Οδηγίες ‘καλής συμπεριφοράς’ του Τσίπρα στους υπουργούς του

Οδηγίες ‘καλής συμπεριφοράς’ του Τσίπρα στους υπουργούς του
ΑΘΗΝΑ- Παράδοση-παραλαβή στο Μαξίμου- Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας παρέλαβε από την υπηρεσιακή πρω θυπουργό Βασιλική Θάνου.(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) Eurokinissi

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τις κατευθύνσεις που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, αλλά και τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

«Λίγα λόγια πολύ δουλειά» θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τους υπουργούς του, επισημαίνοντας στα στελέχη της κυβέρνησης να μην αναλώνονται σε πολλές δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κάτι ανάλογο είχε επαναλάβει και τον περασμένο Ιανουάριο όταν μιλούσε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εξαγγείλει ένα αυστηρό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινούνται οι υπεύθυνοι των χαρτοφυλακίων με μετρήσιμους στόχους και απολογισμό που θα γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπουργείων είναι το ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου το κυβερνητικό έργο να προχωρήσει πάνω στους πέντε άξονες που θα θέσει μέσα στο υπουργικό συμβούλιο.

1. Να προχωρήσει η συμφωνία με την προτεραιότητα για το χρέος.

Ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τις μεταρρυθμίσεις της πρώτης αξιολόγησης.

Η σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος θα τεθεί ως πρωτεύον θέμα από τον πρωθυπουργό, που μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την άρση των capital control θα δώσουν τέλος στην «ασφυξία» και «ανάσα» στην καθημερινότητα των πολιτών.

2. Η κατοχύρωση των ισοδυνάμων που πρέπει να βρεθούν για θέματα, όπως το αγροτικό, αλλά και η μη επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η ελάφρυνση κομματιών της συμφωνίας ήταν, άλλωστε μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

3. Το κοινωνικό έργο, το οποίο πρέπει να επιταχύνει η κυβέρνηση, με έμφαση στην παιδεία και την υγεία

4. Η καταπολέμηση της διαφθοράς. Σε αυτό τον τομέα δίνεται πολύ μεγάλη σημασία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ευελπιστούν να εισρεύσουν σημαντικά ποσά στα ταμεία του κράτους.

5. Το μεταναστευτικό πρόβλημα που η Ελλάδα θα βάζει συνεχώς ψηλά στην ατζέντα και στις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στο εξωτερικό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη ζητήσει από όλους τους υπουργούς των παραγωγικών χαρτοφυλακίων τον καταμερισμό των προτεραιοτήτων τους προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι την πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς.

Υπ. Οικονομικών

– Κατάθεση προϋπολογισμού έως τις 5 Οκτωβρίου

– Γρήγορη υλοποίηση προαπαιτούμενων της συμφωνίας

– Αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος

– Πάταξη φοροδιαφυγής

– Νέο φορολογικό πλαίσιο για τους αγρότες

Υπ. Εργασίας

– Ανοιχτά θέματα εργασιακών σχέσεων

(Συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις)

– Ασφαλιστικό

Υπ. Οικονομίας

– Ιδιωτικοποιήσεις

– Ρύθμιση “κόκκινων δανείων”

– Διαχείριση κονδυλίων ΕΣΠΑ

Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας

– ΔΕΗ (να παραμείνει το πλειοψηφικό πακέτο στο δημόσιο)

Υπ. Ναυτιλίας

– Πώληση μετοχών ΟΛΠ – ΟΛΘ

Το υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί και θα υπάρχει 15λεπτη εισήγηση του πρωθυπουργού προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις ΗΠΑ

Το Σάββατο αναχωρεί ο Αλέξης Τσίπρας για τις ΗΠΑ προκειμένου να βρεθεί στη 70η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Το «κυρίως μενού» περιλαμβάνει την άτυπη συνάντηση που θα έχει με τον Μπάρακ Ομπάμα στο περιθώριο του δείπνου των ηγετών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα οι λεπτομέρειες αυτού του ραντεβού.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει πιθανότατα συνάντηση και με τον Τζον Κέρι, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σχετικό αίτημα από την πλευρά του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση και με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου με το μεταναστευτικό να είναι στην κορυφή της ατζέντας.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη συμπίπτει και την με την διεξαγωγή του συνεδρίου του Ιδρύματος Μπιλ Κλίντον  με γενικό τίτλο «The future of Impact». Παρούσα στην εκδήλωση θα είναι και η κα. Γιάννα Αγγελοπούλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα