Ο Τσίπρας, ο Ερντογάν και το Άμπου Ντάμπι

Ο Τσίπρας, ο Ερντογάν και το Άμπου Ντάμπι

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τι συμβαίνει με το ραντεβού Τσίπρα – Ερντογάν και από τι θα εξαρτηθεί η συνάντησή τους

«Ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί, όπως και πολλοί άλλοι ηγέτες και το σκέφτεται πολύ σοβαρά να μεταβεί στο Άμπου Ντάμπι», τόνιζε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο NEWS 247 σχετικά με την παρουσία του στην διεθνή διάσκεψη της UNESCO από τις 2-4 Δεκεμβρίου.

Η παρουσία από μόνη της του Αλέξη Τσίπρα στην πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αποτελεί είδηση από τη στιγμή που τη συγκεκριμένη περίοδο θα βρίσκεται εκεί και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το Κυπριακό, η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να ψηφίσει υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, οι δηλώσεις του Μπουλούτ και η ρητορική του Ερντογάν για την Λωζάνη έχουν δυναμιτίσει σε μεγάλο βαθμό το κλίμα με την γείτονα χώρα με τις ισορροπίες να είναι, πλέον πολύ λεπτές.

Κανείς δεν  μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή αν ένα ραντεβού των δυο ηγετών θα μπορούσε να εξομαλύνει την κατάσταση.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον δεν αποκλείεται ο Τούρκος πρόεδρος να επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό προκειμένου να πιέσει τη χώρα μας και για το Κυπριακό, από τη στιγμή που ως γνωστό λήγει η προθεσμία που έχει θέσει ο ίδιος για την παραχώρηση της βίζας.

Θεωρείται πολύ πιθανό σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός από την Θράκη να στείλει νέα μηνύματα προς την Άγκυρα τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν στην συνθήκη της Λωζάνης.

Όσον αφορά τη συνάντηση των δυο ηγετών από το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους μόνο όταν θα είναι απολύτως σίγουροι  με βάση τις επαφές που γίνονται με την άλλη πλευρά. Υπάρχουν, άλλωστε αρκετές ημέρες μέχρι το επόμενο Σάββατο και μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό και οι πρωτοβουλίες που θα παρθούν και από πλευράς του ΟΗΕ. Όπως διευκρινίζουν συνεχώς από το κυβερνητικό στρατόπεδο η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος αποτελεί διεθνές πρόβλημα παράνομης κατοχής και εισβολής του βόρειου τμήματος του νησιού και δεν είναι σε καμία περίπτωση διμερές. Πάγια εθνική στρατηγική είναι η εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και με την ιδιότητα, όμως της Κύπρου ως κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το Μαξίμου εξακολουθούν να διαψεύδουν πως έχει κλειστεί οποιαδήποτε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν εξηγώντας στο NEWS 247 πως «είμαστε σε συζητήσεις με όλες τις πλευρές για τη συνέχιση των συνομιλιών και εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τα επόμενα βήματα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα