Οι σοφοί του ΣΥΡΙΖΑ που έγιναν υπουργοί

Οι σοφοί του ΣΥΡΙΖΑ που έγιναν υπουργοί
Στιγμιότυπα από το Εθνικό Καπιδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Από την επιτροπή "σοφών" του ΣΥΡΙΖΑ στην υπουργική καρέκλα. Ποιοι είναι οι τρεις επιφανείς νομικοί του νέου κυβερνητικού Συμβουλίου

Το Φεβρουάριο του 2013, με πρωτοβουλία του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρότησε την περίφημη επιτροπή “σοφών”, μία ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από 32 επιφανείς προσωπικότητες του δημόσιου βίου, νομικούς και επιστήμονες, που είχε ως σκοπό να μελετήσει και να κάνει εισηγήσεις για αλλαγές στο κράτος, το πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα.

Η συγκρότηση της Επιτροπής σήμανε και την επιστροφή του Νίκου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της εν λόγω ομάδας εργασίας.

Δύο χρόνια μετά, τρεις εκ των “σοφών” του ΣΥΡΙΖΑ, θα σταθούν στο πλευρό του πρωθυπουργού -πλέον- Αλέξη Τσίπρα, ως μέλη της νέας Κυβέρνησης.


Νίκος Παρασκευόπουλος: υπουργός Δικαιοσύνης

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ 14 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ Eurokinissi

 

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος  Παρασκευόπουλος είναι  καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στον τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, με γνωστικό αντικείμενο το ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ και κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Είναι Πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Ακόμη, είναι αντιπρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Κατά την περίοδο 1993-1995 υπήρξε σύμβουλος για θέματα Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Κουβελάκη επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου.

Συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ανέπτυξε δραστηριότητα μεσολαβητή σε εξεγέρσεις κρατουμένων (1990 και 1996) και είχε την ευθύνη προγραμμάτων επανένταξης αποφυλακισμένων (1988-1997).

Έχει λάβει μέρος ως εκπρόσωπος της χώρας μας σε συνέδρια και επιτροπές διεθνών οργανισμών.

Έχει πλούσιο βιβλιογραφικό έργο, όπως μεγάλη είναι η αρθρογραφία του σε νομικά περιοδικά και στον ημερήσιο Τύπο.

Το Μάιο του 2014 συνυπέγραψε μαζί με άλλους 179 διανοούμενους, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, πολιτικά στελέχη και προσωπικότητες το κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας του κ. Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον τίτλο «Είναι η ώρα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».


Γιώργος Κατρούγκαλος: αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου για το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας με αφορμή τη συζήτηση στο ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης κατά του διορισμού του Προέδρου και Διευθύντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014. Την αίτηση Ακύρωσης έχουν ασκήσει 19 πολίτες, εργαζόμενοι, εκπρόσωποι εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς που βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΣΦΑ, Κρατικά Λαχεία κλπ), καθώς και ο Δήμαρχος Ελληνικού. Στην συνέεντευξη συμμετείχαν οι: Γιώργος Κατρούγκαλος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ως πληρεξούσιοι δικηγόροι των αιτούντων ενώ υπήρξε παρέμβαση και από τον επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Γαβριήλ Σακελλαρίδη. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

Το πλέον γνωστό πρόσωπο εκ των εξωκοινοβουλευτικών της Κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μέσα από την αρθρογραφία του και την εκρηκτική παρουσία του στα τηλεοπτικά πάνελ, όπου δεν δίστασε ποτέ να εκφράσει απερίφραστα τις απόψεις του.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο από τη συμμετοχή του στην εκπομπή Ανατροπή που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με σπουδές στη Νομική της Αθήνας και τη Σορβόννη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι συνταγματολόγος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ήταν γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Αθήνας και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Παρισιού.

Διαβάστε ακόμα: Όταν ο Κατρούγκαλος διέγραφε τον Βορίδη από τον Σύλλογο Φοιτητών της Νομικής

Eργάσθηκε ως ερευνητής σε ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ινδίας. Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στην διαδικασία κατάρτισης του Αλβανικού Συντάγματος και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) του ΟΗΕ και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, της UNICEF, της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους. Πέραν από την δικηγορική του συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων, συμμετέχει ενεργά στα μαζικά κινήματα κατά του μνημονίου και υπέρ των ελευθεριών.

Τον Μάιο του 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να λάβει ο Στέλιος Κούλογλου.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης

Eurokinissi

 

Διπλή είναι η χαρά και η τιμή για την Τασία Χριστοδουλοπούλου που ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης την ώρα που ο σύζυγός της Θοδωρής Δρίτσας ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.

H Αναστασία (Τασία) Χριστοδουλοπούλου τέλειωσε τη Νομική Σχολή της Αθήνας. Είναι μαχόμενη δικηγόρος και συνδικαλίστρια. Εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση. Ιδρυτικό μέλος του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων. Συμμέτοχος στη δράση του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης, ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, στην καταστολή, στον πόλεμο και στο ρατσισμό.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου δραστηριοποιείται στον τομέα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων, ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, με βάση την εθνική καταγωγή, το θρήσκευμα, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές πεποιθήσεις και την κοινωνική προέλευση.

“Η δράση αυτή είναι οικουμενική, αλλά κυρίως ευρωπαϊκή, σε μια Ευρώπη, που συνεχώς συρρικνώνει τα δικαιώματα και εγκαταλείπει τις παραδόσεις της, στο όνομα των αγορών, των κερδών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας” σημείωνε η ίδια ως υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ το Μάϊο του 2014.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα