ΝΔ- ΠΑΣΟΚ: Μάχη μέχρις εσχάτων και στο βάθος συγκυβέρνηση 

ΝΔ- ΠΑΣΟΚ: Μάχη μέχρις εσχάτων και στο βάθος συγκυβέρνηση 
Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης INTIME NEWS

Ο Ν. Ανδρουλάκης θέλει να θέσει εκείνος τους όρους μίας μετεκλογικής συνεργασίας, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης ξεκόβει τη συζήτηση ξεκαθαρίζοντας ότι εκείνος θα είναι πρωθυπουργός

Οι νέες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας χθες προκάλεσαν ξανά την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ διεκδικεί να θέσει εκείνος τους όρους του μετεκλογικού παιχνιδιού, αλλά το Μαξίμου ξεκόβει κάθε συζήτηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου έχει προ πολλού διαμηνύσει στον κ.Ανδρουλάκη ότι σε μία κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, θα είναι εκείνος πρωθυπουργός.

Ο κ.Ανδρουλάκης ουσιαστικά επιχείρησε να βάλει τον πήχη για τον κ.Μητσοτάκη (αλλά και για τον Αλέξη Τσίπρα) στο ποσοστό των εκλογών του 2019, δηλώνοντας πως: “Εάν αποδοκιμάσει ο ελληνικός λαός τον κ. Μητσοτάκη και τον κατακρυμνήσει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πήρε 31 και πάρει λιγότερο και θέλουν αυτοί οι δύο άνθρωποι να τους βάλουμε από το παράθυρο, αυτό το σενάριο να το ξεχάσουν.”

Ο κ.Μητσοτάκης από την πλευρά του ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι πρωθυπουργός δεν μπορεί παρά να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Με τον τρόπο αυτό θέλει, εάν δεν επιτευχθεί ο ιδανικός στόχος της αυτοδυναμίας, τουλάχιστον να εξασφαλίσει τη δική του θέση σε μία συγκυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός είχε στα τέλη Μαρτίου αφήσει για πρώτη φορά εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Από το συνέδριο της ΝΔ και μετά όμως, έδωσε τη γραμμή της μάχης μέχρις εσχάτων για την αυτοδυναμία. Και στη μάχη αυτή πραγματικός αντίπαλος της ΝΔ δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ίδιος της ο εαυτός εκ δεξιών και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στο κέντρο.

Η αντεπίθεση της ΝΔ στον κ.Ανδρουλάκη εντάσσεται σε αυτή τη στρατηγική. Το κυβερνών κόμμα κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για “δημιουργική ασάφεια” και τον κάλεσε να πει ποιο πρόσωπο προτείνει εν τέλει για τη θέση του πρωθυπουργού.

Με τον τρόπο αυτό η ΝΔ θέλει να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους που προέρχονται κυρίως από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ και οι οποίοι το 2019 είχαν ψηφίσει Μητσοτάκη, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας και κατηγορώντας για αντιθεσμική συμπεριφορά τον κ. Ανδρουλάκη. Αλλά και να δεσμεύσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ σε μία συμφωνία για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας.

Το κυβερνών κόμμα επισήμως δε σχολίασε την άλλη αιχμηρή αποστροφή του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος δήλωσε: “Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να βάλει φρένο στην εκλογολογία που ο ίδιος δημιούργησε και αυτό είναι ένα δείγμα αναξιοπιστίας. Δεν μπορεί να καταγγέλλει ότι δημιουργούν άλλοι την εκλογολογία όταν ανακοίνωνε υποψηφίους καθημερινά”.

Ανεπισήμως πάντως πολλοί στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούσαν ότι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ενοχλήθηκε από τη διάψευση των εκλογικών σεναρίων και ότι επιθυμούσε διακαώς πρόωρες εκλογές, καθώς όσο περνάει ο καιρός τόσο κινδυνεύει να “ξεφουσκώσει” η δυναμική της εκλογής Ανδρουλάκη. Ορισμένοι δε εκτιμούν ότι αυτός είναι ένας καλός λόγος προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να εξαντλήσει την τετραετία, δηλαδή να αφήσει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ να φθαρεί, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως παραμένει καθηλωμένος.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται βεβαίως να δώσει συνέχεια στην κόντρα με τη ΝΔ, καθώς σήμερα δίνει συνέντευξη τύπου, ενόψει και της ανακοίνωσης του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη.

Αλλά και η ΝΔ από την πλευρά της αναμένεται να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά του κ.Ανδρουλάκη, εκτιμώντας ότι από αυτή τη μάχη θα βγει εκείνη κερδισμένη στο τέλος.

Ορισμένοι πιο “πονηροί” υποπτεύονται ότι αυτή η κόντρα με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ μπορεί στο τέλος να δώσει και “πάτημα” στον κ.Μητσοτάκη να αλλάξει τον εκλογικό νόμο ξανά, παρότι το Μαξίμου επισήμως διαψεύδει ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα