Όλα των ισορροπιών με την τρόικα δύσκολα και ο Γκίκας το τράβηξε πολύ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΤΗΣ ΤτΕ /PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΤΗΣ ΤτΕ /PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ PHASMA

Κατόπιν παρέμβασης του Μαξίμου, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να επεξηγήσει τις χθεσινές διαρροές. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Της Βίκυς Σαμαρά

Η ισορροπία μεταξύ των υποσχέσεων εσωτερικού και των δεσμεύσεων εξωτερικού δεν είναι εύκολο πράγμα, όπως διαπίστωσε χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Οι διαρροές περί επαναξιολόγησης των βασικότερων εισπρακτικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τον τρόπο που έγιναν προκάλεσαν αίσθηση και την εντύπωση πως η κυβέρνηση “ανοίγει πόλεμο” με την τρόικα. Αυτό φυσικά δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνει, οπότε το ζήτημα προκάλεσε αναστάτωση στο Μαξίμου και ακολούθως άρχισαν οι διευκρινίσεις, ότι δηλαδή ο κ.Χαρδούβελης εννοούσε πως όταν η χώρα βγει από την κρίση και το μνημόνιο, θα επαναξεταστούν οι φόροι που επιβλήθηκαν λόγω της κατάστασης “έκτακτης ανάγκης”.

Το πρόβλημα ήταν πως ο υπουργός Οικονομικών πήγε ένα βήμα παραπέρα από την “επίσημη” γραμμή του Μαξίμου για “βήμα- βήμα διαπραγμάτευση” με την τρόικα. Πολιτικός στόχος είναι να αποδεχθούν οι εταίροι και δανειστές ορισμένες “μεγάλες χειρονομίες” φορολογικής ελάφρυνσης, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Με το σκεπτικό αυτό θα πρέπει να γίνει και επιλογή των “μαχών” που θα δώσει η κυβέρνηση, η οποία υποσχέθηκε χθες ότι θα αποκαταστήσει μισθολογικά μετά τους δικαστικούς και τους ένστολους, πρέπει επομένως από το Σεπτέμβριο να αναζητήσει τα ανάλογα επιπλέον κονδύλια.

Η επιλεκτική ικανοποίηση αιτημάτων συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων και η εξίσου επιλεκτική εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, ενέχει όμως και κινδύνους για την κυβέρνηση, καθώς αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό της Ν.Δ, ενώ το δρόμο που χάραξαν οι πέντε βουλευτές με τη δήλωση για τους ένστολους δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοι τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

O Χαρδούβελης πήρε το όπλο του: Η Ελλάδα θα πατήσει πόδι στις διαπραγματεύσεις

SHARE:

24Media Network