Νέα σενάρια ανασχηματισμού, μετά τα “καμπανάκια” των αυτοδιοικητικών

Διαβάζεται σε 4'
Υπουργικό Συμβούλιο
Υπουργικό Συμβούλιο Aris Oikonomou / SOOC

Γκρίνια για υπουργούς και εισηγήσεις για αλλαγές στην κυβέρνηση, με αφορμή τη δήλωση Μητσοτάκη πως λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα.

Νικήτρια των περιφερειακών εκλογών δηλώνει η Νέα Δημοκρατία, όμως στο γαλάζιο παρασκήνιο έχουν αρχίσει πάλι τα σενάρια ανασχηματισμού.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δε λείπουν ειδικότερα η γκρίνια για υπουργούς και οι εισηγήσεις για αλλαγές στην κυβέρνηση, με αφορμή και τη δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πως λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα.

“Έχουμε κερδίσει την πλειοψηφία των περιφερειών και έχουμε λάβει τα μηνύματα”, δήλωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Επισήμανε πάντως ότι η ΝΔ είχε ξεκάθαρη άνοδο ποσοστών στις 12 περιφέρειες, ενώ μόνο στο Ιόνιο πήρε μικρότερο ποσοστό από ό,τι στις εθνικές εκλογές.

“Δεν είναι ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση, από τη στιγμή που πήρε παραπάνω ποσοστό από τις εθνικές εκλογές”, συμπέρανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υποστήριξε: “Εάν κάποιος είναι ηττημένος, αυτός δεν είναι η ΝΔ και ο Μητσοτάκης”.

Κανένα θέμα για Αυγενάκη- Γεωργιάδη

Ο κ. Μαρινάκης διέψευσε επίσης ότι τίθεται θέμα για τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος είχε συνδέσει την πορεία καταβολής των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς με την επανεκλογή του Κώστα Αγοραστού στη Θεσσαλία. Ενώ ο δεύτερος είχε “απειλήσει” ουσιαστικά τους δημότες Χαλανδριόυ πως θα χάσουν κονδύλια από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης εάν ψήφιζαν ξανά το Σίμο Ρούσσο. Το αποτέλεσμα βέβαια και στις δύο περιπτώσεις είναι γνωστό…

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί πάντως σήμερα με το νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, προκειμένου να καταδείξει ότι η κυβέρνηση δεν θα “τιμωρήσει” τους ψηφοφόρους της περιφέρειας.

Σενάρια ανασχηματισμού από το… παρελθόν

Δεν είχε βρεθεί όμως μόνο ο κ. Αυγενάκης στο στόχαστρο εσωκομματικών πυρών. Καθώς σε αυτές τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές η ΝΔ υπέστη τις πρώτες ήττες σε εκλογές – έστω και τοπικές – από το 2016 όταν αναδείχθηκε στην ηγεσία ο κ. Μητσοτάκης, αναζητούνται… υπαίτιοι, ειδικά για τη Θεσσαλία.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι σενάρια ανασχηματισμού είχαν ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, καθώς και τότε είχαν αναζητηθεί Ιφιγένειες.

Αλλά παρά την αρχική δυσαρέσκεια για τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, το Μαξίμου είχε δηλώσει δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις διάσωσης στη Θεσσαλία.

Ενώ ο κ.Μητσοτάκης επέλεξε να συναντηθεί με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, που βρισκόταν στο στόχαστρο, για να διαλύσει τα σχετικά σύννεφα. Και τελικά από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός μετέθεσε τη συζήτηση περί ανασχηματισμού.

Και τώρα βέβαια, πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τον κ.Μητσοτάκη, επιμένουν ότι δεν θα κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα εν θερμώ. Κάποιοι μάλιστα παραπέμπουν έναν ανασχηματισμό για μετά τις ευρωεκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμα. Αλλά η γκρίνια για υπουργούς, καθώς και για βουλευτές που εκρίθη ότι δεν στήριξαν επαρκώς, δε λέει να κοπάσει.

Οι δύο ήττες από αντάρτες που ενόχλησαν

Στη ΝΔ μούδιασμα προκάλεσε επίσης το εκλογικό αποτέλεσμα στο Βόρειο Αιγαίο και τη Δυτική Μακεδονία.

Στο Βόρειο Αιγαίο ο Αλκιβιάδης Στεφανής, παρά την ισχυρή προσωπική στήριξη του κ.Μητσοτάκη, έχασε από τον Κώστα Μουτζούρη. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε εκλεγεί το 2019 ως αντάρτης απέναντι στην επίσημη υποψήφια της ΝΔ, Χριστιάννα Καλογήρου, με τη στήριξη και τοπικών γαλάζιων στελεχών όπως ο βουλευτής Λέσβου Μπάμπης Αθανασίου.

Αρχικά τότε η ΝΔ είχε επιχειρήσει να τον καταγράψει ως “δικό της” καίτοι αντάρτη, με το σκεπτικό ότι προερχόταν από τα κομματικά της σπλάχνα. Ο κ. Μουτζούρης όμως από το 2020 είχε έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον πρωθυπουργό για το μεταναστευτικό.

Και τώρα στο κυβερνών κόμμα ανησυχούν ότι μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα με επικοινωνιακά σόου και ακροδεξιο λόγο εάν υπάρχει νέα αύξηση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Ενώ υπάρχουν υποψίες για τη στάση που κράτησε στην πραγματικότητα τελικά ο κ. Αθανασίου παρά τις δημόσιες δηλώσεις στήριξης σε Στεφανή.

Στη Δυτική Μακεδονία, η ΝΔ είχε διαγράψει τον πρώην βουλευτή και αντάρτη Γιώργο Αμανατίδη, ο οποίος τελικά κέρδισε τον Γιώργο Κασαπίδη. Τώρα βέβαια επικαλείται ότι ο κ.Αμανατίδης υπήρξε βουλευτής της, καθώς και ότι ο ίδιος παραδέχεται πως εάν είχε εκλεγεί στο Κοινοβούλιο δεν θα είχε θέσει υποψηφιότητα για περιφερειάρχης. Η νίκη όμως ενός αντάρτη προσφάτως διαγραφέντα άφησε πικρή γεύση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα