Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Αγία Σοφία

Οικολόγοι Πράσινοι

"Η απόφαση υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και είναι απόρροια τακτικισμών της τουρκικής ηγεσίας με στόχο την εξυπηρέτηση ιδίως συμφερόντων" αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Ανακοίνωση για το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εξέδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, κάνοντας λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερρόνων του Ερντογάν.

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η απόφαση του τουρκικού κράτους να μετατρέψει το μνημείο της Αγίας Σοφίας σε τέμενος - χώρο μουσουλμανικής λατρείας, υπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες, και είναι απόρροια τακτικισμών της τουρκικής ηγεσίας με στόχο την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων.

Μετά την απόφαση αυτή, το μοναδικό μνημείο της Αγίας Σοφίας θα πάψει πλέον να ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, και θα μετατραπεί σε στοιχείο εσωστρέφειας και περιχαράκωσης, ενδεχομένως και θρησκευτικών φανατισμών.

Η τουρκική ηγεσία επιλέγει να τερματίσει πλήρως μία μακρόχρονη κεμαλική παράδοση ανοιχτής κοινωνίας κοσμικού χαρακτήρα, που είχε θέσει ως στόχο την πρόοδο, και προτιμάει να επιστρέψει σε ένα κλειστό θεοκρατικό παρελθόν.

Ως Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ πιστεύουμε στην αναγκαιότητα του διαλόγου των πολιτισμών, και θεωρούμε πως αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αρμονική ανθρώπινη συνύπαρξη.

Ελπίζουμε ότι την ορθότητα αυτής της άποψης θα την αντιληφθεί το συντομότερο και η τουρκική ηγεσία, και θα αναθεωρήσει τη στάση της πριν την εφαρμογή της απόφασής της" αναφέρει η ανακοίνωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Οικολόγοι Πράσινοι, Αγία Σοφία, Τουρκία
SHARE:

24Media Network