Νίπτει τας χείρας του ο Μοσκοβισί: Απόφαση της κυβέρνησης ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

European Economic and Financial Affairs Commissioner Pierre Moscovici addresses a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium,  May 13, 2015. Germany should take advantage of stronger economic growth and invest in public infrastructure, education and research while France should reform its wage setting and unemployment benefit systems and tackle tax efficiency, the European Commission said. REUTERS/Francois Lenoir
European Economic and Financial Affairs Commissioner Pierre Moscovici addresses a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, May 13, 2015. Germany should take advantage of stronger economic growth and invest in public infrastructure, education and research while France should reform its wage setting and unemployment benefit systems and tackle tax efficiency, the European Commission said. REUTERS/Francois Lenoir REUTERS

Αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η απόφαση επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ή η εξεύρεση ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί. Πώς αντιδρά η ΝΔ

Ο κ. Μοσχοβισί απαντώντας σε κοινή επιστολή που είχαν αποστείλει από τις 20 Αυγούστου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη και ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, είναι κατηγορηματικός:

«Πριν από τις εθνικές εκλογές, η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου για τον Φ.Π.Α. για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις 16 Οκτωβρίου. Η νέα κυβέρνηση, κατά συνέπεια, θα μπορεί να λάβει μία απόφαση για το αν προτίθεται να εφαρμόσει την αρχική πρωτοβουλία ή αν θα βρει εναλλακτικά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση».

Μάλιστα ο κ. Μοσχοβισί διευκρινίζει ότι δεν ήταν πρόταση της Κομισιόν η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση: «η Επιτροπή δεν ζήτησε από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει με τις αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου».

Ολόκληρη η απάντηση του κ. Μοσχοβισί έχει ως εξής:

"Αγαπητή κ. Σπυράκη, αγαπητέ κ. Φορτσάκη «Επιτρέψατε μου να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας και τις ανησυχίες που εκφράσατε. Οι δεσμεύσεις της Ελλάδος που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες προβλέψεις για τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια. Η αλλαγή στο ΦΠΑ που αφορά στα ιδιωτικά σχολεία προκύπτει από κυβερνητικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στα νομοθετικά πακέτα που ψηφίστηκαν από την Ελληνική Βουλή στις 15 Ιουλίου και στις 14 Αυγούστου του 2015.

Οι νομοθετικές πράξεις αυτές - οι οποίες περιελάμβαναν συνολικά μέτρα σχετικά με το ΦΠΑ- είναι μέρος ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που έχει σκοπό να δημιουργήσει μία βιώσιμη οικονομία και να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Πριν από τις εθνικές εκλογές, η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλλει την εφαρμογή του μέτρου για το ΦΠΑ για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις 16 Οκτωβρίου.

Η νέα κυβέρνηση, κατά συνέπεια, θα μπορεί να λάβει μία απόφαση για το αν προτίθεται να εφαρμόσει την αρχική πρωτοβουλία ή αν θα βρει εναλλακτικά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση. Η Επιτροπή έλαβε ένα παράπονο (καταγγελία) τη Δευτέρα 31 Αυγούστου από τα ιδιωτικά σχολεία σχετικά με την εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα, η οποία νομοθετήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο του νομοθετικού πακέτου της 14ης Αυγούστου.

Η Επιτροπή αξιολογεί την καταγγελία και θα εξετάσει σε λεπτομέρεια πως οι Ελληνικές αρχές προτίθενται να εφαρμόσουν τις νέες δεσμεύσεις τους. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή δεν έχει ζητήσει από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει με τις αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου".

Αντιδράσεις από τη ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ στην Παιδεία, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αφού προεκλογικά η κυβέρνηση μοίραζε ψεύτικες υποσχέσεις για να υφαρπάξει την ψήφο του Ελληνικού λαού, σήμερα οριστικοποίησε την απόφασή της για το ΦΠΑ στην Παιδεία.

Επιβάλει, για πρώτη φορά, ένα φόρο που -όπως αποκαλύπτει ο Π. Μοσκοβισί- είναι δικής της έμπνευσης.

Ένα φόρο που -όπως είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας- είναι λάθος.

Ένα φόρο που θα πλήξει σοβαρά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, θα φέρει επιπλέον ανεργία και θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ιδιωτική, αλλά και τη δημόσια εκπαίδευση.

Αυτός είναι τελικά ο στόχος της “Αριστεράς του Τίποτα”.

Η εξίσωση προς τα κάτω».

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Αδειάζοντας ακόμη και τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας κ Φίλη που σήμερα το πρωί άλλα δήλωνε, ανακοίνωσαν τελικά ΦΠΑ 13% στα ιδιωτικά σχολεία και 6% στα φροντιστήρια και τα ΙΕΚ, δηλαδή επέβαλαν τον ΦΠΑ εκεί που ως τώρα ήταν μηδενικός.Με όλες αυτές τις μεθοδεύσειςπιστεύουν ότιξεγελούν τον Ελληνικό λαό.

Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται. Οι ίδιοι πρότειναν φόρο 23% στην εκπαίδευση, όπως επιβεβαίωσε σήμερα και ο κ. Μοσχοβισί.

Προεκλογικά όταν οι θεσμοί ανακοίνωσαν ότι ποτέ δεν τον επέβαλαν, δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να μην τον εφαρμόσουν.

Στη συνέχεια έψαχναν ισοδύναμα στους …αρχαιολογικούς χώρους.

Σήμερα ανακοίνωσαν τις κλιμακωτές αυξήσεις.

«Δεν ξέρω, μπορεί, ίσως» και στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα την οποία πληρώνει η μεσαία τάξη, μα ακόμη και όσοι προσπαθούν να αποκτήσουν κάποιες δεξιότητες για να ξεφύγουν από το φάσμα της ανεργίας.

Αν αυτοί είναι οι προνομιούχοι για την Κυβέρνηση, οι μη προνομιούχοι ποιοι είναι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΦΠΑ στην εκπαίδευση: 0% στα νηπιαγωγεία, 6% σε φροντιστήρια, 13% σε Γυμνάσια-Λύκεια

SHARE: