Ο Μητσοτάκης δηλώνει πιο μεταρρυθμιστής από τον Σημίτη

Διαβάζεται σε 4'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Σημίτης
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Σημίτης Menelaos Myrillas / SOOC

Κατά τη συζήτηση χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε το 41%, επέμεινε για ελεύθερους επαγγελματίες και τα έβαλε με το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και το εκσυγχρονιστικό.

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον είχε η χθεσινή αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Νίκο Ανδρουλάκη, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες.

Αντιπαράθεση η οποία ξεκίνησε από μια αναφορά του πρωθυπουργού σε ένα… μπουζουξίδικο στη Γιάννουλη της Λάρισας. Και εντάθηκε με αφορμή τους ελεύθερους επαγγελματίες και με αναφορές στον Κώστα Σημίτη.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού στη δευτερολογία του επικαλέστηκε το 41% δηλώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία εκφράζει ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού λαού, στην τριτολογία του απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Καταρχήν επισήμανε ότι “αυτά που έλεγα προεκλογικά, αυτά κάνουμε”, υπενθυμίζοντας ότι σε πολλές συνεντεύξεις του είχε συνδέσει την μείωση του τέλους επιτηδεύματος με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θυμήθηκε βέβαια ότι η ΝΔ είχε κάνει σημαία της το νόμο Κατρούγκαλου και όπως και το 2019 είχε απευθυνθεί σε όσους θεωρούν εαυτούς “μεσαία τάξη”.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε κατά πόσον ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να δηλώνει υπέρμαχος του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων, εφόσον διαφωνεί με το νέο φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε την κυβέρνηση Σημίτη ότι δεν είχε θάρρος να προχωρήσει το ασφαλιστικό Γιαννίτση το 2001.

“Μπορώ να θυμηθώ μία άλλη μεταρρύθμιση από μία άλλη κυβέρνηση στην αρχή μίας άλλης δεύτερης θητείας. Και έκανε πίσω και φόρτωσε το κόστος του ασφαλιστικού στις επόμενες γενιές. Εμείς έχουμε λάβει την εντολή του ελληνικού λαού και θα προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις”, είπε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης πριν από δύο εβδομάδες είχε δώσει το παρών σε εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη. Καθώς και ότι ο πρωθυπουργός από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχε λανσάρει τον όρο “πολυδύναμος εκσυγχρονισμός”, θέλοντας να εκφράσει τη συγκεκριμένη πολιτική “κληρονομιά” με τη δική του σφραγίδα

Το Μαξίμου προσδοκά κέρδη από τη σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ

Με δεδομένο δε ότι οι δημοσκοπήσεις πλέον φέρουν το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ, το Μαξίμου θεωρεί ότι η “φαγωμάρα” στο χώρο της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, τελικά θα ευνοήσει τη ΝΔ.

Με άλλα λόγια, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως όσο το ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζεται το ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοκαθεδρία στην κεντροαριστερά, τόσο θα στρέφεται πιο αριστερά και θα αφήνει χώρο στο κέντρο.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο κ. Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ την περασμένη Πέμπτη είχε κάνει λόγο για σταδιακή προσχώρηση του ΠΑΣΟΚ “σε ένα ηθικολογικό μηδενιστικό λόγο”. Είχε επίσης σχολιάσει ότι στο ΠΑΣΟΚ: “Περιμένουν την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ώριμο φρούτο ώστε να υποδεχθούν τους ψηφοφόρους του”.

Ο πρωθυπουργός πάντως είχε υποστηρίξει, αναφερόμενος πάντα στο ΠΑΣΟΚ ότι “η αρνητική πολιτική την οποία μιμούνται δεν είναι ώριμο, είναι ένα σάπιο φρούτο, με ξεπερασμένα συνθήματα που έχει ακούσει και έχει απορρίψει η ελληνική κοινωνία”. Και μάλιστα είχε δηλώσει “δεν έχουμε λόγο να κοιτάμε την καταπακτή της ιστορίας, απο την οποία θέλει να επιστρέψει στο προσκήνιο, είτε το παλιό ΠΑΣΟΚ είτε τα σπαράγματα της αριστεράς.

Πάντως αν και είχε καλέσει στην ίδια συνεδρίαση τα στελέχη της ΝΔ να μην ασχολούνται με το τι γίνεται στην αντιπερα όχθη, ο κ. Μητσοτάκης δεν κρατήθηκε χθες να μη σχολιάσει και τα τεκταινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ.

“Εσείς κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, μείον 50%, αν συνεχίσετε έτσι” είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεν συμμερίζονται ωστόσο όλοι στη ΝΔ την απόλυτη σιγουριά που έδειξε ο πρωθυπουργός με βάση το 41% των εθνικών εκλογών, τα υψηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων και την κατάρρευση της αντιπολίτευσης.

Το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών εξάλλου αφορά ένα βασικό ακροατήριο της ΝΔ. Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών έχουν όμως ξεκαθαρίσει πως δεν θα κάνουν πίσω, εκτιμώντας ότι το όποιο πολιτικό κόστος θα είναι διαχειρίσιμο σε βάθος χρόνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα