Μαξίμου καλύπτει Αυγενάκη- Γεωργιάδη και δε βλέπει ήττα στις αυτοδιοικητικές

Διαβάζεται σε 6'
Ο Παύλος Μαρινάκης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης Eurokinissi

“Και κερδίσαμε και λάβαμε το μήνυμα”, η γραμμή της κυβέρνησης. Ο Μητσοτάκης βλέπει πρώτα Κουρέτα, αλλά δεν τίθεται θέμα για τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας

Την επιχείρηση διαχείρισης των πολιτικών εντυπώσεων από την ήττα στη Θεσσαλία στις περιφερειακές εκλογές και στην Αθήνα στις δημοτικές εκλογές συνεχίζει η κυβέρνηση.

Η γραμμή του Μαξίμου, όπως εκφράστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, στο briefing, κινείται στη λογική: “Και κερδίσαμε και λάβαμε το μήνυμα”. 

Ταυτόχρονα, ο κ. Μαρινάκης κάλυψε πλήρως τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, και Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Τα δύο κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζεται ότι είχαν προκαλέσει αντιδράσεις με δηλώσεις που ερμηνεύθηκαν ως πίεση στους ψηφοφόρους σε Θεσσαλία και Χαλάνδρι πριν το δεύτερο γύρο, με “εργαλείο” τις αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς και ΕΣΠΑ- Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι τίθεται θέμα για Αυγενάκη- Γεωργιάδη. Την ίδια στιγμή διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους περιφερειάρχες και δημάρχους ανεξαρτήτως της πολιτικής και κομματικής τους ταυτότητας.

Και προς επίρρωση αυτού, προανήγγειλε ότι ο πρώτος από τους περιφερειάρχες που θα συναντήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι αύριο ο Δημήτρης Κουρέτας, που εξελέγη στη Θεσσαλία με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ.

“Οι πολιτικές ισορροπίες αποτυπώθηκαν στον πρώτο γύρο”

“Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης προκειμένου να κάνουμε πράξη τις μεγάλες αλλαγές που ζητούν οι πολίτες, να υλοποιήσουμε τα μεγάλα έργα υποδομής και τα αναπτυξιακά σχέδια κάθε περιφέρειας με έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις κάθε τόπου”, δήλωσε ειδικότερα καταρχήν στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαρινάκης.

“Δεν πανηγυρίζουμε, δεν θριαμβολογούμε, ούτε όμως και μηδενίζουμε”, υποστήριξε. Και όσον αφορά στο πολιτικό μήνυμα των αποτελεσμάτων της χθεσινής βραδιάς, επανέλαβε ότι όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης: “Πριν τέσσερις μήνες είχαμε εθνικές εκλογές στις οποίες καταγράφηκε με σαφήνεια, όχι μια, αλλά δύο φορές, η δυναμική των πολιτικών κομμάτων και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι: “Οι πολιτικές ισορροπίες αποτυπώθηκαν ξανά στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με τη συμμετοχή του συνόλου των παρατάξεων.”

Δήλωσε όμως και πως: “Λαμβάνουμε υπόψη μας τα μηνύματα των πολιτών και το συνολικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως προέκυψε και από τον πρώτο και από το δεύτερο γύρο.”

Πως βλέπει το Μαξίμου την ήττα Μπακογιάννη στην Αθήνα

Παραδέχθηκε πάντως στη συνέχεια ότι “υπήρξαν αποτελέσματα στο δεύτερο γύρο που δεν επιβεβαίωσαν σε επίπεδο προσώπων τις επιλογές που είχαμε στηρίξει”.

Στο ερώτημα εάν στο δήμο Αθηναίων ηττήθηκε μόνο ο Κώστας Μπακογιάννης ή εστάλη και ένα πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: “Κέρδισε ο κ. Δούκας, έχασε ο κ. Μπακογιάννης”.

Έσπευσε όμως να τονίσει ότι η ΝΔ δεν μετανιώνει για τη στήριξη της στον κ. Μπακογιάννη. “Δε μετανιώνουμε για τις επιλογές μας, ούτε προσπαθούμε να πάρουμε εκ των υστέρων αποστάσεις”, σχολίασε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε άλλωστε ότι ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων έλαβε στον πρώτο γύρο όσο είχε πάρει η ΝΔ στις εκλογές στην πρωτεύουσα. Αλλά, σημείωσε, ο Χάρης Δούκας συσπείρωσε τους υπόλοιπους στο δεύτερο γύρο. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί και με το νέο δήμαρχο Αθηναίων.

“Θα συνεργαστούμε με Κουρέτα- Ακραίος ο Ρούσσος”

Ο κ. Μαρινάκης διαβεβαίωσε ότι και στη Θεσσαλία και σε όλες τις πληγείσες περιοχές, δεν θα συνδεθούν οι αποζημιώσεις και η διαδικασία αποκατάστασης με την πολιτική προέλευση του εκάστοτε δημάρχου ή περιφερειάρχη.

Επικαλέστηκε άλλωστε ότι δεν υπήρξε καμία καταγγελία για υποχρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης ή έλλειμμα συνεργασίας από την πλευρά της κυβέρνησης την προηγούμενη τετραετία. Έφερε δε ως παράδειγμα το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεργάστηκε στην Κρήτη με το Σταύρο Αρναουτάκη την περασμένη τετραετία και εν τέλει του έδωσε το χρίσμα.

“Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το σύνολο των περιφερειαρχών και λόγω ειδικών συνθηκών ο πρώτος που θα συναντήσει αύριο θα είναι ο Κουρέτας”, ανακοίνωσε στη συνέχεια.

Ο κ. Μαρινάκης έκανε μάλιστα λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεων Γεωργιάδη σχετικά με το δήμο Χαλανδρίου.

Εχουμε δικαίωμα και εμείς να είμαστε απέναντι πολιτικά σε έναν άνθρωπο που ανήκει σε ένα από τα δύο άκρα. Προφανώς και ήμασταν απέναντι στο δήμαρχο Χαλανδρίου. Επανεξελέγη και μπράβο του. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, θα του γίνει σκληρή αντιπολίτευηση, όπως πάντα πρέπει να γίνεται και γίνεται και στην κυβέρνηση”, δήλωσε επίσης. Ξεκαθάρισε όμως ότι η χρηματοδότηση δεν συνδέεται με την πολιτική προέλευση των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεν ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κομματική ταυτότητα για να συνεργαστεί, το έχει αποδείξει σε όλες τις περιπτώσεις”, τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα για Αυγενάκη- Γεωργιάδη και κατέληξε: “Έχουμε κερδίσει την πλειοψηφία των περιφερειών και έχουμε λάβει τα μηνύματα”.

Ποδοσφαρικές αναλογίες

Ο κ. Μαρινάκης απάντησε και στην κριτική ότι ενδεχομένως η ΝΔ να έβαλε ψηλά τον πήχη στις αυτοδιοικητικές ή να επέδειξε αλαζονεία, θέτοντας ως στόχο τη νίκη και στις 13 περιφέρειες και τους τρεις μέγαλους δήμους.

Σχολίασε πως όταν ένα κόμμα εξουσίας επιλέγει να δώσει στήριξη σε υποψήφιους, δεν μπορεί παρά να θέτει ως στόχο τη νίκη όλων των επιλογών του.

Χρησιμοποίησε δε μία ποδοσφαιρική αναλογία λέγοντας: “Αν μία ομάδα ξεκινήσει τη σεζόν και έχει 30 παιχνίδια μπροστά της, είναι δυνατόν να πει τα 10 θα τα χάσω;

Ο κ. Μαρινάκης σχολίασε άλλωστε ότι δεν μπορεί να μη θεωρείται νικητής αυτός που δικαιώθηκαν οι οκτώ από τις 13 επιλογές του και να θριαμβολογεί η αντιπολίτευση που πήρε μία μόνο περιφέρεια.

Άφησε αιχμές όμως όχι μόνο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατά του ΠΑΣΟΚ. Υποστήριξε ειδικότερα ότι το ΠΑΣΟΚ έβαλε χαμηλά τον πήχη και τώρα συμπεριφέρεται με αλαζονεία επειδή είχε μία σημαντική επιτυχία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλία, μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε επίσης ότι η αντιπολίτευση ουσιαστικά έλεγε “μαυρίστε τις επιλογές Μητσοτάκη” και σημείωσε: “Το ακούσαμε από τον κ. Κασσελάκη, τον κ.Ανδρουλάκη και απο δυνάμεις που είναι στα άκρα”.

“Εάν κάποιος είναι ηττημένος, αυτός δεν είναι η ΝΔ και ο Μητσοτάκης”

Επισήμανε επίσης ότι η ΝΔ είχε ξεκάθαρη άνοδο ποσοστών στις 12 περιφέρειες, ενώ μόνο στο Ιόνιο πήρε μικρότερο ποσοστό από ό,τι στις εθνικές εκλογές.

Δεν είναι ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση, από τη στιγμή που πήρε παραπάνω ποσοστό από τις εθνικές εκλογές”, συμπέρανε.

“Εάν κάποιος είναι ηττημένος, αυτός δεν είναι η ΝΔ και ο Μητσοτάκης”, κατέληξε ο κ.Μαρινάκης. Ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στεφανου Κασσελάκη για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, σημείωσε καυστικά ότι: “Ο κ.Κασσελάκης ζει σε άλλο σύμπαν”.

Τέλος όσον αφορά στην πρόταση Σπίρτζη για κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, σχολίασε ότι: “Ο κ. Σπίρτζης έχει την τεχνογνωσία, ήταν και στα δύο κόμματα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα