Ορκίστηκαν οι υπουργοί Μουζάλας, Σγουρίδης και Μάρδας

Ορκίστηκαν οι υπουργοί Μουζάλας, Σγουρίδης και Μάρδας

Ορκίστηκαν λίγο μετά τις 10.00 στο προεδρικό μέγαρο τρία μέλη της νέας κυβέρνησης που δεν κατάφεραν να παραβρεθούν στην ορκωμοσία της Τετάρτης (Vid)

Λίγο πριν την έναρξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου μετά τις εκλογές, ορκίζονται τρία ακόμη στελέχη της κυβέρνησης που δεν είχαν τη δυνατότητα να παρίστανται στην ορκωμοσία της κυβέρνησης το πρωί της Τετάρτης. Ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που την Τετάρτη βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα των προσφύγων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας για τη θέση του οποίου στο υπουργικό συμβούλιο έπρεπε πρώτα να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα και ο Παναγιώτης Σγουρίδης που θα αναλάβει το πόστο του παραιτηθέντος υφυπουργού Υποδομών Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση 12 μόλις ώρες μετά την ορκωμοσία του.

Η ορκωμοσία έγινε ενώπιον τόσο του προέδρου της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Αμέσως μετά το τέλος του θρησκευτικού όρκου, θα ξεκινήσει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης. Οι κκ Μάρδας και Σγουρίδης πήραν θρησκευτικό όρκο, ενώ ο Γιάννης Μουζάλας ορκίστηκε δίνοντας πολιτικό όρκο.

“Πάμε να ξεκινήσουμε δουλειά” φέρεται να ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στα τρία μέλη της κυβέρνησης που ορκίστηκαν, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε από το προεδρικό μέγαρο με κατεύθυνση το Μαξίμου όπου θα μιλήσει στο υπουργικό συμβούλιο.

Δείτε την ορκωμοσία των τριών υπουργών:

Σγουρίδης: Αδικήθηκε ο Δημήτρης Καμμένος

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης, βουλευτής των ΑΝΕΛ, μίλησε βγαίνοντας από το προεδρικό Μέγαρο για την υπόθεση του Δημήτρη Καμμένου και ανέφερε πως κατά τη γνώμη του ο συνάδελφός του αδικήθηκε. Όπως είπε «ο Δημήτρης Καμμένος αδικήθηκε, διότι εξέτασαν μόνο μία πτυχή του ιδίου ως ανθρώπου, διότι, κυρίως, ο κ. Καμμένος είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας, οικονομολόγος με μεγάλη δράση, και κοινωνική, και απομόνωσαν ένα μόνο στοιχείο από όσα έχει γράψει ως τώρα. Θεωρώ ότι ήταν άδικο».

Μάρδας: Τρεις οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης στην οικονομία

Για τις τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομική πολιτική της χώρας, μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας μετά την ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αναφερόμενος σε αυτές είπε ότι «η μία αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας, η δεύτερη είναι η εξεύρεση ισοδυνάμων έτσι ώστε να απαλύνουμε τα όποια δύσκολα σημεία της συμφωνίας και η τρίτη είναι το λεγόμενο αναπτυξιακό σοκ». Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της τρίτης αυτής πρόκλησης, «η πολιτική εξωστρέφεια της χώρας που συνδέεται με την προσέλκυση επενδύσεων και τη δυναμική των εξαγωγών, αποτελεί αιχμή του δόρατος όλου αυτού του συστήματος». «Αυτή την τρίτη πρόκληση έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε», πρόσθεσε.

Οι κατευθύνσεις που αναμένεται να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εξαγγείλει ένα αυστηρό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινούνται οι υπεύθυνοι των χαρτοφυλακίων με μετρήσιμους στόχους και απολογισμό που θα γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247 και του Αντώνη Αντζολέτου.

Το χρονικό της παραίτησης Καμμένου

Η σημερινή ορκωμοσόα φιλοδοξεί να σβήσει το παραπάτημα της νέας κυβέρνησης, λίγε μόνο ώρες από την ανακοίνωσή της. Ο Δημήτρης Καμμένος, που είχε αναλάβει υφυπουργός στο Υποδομών, μεταφορών και δικτύων, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από αντιδράσεις τις οποίες προκάλεσαν παλαιότερες αναρτήσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ στο twitter, με αντισημιτικό και ομοφοβικό περιεχόμενο.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε μέσω twitter την παραίτηση Δημήτρη Καμμένου προκειμένου να διευκολύνει τη νέα κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα