ΝΔ: Με ενωτικό μήνυμα και χωρίς εφησυχασμό στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες

ΝΔ: Με ενωτικό μήνυμα και χωρίς εφησυχασμό στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε προεκλογική συγκέντρωση Eurokinissi

Μετά την ιστορική, όπως τονίζουν από το Μοσχάτο, νίκη στις ευρωεκλογές, η μάχη συνεχίζεται για τις εθνικές εκλογές. Ο Μητσοτάκης επέλεξε συνειδητά να εμφανιστεί ενωτικός στη δήλωση του, να αποφύγει την πόλωση και να συστήσει σεμνότητα και όχι πανηγυρισμούς στα στελέχη της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν κάθε λόγο μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που οδηγεί σε εθνικές εκλογές, να αισθάνονται δικαιωμένοι.

Η διαφορά των εννέα plus μονάδων ξεπέρασε τις προβλέψεις και ο στόχος του να συρθεί ο Αλέξης Τσίπρας σε εθνικές κάλπες επετεύχθη. Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είχε αποτέλεσμα και ο κ.Μητσοτάκης βγήκε απόλυτος νικητής από την πρώτη σε εθνικό επίπεδο εκστρατεία του, άρα και απόλυτος κυρίαρχος εσωκομματικά. Όμως ο πρόεδρος της ΝΔ από την πρώτη του δήλωση απέφυγε τις θριαμβολογίες και φρόντισε να συστήσει σεμνότητα και όχι πανηγυρισμούς στα στελέχη της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι δε χωρά κανένας εφησυχασμός μέχρι τις κάλπες των εθνικών εκλογών.

Επέλεξε εξάλλου να δείξει ότι σέβεται και όσους δεν τον ψήφισαν και να εμφανιστεί ενωτικός, θέλοντας να διαμηνύσει ότι δεν έρχεται με ρεβανσιστική διάθεση, προκειμένου να αποφευχθεί κίνδυνος αντισυσπείρωσης.

Πηγές της ΝΔ σημείωναν χαρακτηριστικά ότι ο κ.Μητσοτάκης, “ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να καταγγείλει τα fake news της κυβέρνησης, την συστηματική διαστρέβλωση των θέσεών του από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους μέχρι χθες ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα που αμφισβητούσε τις δημοσκοπήσεις απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στον διχαστικό και τοξικό λόγο του πρωθυπουργού. Δεν είπε λέξη καν για τον ισχυρισμό του ότι τάχα εκείνος εκπροσωπεί τους πολλούς, ενώ χθες οι πολλοί μίλησαν. Και δεν τον καυτηρίασε καν για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε ακόμη και να τον συγχαρεί στη δήλωσή του.”

Και εξηγούσαν ότι: “Ολα αυτά έγιναν απολύτως συνειδητά από τον πρόεδρο της ΝΔ καθώς όπως είπε και στη δήλωσή του, στόχος του είναι να αφήσει το παρελθόν πίσω του και να ενώσει όλους τους Έλληνες οδηγώντας την χώρα σε μια νέα, πιο αισιόδοξη εποχή.”

Το μήνυμα λοιπόν της ΝΔ και τις επόμενες εβδομάδες που έρχονται μέχρι τις εθνικές εκλογές θα είναι ενωτικό. Ο κ.Μητσοτάκης θα συνεχίσει να απευθύνεται σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, μιλώντας για τη “φωτεινή Ελλάδα” και εκτιμώντας ότι αυτό έδειξαν χθες με την ψήφο τους ότι επιθυμούν. Η αναφορά του πάντως χθες στον ήλιο μίας Ελλάδας πιο φωτεινής που ανατέλλει ερμηνεύθηκε από ορισμένους και ως… μήνυμα προς το Κίνημα Αλλαγής. Βασικό στοιχείο της στρατηγικής του κ.Μητσοτάκη στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών ήταν εξάλλου τα ανοίγματα προς τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού, τα οποία προφανώς και θα συνεχιστούν, με αποφυγή της πόλωσης στον άξονα αριστερά- δεξιά. Και ενώ το ΚΙΝΑΛ άντεξε κρατώντας την τρίτη θέση (χάρη και στην πτώση της ΧΑ)

Ταυτόχρονα βέβαια η τακτική συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της κεντροδεξιάς και δεξιάς μπροστά στο μείζονα στόχο της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία θα συνεχιστεί. Η πτώση των ποσοστών της ΧΑ παρά την είσοδο στη Βουλή του κόμματος Βελόπουλου, αλλά και η καθίζηση των ΑΝΕΛ στο 0,7% και το γεγονός ότι τα μικρά κομματίδια της δεξιάς (Παπακώστα, Τσιτουρίδης) πήραν μηδαμινά ποσοστά γεμίζουν ικανοποίηση τη ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση βέβαια θα πρέπει να αντιμετωπίσει το σενάριο τα κομματίδια εκ δεξιών από Βελόπουλο και Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη μέχρι το ΛΑΟΣ να επιχειρήσουν να συνενωθούν για να καταφέρουν να μπουν στη Βουλη, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως η συντριπτική νίκη θα συσπειρώσει ακόμη περισσότερο τους δεξιούς ψηφοφόρους εν όψει των εθνικών εκλογών, ενώ η πολυδιάσπαση ιδεολογιών και προσωπικών φιλοδοξιών εκ δεξιών της ΝΔ δεν ευνοεί τέτοιες κινήσεις.

“Ιστορική νίκη στις ευρωεκλογές και στην Αττική”

Η γραμμή “όχι πανηγυρισμοί” δε σημαίνει πάντως ότι από το Μοσχάτο δεν υπογραμμίζουν με έκδηλη ικανοποίηση τη συντριπτική διαφορά, καθώς και ότι δεν υποδέχθηκαν ως… “ανασταση” μετά από πέντε χρόνια την πρώτη νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Γαλάζιες πηγές χαρακτήριζαν ιστορική τη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές, καθώς όπως σημείωναν είναι η μεγαλύτερη νίκη που έχει καταγραφεί ποτέ σε Ευρωεκλογές από το 1981 ως σήμερα και υπερδιπλάσια όλων των ευρωεκλογών που δεν συνέπεσαν αλλά προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών. Χαρακτήριζαν επίσης αξιοσημείωτο ότι η διαφορά υπερβαίνει ακόμη και το ρεκόρ του 2004 που οι ευρωεκλογές είχαν επακολουθήσει τη νίκη θρίαμβο της ΝΔ στις εθνικές εκλογές.

Υπενθύμιζαν δε ότι σε όλες τις τελευταίες ευρωεκλογές που οι εθνικές εκλογές ακολουθούσαν, η διαφορά που καταγράφηκε στις δεύτερες κάλπες διευρύνθηκε κατά πολύ. Το 4,4% που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές το 2009 έγινε 10,4%, τέσσερις μήνες αργότερα στις εθνικές κάλπες. Ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τη Ν.Δ. με 3,8%, στις ευρωεκλογές του 2014, έξι μήνες μετά επικράτησε στις εθνικές εκλογές με 8,5%.

Επισήμαιναν δε ότι η καθολική πολιτική επικράτηση της ΝΔ σε όλη την επικράτεια επιβεβαιώνεται και από τις αυτοδιοικητικές εκλογές:
Με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα στις 12 απο τις 13 περιφέρειες προηγούνται υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από τη Ν.Δ και μάλιστα σε πέντε (Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο, Θεσσαλία και Ηπειρο) οι υποψήφιοι περιφερειάρχες της ΝΔ εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο με ποσοστά άνω του 50%. Στην δε περιφέρεια Αττικής ο Γιώργος Πατούλης έλαβε 37,4% έναντι 19,9% της κ. Δούρου, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο εν όψει του δεύτερου γύρου, αλλά και γιατί η ΝΔ δεν έχει κερδίσει στις αυτοδιοικητικές την Αττική εδώ και 21 ολόκληρα χρόνια: Το 2002 και το 2006 την περιφέρεια Αττικής κέρδισε η σημερινή πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, το 2010 ο Γιάννης Σγουρός και το 2014 η Ρένα Δούρου, ενώ η τελευταία νίκη που είχε καταγράψει η ΝΔ ήταν το 1998 με τον αριστερής προέλευσης Θόδωρο Κατριβάνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα