Ντε Μεζιέρ σε Παυλόπουλο: Αν δεν μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων κινδυνεύει ολόκληρη η Ευρώπη

Συνάντηση του Προέδρουτης Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με το υπουργό Εσωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνάντηση του Προέδρουτης Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με το υπουργό Εσωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών συνάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τι είπαν για τη φύλαξη των συνόρων και τη στάση της Τουρκίας

Δεν είναι η οικονομία αλλά το προσφυγικό το μείζον πρόβλημα της ΕΕ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος στον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ.

Κατά την συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην Άνγκελα Μέρκελ σημειώνοντας ότι η στάση της είναι αυτή που πρέπει, επισημαίνοντας ότι οι πραγματικοί ηγέτες διαλέγονται με την ιστορία και όχι με την συγκυρία, και όπως είπε, η κ. Μέρκελ το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.

Η Ελλάδα είπε ο κ. Παυλόπουλος πως θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, πάρα πολύ σύντομα, ζητώντας παράλληλα την αλληλεγγύη της ΕΕ για την επίλυση του προβλήματος.

Όσον αφορά την στάση της Τουρκίας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι πρέπει να εκπληρώσει και τις δικές της υποχρεώσεις με τρόπο που ταιριάζει στις αρχές και τις αξίες της ίδιας της Ευρώπης και χαρακτήρισε αδιανόητο ορισμένες τουρκικές αρχές να συνεργάζονται με διακινητές, να εκμεταλλεύονται τον άνθρωπο. Και αυτό δεν είναι ένας απλός ισχυρισμός, ανέφερε, υπάρχουν στοιχεία, και ορισμένα από αυτά έχουν δει το φως από σημαντικά ΜΜΕ του γερμανικού Τύπου.

Σχετικά με τη φύλαξη των συνόρων, ο κ. Παυλόπουλος, τόνισε ότι τα σύνορα αυτά είναι και σύνορα της ΕΕ. Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα αυτά και δεν είναι νοητές, όπως κάποιοι θέλησαν να πουν, κοινές περιπολίες με την Τουρκία. Αντιθέτως, σημείωσε, έχουμε ανάγκη από την κοινή προσπάθεια όλων των κρατών της ΕΕ και κυρίως από τον FRONTEX, ο οποίος πιστεύουμε ότι πρέπει να εξελιχθεί το ταχύτερο δυνατό, σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

Από την πλευρά του ο κ.Ντε Μεζιέρ υπογράμμισε την ανάγκη για μείωση του αριθμού των προσφύγων, γιατί όπως είπε, αν παραμείνουν στο επίπεδο του 2015, θα τεθεί σε κίνδυνο και η Σένγκεν και η Ευρώπη.

Ανέφερε ότι ήρθε με τον Γάλλο ομόλογό του για να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα, ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τα hotspots και την καταγραφή.

Συμφώνησε, επίσης, με τον Πρόεδρο στην ανάγκη δημιουργίας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και σημείωσε ότι πρέπει κάπως να συμφιλιώσουμε εθνικά συμφέροντα και την ευρωπαϊκή εντολή σχετικά με την Ακτοφυλακή, και κατέληξε λέγοντας: «Όσο είναι δυνατόν, εμείς θα προσπαθήσουμε για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση του θέματος».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας: Τηρούμε τη συμφωνία για το προσφυγικό. Να την τηρήσουν όλοι

SHARE:

24Media Network