Οικονόμου: Αν ο Τσίπρας κρατικοποιούσε ξανά τη ΔΕΗ, θα κόστιζε 14 δισ. ευρώ

Οικονόμου: Αν ο Τσίπρας κρατικοποιούσε ξανά τη ΔΕΗ, θα κόστιζε 14 δισ. ευρώ
Γιάννης Οικονόμου Eurokinissi

Επίθεση στον πρόεδρο για τα όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τα όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Κατηγόρησε ειδικότερα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανερμάτιστη και ακατάσχετη παροχολογία, καθώς και για ανέξοδες υποσχέσεις που εάν εφαρμοζόταν θα “τίναζαν” τα δημοσιονομικά στον αέρα.

Ερωτηθείς από το NEWS24/7 πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την πρόταση Τσίπρα για επανα- κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και εάν τελικά η πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας απέτυχε, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή αποτελεί άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της άγνοιας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την πηγή του προβλήματος της ανεξέλεγκτης αύξησης στην τιμή του ρεύματος.

Υπενθύμισε ότι “η ΔΕΗ επί Τσίπρα ήταν στα όρια της κατάρρευσης” και υποστήριξε ότι “το σχέδιο και η τακτική της κυβέρνησης στη ΔΕΗ της επιτρέπει και σειρά επενδύσεων σε ΑΠΕ – που μακροπρόθεσμα είναι η λύση που θέλουμε και προς όφελος της οικονομίας και του περιβάλλοντος – αλλά και να στηρίζει τον Έλληνα καταναλωτή”. Επανέλαβε επίσης ότι: “Προσφέρουμε στον Έλληνα καταναλωτή τιμή στη λιανική, πολύ φθηνότερη από αυτή που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι”.

Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε επίσης ότι: “Στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας καλούνταν να εφαρμόσει την εξαγγελία αυτή – αυτό δε θα συμβεί, ίσως για αυτό λέει πράγματα ελκυστικά σε ένα εσωτερικό του ακροατήριο- αν όμως καλούνταν να την εφαρμόσει, αυτή θα είχε ένα τεράστιο κόστος γύρω στα 13 με 14 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την εξαγγελία για πλαφόν στη λιανική της ηλεκτρικής ενέργειας” και κατάληξε: “Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο ανεφάρμοστα, έωλα, ανεύθυνα και επικίνδυνα για την ελληνική oικονομία είναι όλα αυτά”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε άλλωστε ότι ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: “Το Σάββατο κατάφερε να κάνει το αλήστου μνήμης ‘Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης‘, που είχε άλλοτε παρουσιάσει, να φαντάζει έως και μίζερο. Και την Κυριακή συνέχισε ακάθεκτος, υποσχόμενος ακόμα περισσότερα.”

Υποστήριξε ότι “όσα εξήγγειλε με μαθηματική βεβαιότητα αν ποτέ εφαρμοζόντουσαν, θα οδηγούσαν τη χώρα σε μια νέα χρεοκοπία, από την εκτίναξη του ελλείμματος, και την κοινωνία θα την οδηγούσαν σε μια κρίση χειρότερη από εκείνη των μνημονίων, μιας και η διεθνής πραγματικότητα είναι τώρα αμείλικτη για όλη την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας δεν επέδειξε καμία σοβαρότητα και καμιά υπευθυνότητα.”

Σχολίασε επίσης ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: “Ενώ παρουσίαζε την εικόνα μιας χώρας που είναι περίπου κατεστραμμένη, την ίδια στιγμή μοίραζε δεκάδες δισεκατομμύρια. Λεφτά σε όλους και προσλήψεις παντού. Χωρίς καμιά μελέτη, χωρίς στοιχεία, χωρίς να απαντήσει πειστικά από πού θα προέλθουν οι πόροι. Υποτίμησε τους πολίτες, θεωρώντας ότι θα τους επηρεάσει με αερολογίες και κίβδηλες υποσχέσεις. Υποσχέσεις, που όλοι μας γνωρίζουμε ότι δεν έχουν καμία αξία.”

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε μέτρα πάνω από 23,5 δισ. ευρώ για το 2023 και επιπλέον μόνιμο δημοσιονομικό κόστος 10 δισ. ευρώ για κάθε επιπλέον χρόνο. “Θύμισε το αλήστου μνήμης ‘Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης’, που εξήγγειλε το 2014, για να εγκαταλείψει το 2015 και να εφαρμόσει τα ακριβώς αντίθετα από εκείνα που είχε υποσχεθεί. Τότε, που αντί για παροχές προχώρησε σε δεκάδες νέους φόρους και περικοπές συντάξεων. Και αν τότε είχε -όπως ο ίδιος παραδέχθηκε αργότερα- αυταπάτες, τώρα καταφεύγει σε αδίστακτες πολιτικές απάτες”, πρόσθεσε.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιφέρουν επιδείνωση στο πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας κατά 11,2% το 2023 (από πλεόνασμα 1%, κάτι που θα οδηγούσε σε έλλειμμα άνω του 10% – χειρότερο και από το 2020 που ήταν η χρονιά της πανδημίας) και επιδείνωση του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά 5% για κάθε ένα από τα επόμενα δύο έτη.

“Με άλλα λόγια, η χώρα τίθεται εκτός στόχων προγράμματος σταθερότητας και σε αδυναμία κάλυψης χρηματοδοτικών αναγκών με πιθανή και τη διακοπή από το Ταμείο Ανάκαμψης λόγω θηριώδους παραβίασης των δημοσιονομικών στόχων και αναίρεσης των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων”, δήλωσε ο κ.Οικονομου, καταλήγοντας: “Συνεπώς ο κ. Τσίπρας ή λέει ψέματα, ή υπονοεί νέα, βαρύτερη φοροεπιδρομή στις τσέπες των Ελλήνων, ή προτείνει νέα μνημόνια, όπως ακριβώς έκανε και το 2014 χωρίς κανένα σεβασμό για τις θυσίες των Ελλήνων, χωρίς ο ίδιος να μαθαίνει από τα επώδυνα λάθη του.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα