Ο Μητσοτάκης υποδέχεται τον Ζάεφ με το βλέμμα στα εσωκομματικά της ΝΔ 

Ο Μητσοτάκης υποδέχεται τον Ζάεφ με το βλέμμα στα εσωκομματικά της ΝΔ 
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Ζόραν Ζάεφ

Η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας. 

Ημέρα… Βαλκανίων στο Μαξίμου η σημερινή, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διαδοχικά σειρά συναντήσεων: Με την πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς. Με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. Με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Και με τον προεδρεύοντα του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ.

Το “ζουμί” αφορά βέβαια τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ζάεφ, την τέταρτη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών από το 2019. Κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας είχε “καρφώσει” τον Έλληνα ομόλογο του ως τον πλέον ένθερμο υποστηρικτή της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του. Και αυτό καθώς η Αθήνα δεν είχε ταχθεί με τη Γαλλία στο βέτο που είχε θέσει για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Σημειωτέον πάντως ότι τη Δευτέρα η ΕΕ ενημέρωσε το Ζάεφ ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποσύνδεσης της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και υπό το πρίσμα αυτό έρχεται ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας στην Αθήνα.

Η Νέα Δημοκρατία, που ως αντιπολίτευση είχε σηκώσει την παντιέρα του Σκοπιανού κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αμηχανία και με αμφιθυμία τη συμφωνία των Πρεσπών: Εγκλωβισμένη μεταξύ των προεκλογικών προσδοκιών για αλλαγή ή και έμμεση αμφισβήτηση της και του κυβερνητικού ρεαλισμού για την ανάγκη εφαρμογής της. Ο κ. Μητσοτάκης εξαρχής πάντως ακολούθησε τη γραμμή πως διαφωνούσε και διαφωνεί με τη συμφωνία, αλλά από την ώρα που έχει ψηφιστεί, η Ελλάδα ως κράτος με συνέχεια, θα την εφαρμόσει.

Παρά τις όποιες ακραίες φωνές εντός της ΝΔ, η κυβέρνηση έχει λοιπόν επιλέξει να επιμείνει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών ως μέσο πίεσης, καθώς έχει διαπιστώσει τους κινδύνους ακύρωσης του erga omnes σε περίπτωση πισωγυρίσματος, δεδομένης της πορείας της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα η κυβέρνηση ήταν που πίεζε τα Σκόπια να εφαρμόσουν όρους της συμφωνίας, για τα εμπορικά σήματα και την απαλοιφή αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά βιβλία.

Λόγω όμως των αντιδράσεων του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και της πλειοψηφίας των βουλευτών της ΝΔ που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει ως γνωστόν παραπέμψει στις καλένδες τα τρία μνημόνια εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών. Σαμαρικά στελέχη λένε άλλωστε ότι δεν είναι… υποχρεωτικό να έρθουν ποτέ προς κύρωση στη Βουλή. Και εκτιμάται ότι ο κ.Μητσοτάκης θα αφήσει το θέμα για μετά τις επόμενες εκλογές, οι οποίες παρά τις διαψεύσεις στην πραγματικότητα δεν έχουν αποκλειστεί για το φθινόπωρο.

Εφόσον λοιπόν ο πρωθυπουργός έχει ανοιχτό το σενάριο πρόωρης προσφυγής σε κάλπες, δεν έχει κανένα λόγο να “ξύνει πληγές”. Πολλώ δε μάλλον, που ένα κομμάτι της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, της λεγόμενης “πατριωτικής δεξιάς” και της “λαϊκής δεξιάς”, τόσο σαμαρικό όσο και καραμανλικό, βλέπει με καχυποψία τη στάση του στα εθνικά θέματα. Και εξάλλου ένας στους δύο πολίτες θεωρεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Την άποψη αυτή εκφράζει μάλιστα το 67,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης και σήμερα θα κληθεί να κρατήσει λεπτές ισορροπίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα