Ντε Γκίντος – Στουρνάρας – Σταϊκούρας: Συμφώνησαν στη στροφή της δημοσιονομικής πολιτικής

Ντε Γκίντος – Στουρνάρας – Σταϊκούρας: Συμφώνησαν στη στροφή της δημοσιονομικής πολιτικής
Luis de Guindos, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών και Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Eurokinissi

Μια ευνοϊκή νομισματική πολιτική όπως αυτή που ισχύσει στην ΕΕ θα πρέπει να συμβαδίσει και μια αντίστοιχη δημοσιονομική πολιτική με έμφαση στις επενδύσεις. Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, που διοργάνωσε ο ΙΟΒΕ με το ίδρυμα Conrad Adenauer

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς Ντεγκίντος ο οποίος συμμετείχε στην σημερινή συζήτηση που διοργάνωσε από κοινού το ΙΟΒΕ και το ίδρυμα Conrad Adenauer μαζί με τον υπουργό οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και το διοικητή της ΤτΕ κ Γιάννη Στουρνάρα θύμισε το σχέδιο Μακρόν. Την αναδιανομή δηλαδή των πλεονασμάτων του Βορρά στο Νότο της Ευρώπης, μέσω επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, χωρίς όμως να αφήνει περιθώρια να προχωρήσει, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το θέμα.

Και οι τρεις συμμετέχοντες συμφώνησαν επίσης πως χρειάζεται να αναβαθμιστεί ο ρόλος της δημοσιονομικής πολιτικής, με κεντρικό συντονισμό, εστιάζοντας επίσης στο ρόλο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και των επενδύσεων καθώς η νομισματική πολιτική δεν θα μπορέσει να σώσει την ΕΕ σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση.
 

Ο κ Ντε γκίντος πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά η παρέμβαση της νομισματικής πολιτικής όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν εξαιρετικά σημαντική αφού βοήθησε να μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια άνοδο του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ το επόμενο 12μηνο.

Τόσο ο διοικητής της ΤτΕ όσο και ο υπουργός οικονομικών τόνισαν ότι τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα θα είναι χρήσιμη μια δημοσιονομική πολιτική προσανατολισμένη στην επενδύσεις .

Μάλιστα ο κ Στουρνάρας επανέλαβε ότι στην περίπτωση της Ελλάδα ς και μετά την πτώση των επιτοκίων δανεισμού η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να στραφεί στην πλευρά των επενδύσεων απομακρυσμένη από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα Τούτο με δεδομένο ότι είναι 1,75 φορές πιο αποδοτικό για την μείωση του χρέους μια μονάδα μεγαλύτερη ανάπτυξη αντί ένα 1% του ΑΕΠ μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα .

Ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε και αυτός το πόσο πολύ επηρεάζει την καμπύλη βιωσιμότητας χρέους έστω και μία μικρή αλλαγή στην πρόβλεψη για το ΑΕΠ. Την επιτάχυνση του οποίου, όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, παραδέχεται και η Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα. Τόνισε πάντως ότι είναι εξαιρετικά θετική η πρωτοβουλία για «ασφάλιση της απασχόλησης».

Πάντως και οι τρείς παράγοντες της ελληνικής και της Ευρωπαϊκής πολιτικής παραδέχθηκαν ότι μετά την ένατση που υπήρξε τα πρώρα χρόνια μετά την κρίση για ενοποίηση της οικονομικής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ η προσπάθεια αυτή δείχνει σε αυτή την φάση να επιβαρύνει ενώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση και το δημοσιονομικό εργαλείο άμεσης παρέμβασης στην οικονομική πολιτική

Εύσημα από Ντε Γκίντος

Στην εισαγωγική ομιλία του ο κ. Ντε Γκίντος τόνισε ότι μετά τις τεράστιες δυσκολίες που είχε ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια πλέον η οικονομία έχει εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης

Σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει και αυτό είναι καλά νέα, με την δημοσιονομική πολιτική σε πολύ πιο γερές βάσης και την οικονομία να δρέπει καρπούς με μείωση του κόστους δανεισμού.

Το βασικό πρόβλημα, είπε ο κ. Ντε Γκίντος, είναι τα κόκκινα δάνεια. «Αυτή είναι η μεγάλη αδυναμία», είπε, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη μείωσή τους και την αποκατάσταση κουλτούρας πληρωμών. Τόνισε πάντως ότι αν συνεχιστούν οι προσπάθειες που γίνονται και αυτό το πρόβλημα θα εκλείψει μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια

Ο διοικητής της ΤτΕ κ Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στην εκδήλωση ανακοίνωσε από τους βήματος την αναθεώρηση των προβλέψεων της Κεντρικής Τράπεζας . Συγκεκριμένα είπε ότι οι νεότερες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το 2019 έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης 2,2% ενώ η ΤτΕΕΛΛ +0,38% προβλέπει για το 2020 και το 2021 ρυθμό ανάπτυξης 2,5%. Η προηγούμενη εκτίμηση της TτΕ για την περυσινή ανάπτυξη αφορούσε σε ρυθμό 2%.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στην δική του παρέμβαση αστειευόμενος είπε ότι σε τρεις μήνες περιμένει από την Τράπεζα της Ελλάδος να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για φέτος στο 2,8%, με τον Γιάννη Στουρνάρα, χαμογελώντας να σημειώνει «προσοχή στον κορωνοϊό».

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ακόμη ότι σε αυτήν την φάση η Κυβέρνηση έχει επιλέξει μια πολιτική που θα στηρίζει και θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την αύξηση της απασχόλησης και παράλληλα θα επιταχύνει και το ρυθμό ανάπτυξης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα