βάση της ΝΔ αλλά όταν έρθει η ώρα ο καθένας θα ψηφίσει ό,τι θέλει» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μάρκου κατά τη β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου δίνοντας το πράσινο φως στους γαλάζιους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η μετατόπιση της ΝΔ οφείλεται στο γεγονός ότι και άλλα στελέχη διαφωνούν με την επίσημη γραμμή της καταψήφισης της διάταξης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Βέττας (ΣΥΡΙΖΑ): Αίρω τις επιφυλάξεις μου μετά τις βελτιώσεις στο νομοσχέδιο

Μετακινήσεις προς την κατεύθυνση υπερψήφισης της επίμαχης διάταξης καταγράφηκαν, πάντως, σε όλους τους χώρους. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Δημήτρης Βέττας του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε ζητήσει την απόσυρση της διάταξης αλλά σήμερα ξεκαθάρισε ότι αίρει τις επιφυλάξεις του και θα την υπερψηφίσει μετά τις βελτιώσεις που κατέθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Ο κ. Βέττας εκτίμησε, μάλιστα, ότι τις επιφυλάξεις τους αναμένεται να άρουν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν αρχικά την απόσυρση του άρθρου 8.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Θα πούμε «ναι» στη διάταξη για τους ομόφυλους

Πολύ πιο θετική στάση για τη ρύθμιση εξέφρασε όμως και η Δημοκρατική Συμπαράταξη που αρχικά διατύπωνε επιφυλάξεις. Μετά το «ναι» που είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάταξη η Δημοκρατική Συμπαράταξη  προανήγγειλε ότι θα υπερψηφίσει σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι τροποποιήσεις τις οποίες πρότεινε στην κυβέρνηση. Πάντως, η εισηγήτρια Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους διαφωνούντες. 

Παπαχριστόπουλος: (ΑΝΕΛ): Ας πάψει η υποκρισία για το άρθρο 8, θα το ψηφίσω !

Αίσθηση προκάλεσε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από το κόμμα του προαναγγέλλοντας ότι θα υπερψηφίσει τη διάταξη για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. «Στο κόμμα μου δεν θα  ψηφίσουν το άρθρο 8. Εγώ θα το ψηφίσω» είπε και τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. «Η υποκρισία πρέπει να σταματήσει εδώ. Οι ασφαλιστικές δικλείδες είναι πάρα πολλές» συμπλήρωσε.

Φωτίου: Είμαι ευτυχής που ξεκαθάρισαν τα πράγματα για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Την ικανοποίησή της για την αλλαγή στάσης μεγάλης μερίδας βουλευτών υπέρ της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. «Είμαι ευτυχής που ξεκαθάρισαν τα πράγματα» ανέφερε. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να μην μείνει κανένα παιδί σε ίδρυμα και να βρουν όλα την αγκαλιά σε μια οικογένεια. «Δεν λέμε σε οποιαδήποτε αγκαλά. Αλλά σε μια αγκαλιά που έχει κριθεί τρεις φορές και με επιστημονικό τρόπο» διαβεβαίωσε η κυρία Φωτίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Ποτάμι τάσσεται υπέρ της διάταξης, ενώ το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή καταψηφίζουν.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε στην αρμόδια επιτροπή όπου διεξήχθη σήμερα η β’ ανάγνωση. Την ερχόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα