Ντ’ Εστέν: Ο φίλος του Καραμανλή, που στήριξε ”σκανδαλωδώς” την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

Ντ’ Εστέν: Ο φίλος του Καραμανλή, που στήριξε ”σκανδαλωδώς” την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν AP

Ο Γάλλος πολιτικός, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη, ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981, ενώ για χατήρι του ασφαλτοστρώθηκε η Συγγρού.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών, έχει συνδέσει το όνομα του με κρίσιμες στιγμές της ελληνικής νεότερης ιστορίας.

Ο ντ’ Εστέν ήταν αυτός που διέθεσε το αεροσκάφος, το μικρό προεδρικό Μυστέρ, το οποίο μετέφερε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από το Παρίσι στο Ελληνικό τα ξημερώματα της 23ης Ιουλίου του 1974. Ο τότε Γάλλος πρόεδρος συνέχιζε στη γραμμή Ντε Γκωλ (και Πομπιντού) στην εξωτερική πολιτική της Γαλλίας. Μάλιστα υποσχέθηκε το 1974 να βοηθήσει την Ελλάδα με έκτακτη και άμεση αποστολή του αναγκαίου αριθμού Μιράζ σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία. Και η Ελλάδα προμηθεύτηκε αργότερα Μιράζ.

Το αεροσκάφος που έφερε στην Ελλάδα τον Κ. Καραμανλή. YouTube

Κυρίως όμως ο ντ’ Εστέν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, όπως και ο Ντε Γκωλ στη συμφωνία σύνδεσης σχεδόν 30 χρόνια νωρίτερα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε επιλέξει το γαλλογερμανικό άξονα και τουλάχιστον το γαλλικό σκέλος αυτού, τον δέχθηκε σχεδόν με ανοιχτές αγκάλες. Ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέχεια έλεγε ότι το μετάνιωσε, διότι δέχθηκε σφοδρή κριτική στο εσωτερικό της χώρας του.

“Ο Ζισκάρ με βοήθησε μέχρις σκανδάλου” παραδεχόταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. “Μπορώ να πω και εις βάρος των συμφερόντων των Γάλλων αγροτών, που αντέδρασαν έντονα, και της δημοτικότητας του”, συμπλήρωνε με ειλικρίνεια.

Ο Εθνάρχης εξάλλου είχε πει αναφορικά με την πλήρη στήριξη του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν στην ελληνική προσπάθεια ένταξης στην ΕΟΚ την περίφημη φράση:“Έξω πάμε καλά”.

Η Ελλάδα έγινε μέλος της ΕΟΚ νωρίτερα από ό,τι η Ισπανία και η Πορτογαλία χάρη στον Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Και για χατήρι του έγιναν μέσα σε 24 ώρες επισκευές στη Συγγρού, η οποια μετετράπη σε κλειστό δρομο ταχείας κυκλοφορίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με το Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν στο Ζάππειο Μέγαρο το 1979 Αρχείο Ιδρύματος "Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής"

Για την τελετή ένταξης της Ελλάδας στο κλαμπ των Ευρωπαίων, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε δώσει εντολή να γίνουν έργα ανάπλασης στον κεντρικό δρόμο που ένωνε το αεροδρόμιο του Ελληνικού με το κέντρο της πόλης για να “μαλακώσει” την προσγείωσή τους.

Έτσι, σε χρόνο ρεκόρ, ο δρόμος μετατράπηκε σε έναν κλειστου τύπου αυτοκινητόδρομο, τεσσάρων λωρίδων. Στον Ζισκάρ ντ’ Εστέν και τους Ευρωπαίους εταίρους άρεσε αυτό που είδαν καθ’ οδόν.

Κι όμως πολλά χρόνια αργότερα, ο ντ’ Εστέν τασσόταν υπέρ του Grexit. Σε συνέντευξη του στις 6 Ιουλίου του 2015 ζητούσε να “τεθεί η Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης”μετά τη νίκη του “όχι” στο δημοψήφισμα. Ήδη είχε εκφράσει αντίστοιχη θέση μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ντ’ Εστέν πάντως τότε δήλωνε ότι “δεν μετανιώνει καθόλου” το ότι η Ελλάδα “μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση” την 1η Ιανουαρίου 1981, όταν της χώρας “ηγείτο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (…) ένας άνδρας με μεγάλες ικανότητες και μεγάλο σθένος”.

Όμως ταυτόχρονα υποστήριζε ότι η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το 2001 ήταν ένα “σφάλμα”, καθώς οι ηγέτες της χώρας “δεν επιθυμούσαν, ούτε εισηγούνταν να ακολουθηθεί η πολιτική της Ευρωζώνης: δημοσιονομικό έλλειμμα 3%, δημόσιο χρέος 60%”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα