Ντόναλντ Τουσκ: Κίνδυνος ιδεολογικού διχασμού στην Ευρώπη

Ντόναλντ Τουσκ: Κίνδυνος ιδεολογικού διχασμού στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος της ΕΕ Τουσκ προειδοποίησε κατά του ιδεολογικού διχασμού της Ευρώπης εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε σε συνέντευξή του να επιστρέψει σε επίπεδο δεδομένων η συζήτηση για την κρίση στην Ελλάδα, ενώ επέκρινε σφοδρά τους αντιπάλους των πολιτικών λιτότητας όπως ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Ο Τουσκ κάλεσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες μεταξύ αυτών η "Καθημερινή" και η Frankfurter Allgemeine, τους ηγέτες των χωρών μελών της ευρωζώνης να επαναφέρουν τη συζήτηση για την Ελλάδα σε επίπεδο δεδομένων.

''Τελευταία έγινε πολύ λόγος για αξιοπρέπεια και ταπείνωση'', σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. ''Η Ιστορία, και κυρίως η γερμανική, μας διδάσκει πού οδηγεί αυτό'', πρόσθεσε.

Ο Πολωνός προειδοποίησε κατά ενός ιδεολογικού διχασμού της Ευρώπης. Όπως το 1968 έτσι και σήμερα υπάρχει μια ευρεία δυσαρέσκεια με τις τρέχουσες συνθήκες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει γρήγορα σε μια επαναστατική διάθεση και να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει εναλλακτική στο τρέχον οικονομικό σύστημα, χωρίς πολιτικές λιτότητας και περικοπές, εξήγησε ο Τουσκ.

Ο πρόεδρος της ΕΕ επέκρινε μάλιστα και τον Αμερικανό οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος τάσσεται κατά των πολιτικών λιτότητας, επισημαίνοντας: ''Αυτό που λέει ο Κρούγκμαν σίγουρα είναι ιδεολογικά λαμπρό, όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα''.

Σύμφωνα με τον Τουσκ, η κρίση στην Ελλάδα δεν οφείλεται στην υιοθέτηση του ευρώ, αλλά στην ελληνική πολιτική. Οποιαδήποτε άλλη υπόθεση είναι παράλογη, τόνισε.

Εξάλλου ο πρόεδρος της ΕΕ υπερασπίστηκε τον συμβιβασμό που επετεύχθη τη Δευτέρα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης απέναντι στις επικρίσεις που δέχεται, κυρίως από κάποιους στην Ελλάδα.

''Ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύθηκε την παροχή 80 δισεκ. ευρώ βοήθειας για τη χώρα του και μάλιστα με επιεικείς όρους'', είπε.

Η συμφωνία κινδύνεψε με αποτυχία και για ένα μικρό διάστημα διαφαινόταν πιθανή μια έξοδος της Ελλάδα από την ευρωζώνη, εξήγησε, όμως στο τέλος, την κρίσιμη στιγμή ο Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κινήθηκαν.

Ο Τουσκ αναφέρθηκε επίσης και στην εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, την οποία επιθυμεί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας ότι κανείς δεν είναι έτοιμος για επαναστατικές αλλαγές, όπως ένα κοινοβούλιο των χωρών της ευρωζώνης ή για έναν ενιαίο προϋπολογισμό αυτών των χωρών.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τουσκ: Ρεαλισμός και από τις δύο μεριές για τη βιωσιμότητα του χρέους

Πολ Κρούγκμαν: Δεν μπορώ να κατηγορήσω τον Τσίπρα που στράφηκε στους ψηφοφόρους

Κρούγκμαν: Η κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει την περίοδο πριν το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

SHARE:

24Media Network