Ο δύσκολος γρίφος του AirBnB για την κυβέρνηση

Διαβάζεται σε 4'
Ακίνητα
Ακίνητα (φωτογραφία αρχείου) Alexandros Michailidis / SOOC

Τις σκέψεις του για ενδεχόμενο πλαφόν ημερών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων ανά έτος αποκάλυψε ο Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση όμως βρίσκεται μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών

Η ακρίβεια παραμένει σε όλες τις δημοσκοπήσεις το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα και κριτήριο των ψηφοφόρων δέκα ημέρες πριν τις ευρωεκλογές. Και δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, αλλά ιδίως το κόστος της στέγασης που επιβαρύνει τους πολίτες που δεν διαθέτουν δικό τους σπίτι. Καθώς συχνά καλούνται να δώσουν πάνω από το 60% του εισοδήματος τους σε ενοίκιο.

Το πρόβλημα της στέγασης έχουν αναμφίβολα επιβαρύνει, ιδίως στην Αθήνα, η Golden Visa και κυρίως το AirBnB. Πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν να διαθέτουν τα ακίνητα για βραχυχρόνια και όχι μακροχρόνια μίσθωση, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές των ενοικίων λόγω μεγάλης ζήτησης και μικρότερης προσφοράς. Ενώ συχνά ιδιοκτήτες απλώς ανεβάζουν το ενοίκιο με το επιχείρημα ότι εάν δεν συμφωνήσει ο ενοικιαστής, θα το μετατρέψουν σε AirBnB.

Το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε περιοχές στο κέντρο και πέριξ αυτού, όπως τα Πετράλωνα, το Κουκάκι, ο Νέος Κόσμος, η Καλλιθέα, το Μεταξουργείο. Αλλά ακόμη και σε πιο απομακρυσμένες γειτονιές που διαθέτουν όμως μετρό, όπως το Περιστέρι. Καθώς και σε τουριστικές περιοχές της επαρχίας και νησιά, με συνέπεια μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις γιατροί και εκπαιδευτικοί να μη βρίσκουν σπίτι να νοικιάσουν.

Το AirBnB έχει δημιουργήσει αντίστοιχα προβλήματα και σε άλλες χώρες με τουριστικούς προορισμούς, για αυτό και παντού πλέον συγκροτούνται κινήματα κατοίκων που διαμαρτύρονται πως ουσιαστικά εκδιώκονται από τις γειτονιές τους. Ενώ η στεγαστική κρίση μακροπρόθεσμα επηρεάζει αρνητικά και το δημογραφικό, καθώς τα νέα ζευγάρια αδυνατούν να ξεκινήσουν οικογένεια όταν το ενοίκιο για ένα μικρό τριάρι είναι μεγαλύτερο από το βασικό μισθό.

Μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών η κυβέρνηση

Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά κυρίως Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες που αγοράζουν διαμερίσματα και ενίοτε ολόκληρες πολυκατοικίες με σκοπό να τις μετατρέψουν σε AirBnB.

Εδώ έγκειται και το δίλημμα της κυβέρνησης: Από τη μία δεν θέλει να δυσαρεστήσει το συγκεκριμένο κοινό, που θεωρεί προνομιακό εκλογικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή των υπόλοιπων πολιτών, η οποία αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό που ανεβαίνουν και τα ενοίκια.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι στην τελική ευθεία πριν τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι εξετάζει νέες παρεμβάσεις για το AirBnB στη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Star προχθές. Και χθες μιλώντας στο Action24 αποκάλυψε ειδικότερα ότι μελετά το ενδεχόμενο να τεθεί πλαφόν ημερών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτου ανά έτος.

Η λέξη κλειδί βέβαια είναι “μελετά”. Οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, καθώς η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δυσαρεστήσει κάποιον, όπου και να καταλήξει. Φαίνεται επομένως πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το φθινόπωρο, ενδεχομένως στη ΔΕΘ, όπου πιθανόν ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει και μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα για το 2025.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε πάντως να εννοηθεί ότι ενδεχόμενα νέα μέτρα για το AirBnB θα αφορούν την Αθήνα και όχι τουριστικές περιοχές. Επικαλέστηκε μάλιστα ότι κατά την πρόσφατη του επίσκεψη στην Κέρκυρα κάτοικοι του έλεγαν ότι σπουδάζουν τα παιδιά τους με το εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου στην παλιά πόλη. Του έλεγαν όμως επίσης ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια για γιατρούς και εκπαιδευτικούς.

Ήδη ο νόμος που ισχύει για το  AirBnB δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να ορίσει περιορισμούς σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Είτε ως προς τον μέγιστο αριθμό ακινήτων που μπορεί να εκμισθώσει βραχυχρόνια ένα άτομο, είτε ως προς το μέγιστο αριθμό ακινήτων που μπορεί να εκμισθωθεί βραχυχρόνια ανά δήμο, είτε ως προς τον αριθμό ημερών βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά έτος (μέχρι 90 ημέρες και για νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους μέχρι 60 ημέρες).

Τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ήδη έχει λάβει σειρά μέτρων για το AirBnB και τη Golden Visa. Από τις 31 Μαρτίου έχουν ανέβει τα όρια της ελάχιστης αξίας ακινήτου που πρέπει να αποκτήσει πολίτης ξένης χώρας για να λάβει άδεια παραμονής πέντε ετών. Ενώ δεν επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου.

Από την αρχή του έτους δε, τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία και πάνω ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να συστήσουν ατομικές επιχειρήσεις με την ανάλογη ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση. Επιπλέον στο  AirBnB επιβάλλεται τέλος κλιματικής κρίσης, από 0,50 έως 1 ευρώ ημερησίως. Στην περίπτωση δε που διατίθεται σε βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων μίας πολυκατοικίας ή των κατοικιών ενός συγκροτήματος, θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα