Οι μουσικές καρέκλες των εκσυγχρονιστών

Οι μουσικές καρέκλες των εκσυγχρονιστών
Ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Φλωρίδης σε φώτο από το μακρινό 2015. Άραγε υπάρχουν σκέψεις για να βρεθούν στην ίδια κυβέρνηση; Eurokinissi

Η παραίτηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ αναζωπυρώνει την συζήτηση για τα "εκσυγχρονιστικά" στελέχη που κατευθύνονται στην Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη

Χθες καταγράφθηκε ένα μεμονωμένο περιστατικό ή μία ακόμη απόδειξη για την σταθερότητα και την προοπτική του «διαύλου» ανάμεσα στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και τα στελέχη του πάλε ποτέ «εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ». Το ερώτημα, που αφορά βέβαια την παραίτηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ, θα απαντηθεί πιθανότατα στο εγγύς μέλλον. Ιδίως από την στιγμή που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει έως στιγμής τα εχέγγυα μιας μακροημέρευσης.

Δεν ήταν έκπληξη

Η απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου την οποία και ανακοίνωσε χθες δεν εξέπληξε κανέναν από όσους παρατηρούν και κατά καιρούς καταγράφουν την πολιτική συμπεριφορά του. Κι από ότι φαίνεται δεν συνιστά και κάποια είδηση …πρώτου μεγέθους για την Χαριλάου Τρικούπη.

Αντιθέτως μοιάζει με την αυτονόητη εξέλιξη μιας πορείας η οποία είχε σαφή χαρακτηριστικά προεκλογικά και ήταν πολύ πιο ξεκάθαρη μετεκλογικά. Τότε δηλαδή που ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν κατάφερε δύο φορές να εκλεγεί στην Β1′ Περιφέρεια του Βόρειου Τομέα Αθηνών όπου εκτέθηκε και την έδρα που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε η Μιλένα Αποστολάκη. Αμέσως μετά την αποτυχία του να εκλεγεί ο πρώην υπουργός είχε μία μάλλον τυπική αντίδραση αναφέροντας σε ανάρτησή του πέραν από τις αναμενόμενες ευχαριστίες ότι δίνει «συγχαρητήρια σε όλες και όλους όσοι εξελέγησαν» τονίζοντας πως «η πατρίδα έχει ανάγκη από σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση. Συνεχίζουμε δυναμικά για την Ελλάδα, για το ΠΑΣΟΚ».

Στην συνέχεια όμως οι πρωτοβουλίες του δεν φάνηκαν να κινούνται ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση δηλαδή προς …το ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο πρώτος βουλευτής της αντιπολίτευσης που έσπευσε να συγχαρεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αμέσως μετά την ανακοίνωσή της σύνθεσής της. Σε ανάρτησή του σημείωσε πως «εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο της νέας κυβέρνησης. Για το καλό της πατρίδας μας πάνω απ’ όλα». Ο Ανδρέας Λοβέρδος κλιμάκωσε την φιλική προς την Νέα Δημοκρατίας συμπεριφορά όταν λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του νέου υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη που ζήτησε συνάντηση με όλους τους προκατόχους του. Μάλιστα ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν ήταν καθόλου διακριτικός για αυτή του την πρωτοβουλία. Αντιθέτως έκανε ανάρτηση στην οποία φωτογραφίζονταν με τον Άδωνι Γεωργιάδη και την εξής αναφορά: «Συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εργασίας Aδωνι Γεωργιάδη για το αντικείμενο ενός υπουργείου στο οποίο υπηρέτησα στα πιο δύσκολα χρόνια (2009-2010). Συζητήσαμε για τα μεγάλα θέματα του υπουργείου και του ευχήθηκα να είναι αποτελεσματικός».

Ο χαλαρός Ανδρουλάκης

Οι συνεχείς κινήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση έμοιαζαν να προκαλούν την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Το στοιχείο της κλιμάκωσης μάλιστα δείχνει πως ο πρώην υπουργός πιθανότατα «αναζήτησε» μια αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη ακόμη και αν αυτό σήμαινε κάποιο είδος δημόσιας επίπληξη ή ακόμη και διαγραφής. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Για την ακρίβεια δεν ασχολήθηκε καν με τα όσα έκανε ο πρώην συνυποψήφιός του για την ηγεσία. Δίνοντας την εντύπωση ότι μετά την κρίση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που δεν έστειλαν τον Ανδρέα Λοβέρδο στην Βουλή δεν είχε να προσθέσει τίποτε περίσσότερο. Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη στην αποχώρηση του πρώην τομεάρχη εξωτερικών του κόμματος. Με μια λιτή διαρροή του είδους «καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές». Μάλιστα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, Παναγιώτης Δουδωνής σε τηλεοπτικές του δηλώσεις εκτίμησε πως δεν συνιστά ιδιαίτερη απώλεια για το ΠΑΣΟΚ η απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου θυμίζοντας παλιότερες δηλώσεις του πρώην υπουργού σχετικά με το ότι οι ψηφοφόροι του τον προτρέπουν να διάκειται θετικά στην Νέα Δημοκρατία.

Ο δίαυλος

Η στάση απαξίωσης που κράτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι απολύτως εξηγήσιμη. Αφού δεν είχε τίποτε να κερδίσει από μία πιο έντονη αντίδραση. Όχι όμως και η τακτική του Ανδρέα Λοβέρδου προς το κόμμα του. Έτσι ώστε στελέχη του χώρου να εκτιμούν πως πιθανότατα στους στόχους του να ήταν μία «συγκρουσιακή» έξοδος από το ΠΑΣΟΚ. Για ποιο λόγο; Μα για να «ανέβουν οι μετοχές του» στην προοπτική μιας καλύτερης σχέσης η ακόμη και μεταπήδησης στην Νέα Δημοκρατία.

Θυμίζουμε ότι για τέτοιου είδους ζητήματα ο Α.Λοβέρδος φαίνεται να έχει ιδιαίτερη ευαισθησία. Κάτι που φάνηκε τον Οκτώβριο του 2020 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει για την τον ΟΟΣΑ την προερχόμενη από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου και ο Α. Λοβέρδος είχε θέσει το ερώτημα: «Η Άννα προτείνεται από τον Κυριάκο για ΓΓ του Ο.Ο.Σ.Α. Τελικά συγκυβερνάμε με τη ΝΔ αλλά με ευθύνη κάποιων δεν το ξέρουμε».

Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, δεν μπορούν παρά να συσχετιστούν με το «ανοιχτό πνεύμα» που διακρίνει την Νέα Δημοκρατία στο να υποδέχεται στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ιδίως μάλιστα αν προέρχονται από την λεγόμενη «εκσυγχρονιστική» πτέρυγα. Ακόμη και στελέχη που δεν έχουν τα «παράσημα» του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος έχει θητεύσει σε κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας όταν αυτή συνεργάζονταν με το ΠΑΣΟΚ.

Επιπρόσθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απέδειξε πως σκοπεύει να παίξει το παιχνίδι «Μουσικές Καρέκλες» με τους «εκσυγχρονιστές» του ΠΑΣΟΚ. Τεκμήριο αποτελεί η σύνθεση της κυβέρνησής του που έχει πρόσωπα από τον συγκεκριμένο χώρο σε δύο κομβικά υπουργεία: Τον Γιώργο Φλωρίδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο υπουργείο Υγείας. Αυτά χωρίς να συνυπολογίζουμε τα πολιτικά στελέχη του συγκεκριμένου χώρου που συναπαρτίζουν το «σκληρό πυρήνα» της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα