Οι 3 στόχοι της επίσκεψης Ομπάμα

Οι 3 στόχοι της επίσκεψης Ομπάμα
US President Barack Obama arrives at Athens International airport Eleftherios Venizelos, Athens, Greece on November 15, 2016. / . , , 15 Wassilis Aswestopoulos / POOL /

Η δυσαρέσκεια του απερχόμενου Αμερικάνου προέδρου για τον Ερντογάν, το μήνυμα προς τη Γερμανία και η πίεση στον Αλέξη Τσίπρα για επίλυση του Κυπριακού. Ο καθηγητής Χ.Παπασωτηρίου γράφει στο news247

Του Καθηγητή Χαράλαμπου Παπασωτηρίου, Προέδρου του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων

Η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα θα κρατήσει δύο ημέρες, ώστε να βρίσκεται στα δελτία ειδήσεων της Τουρκίας και της Γερμανίας για δύο συνεχόμενα βράδια. Η επίσκεψη εξυπηρετεί τρεις σκοπούς.

Πρώτον, ο Ομπάμα θέλει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον Ερντογάν. Το πρώτο διεθνές ταξίδι του Ομπάμα μετά την ανάληψη της προεδρίας ήταν στην Τουρκία,  την οποία παρουσίαζε ως μοντέλο δημοκρατικής και φιλοδυτικής μουσουλμανικής χώρας.  Στο τωρινό τελευταίο διεθνές ταξίδι του αντιθέτως ο Ομπάμα αρνείται επιδεικτικά να την επισκεφτεί, αν και βρίσκεται στη γειτονιά της, για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του α) με την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, που καθιστά την Τουρκία μέρος του προβλήματος σε Συρία και Ιράκ, και β) με τις εσωτερικές τάσεις του για αυταρχισμό και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεύτερον, ο Ομπάμα στέλνει μήνυμα στη Γερμανία να φανεί πιο διαλλακτική στο ζήτημα της παραγραφής μέρους του ελληνικού διεθνούς χρέους.  Η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί τη μονόπλευρη γερμανική εμμονή σε πολιτικές λιτότητας επικίνδυνη για τη σταθερότητα της διεθνούς οικονομίας.

Τρίτον, ο Ομπάμα θα πιέσει τον κ. Τσίπρα να συμβάλει στην ταχεία λύση του Κυπριακού, που δρομολογείται με τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία.  Είναι κατανοητή η επιθυμία του Ομπάμα να κλείσει επί προεδρίας του αυτό το χρονίζον ζήτημα ενισχύοντας την υστεροφημία του.  Εξίσου κατανοητή βέβαια θα είναι και η άρνηση της Λευκωσίας και της Αθήνας να δεχθούν μια λύση του Κυπριακού δυσμενή για τα εθνικά συμφέροντά μας.

(ΦΩΤΟ: SOOC)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα